NULL
XU demana millorar les condicions laborals, mentre que l’executiu apunta que es cobra en funció de categories i que els sous s’han de negociar amb els sindicats
Xàtiva Unida ha demanat l’equiparació salarial de les persones contractades pel programa EMPUJU amb el funcionariat municipal i l’augment de les retribucions i de la duració de les beques experiència. Ho va fer el regidor Hèctor Cuenca en la comissió de seguiment del Pla Millennial (Pla d’ocupació juvenil) celebrada el passat dilluns.
Segons Cuenca “el pressupost destinat a les accions del pla que no s’han realitzat s’hauria de reinvertir en la ocupabilitat de les persones joves i en la millora de les seues condicions de treball”.
XU reclama «que les persones joves que treballen per a l’ajuntament cobren el mateix que els funcionaris que realitzen les mateixes funcions». Apunten així que aquesta diferència es deu a que l’ajuntament aplica un coeficient reductor a les retribucions del personal contractat per programes. Segons Cuenca “aquesta reducció de salaris afecta fonamentalment a les persones joves contactades pel programa EMPUJU i a les persones contractades per programes d’inserció, que son fonamentalment dones, pel que també s’amplia la bretxa salarial dins l’ajuntament. A Xàtiva Unida sempre hem defensat que a igual treball igual salari”.
També es va proposar que les beques experiència, amb una duració de sis mesos i unes retribucions de 600 euros bruts es puguen be allargar en el temps o be augmentar les seues retribucions.
Segons expliquen des de Xàtiva Unida aquestes millores són possibles pressupostàriament, ja que les accions amb major dotació econòmica del pla no s’han realitzat. Així i tot, des de Xàtiva Unida valoren positivament la predisposició de la regidora de Joventut a estudiar aquesta possibilitat, que no obstant això xoca amb la postura contrària de les àrees de major calat del seu mateix equip de govern, com hisenda, personal o promoció econòmica.
Per al regidor Hèctor Cuenca “el pressupost que estava destinat al pla Millennial i no s’ha gastat s’hauria de reinvertir en la ocupabilitat de les persones joves i en la millora de les seues condicions de treball. Estem parlant de quasi 200.000€ sense invertir d’un total de 240.000 que hi havia pressupostats”.
Afirmen que la principal acció del pla, la creació d’una acceleradora d’start-ups valorada en 180.000 euros i pilotada directament per l’alcalde com a responsable de promoció econòmica «no s’ha realitzat per la impossibilitat d’adaptar al teixit productiu de la ciutat aquesta proposta». Segons Cuenca “ja vam advertir en el moment de l’aprovació del pla que s’apostava per un model econòmic i d’empresa que no s’adapta a la realitat econòmica de Xàtiva. Ens sembla preocupant que la proposta estrella de l’alcalde per a impulsar l’economia local no s’haja pogut realitzar perquè directament estava equivocada en els seus plantejaments més bàsics».
«Cobren en funció de la categoria laboral»
Davant aquestes manifestacions des de l’equip de Govern de Xàtiva s’ha afirmat que l’ajuntament va equiparar el salari dels EMPUJU als dels treballadors municipals, de manera que els EMPUJU cobren en funció de la seua categoria laboral i segons les remuneracions que figuren en la RLT (Relació de Llocs de Treball) de l’Ajuntament.
«Com sap Cuenca, qualsevol modificació general de salaris a l’ajuntament requereix una negociació prèvia en la taula de negociació, amb els sindicats, i aprovació pel ple, després és una qüestió de major complexitat que no es resol amb una ocurrència», afirmen des del govern local.
A més a més destaquen que a l’Ajuntament de Xàtiva, es donen casos de EMPUJUs que cobren més que els propis treballadors municipals. Posen com a exemple el cas d’un EMPUJU amb categoria A2 que cobra més que el funcionari del servei al qual està adscrit que és categoria C2.
D’altra banda recorden que el programa EMPUJU és un programa finançat per Labora i té els seus propis crèdits consignats, amb càrrec al capítol 1 del pressupost municipal. «No es pot destinar recursos d’altres capítols com el capítol de despeses, inversions o transferències al pagament de salaris. Afirmant el contrari, s’incorre en un error que genera desinformació entre la ciutadania», sentencien.
Tocant a l’acceleradora de start-ups, «no és que s’haja renunciat a posar-ho en marxa, sinó que encara no s’ha acabat de perfilar les bases i el desplegament del programa. Cuenca va ser informat per Baraza personalment de l’estat de la qüestió, per la qual cosa sorprenen aquest tipus d’afirmacions.