Aquest dissabte 9 de setembre es posarà en servei el nou traçat en ample convencional entre Xátiva i el Nus de La Encina, un tram de 21,5 km, bàsic per a avançar en el desenvolupament del Corredor Mediterrani, i que se suma al traçat entre l’Alcúdia de Crespins-Moixent. Per aquest motiu ha estat present a la capital de la Costera la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en funcions, Raquel Sánchez.
En aquesta variant en la qual el Mitma (Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana) ha invertit 505 milions d’euros, és una infraestructura fonamental per a garantir les connexions entre el sud-est i el nord-est peninsular i amb Europa i aconseguir connectar per alta velocitat les tres capitals de la Comunitat Valenciana i reduir en mitja hora els millors temps de desplaçament entre les localitats. Així, tal com ha anunciat la ministra, es podrà viatjar en una hora entre València i Alacant i en dues hores entre Alacant i Castelló.
I és que, la variant en ample ibèric permetrà derivar tot el trànsit ferroviari mentre es realitzen les obres d’adaptació a l’ample internacional de la plataforma en via doble que tradicionalment connectava Xàtiva i el Nus de la Encina.
“Una revolució de la mobilitat estatal i intracomunitària que permetrà connectar, en una hora, a Alacant i València i, en dues hores, a Alacant i Castelló; estalviant mitja hora als millors temps actuals en tots dos desplaçaments. La nostra estimació és que els viatgers entre Alacant i València es multipliquen per tres, beneficiant així a més d’un milió de persones”, ha assegurat Raquel Sánchez.
Durant la seua visita, la ministra Sánchez ha estat acompanyada per la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, María Pilar Bernabé, la presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez, i el comissionat del Corredor, Josep-Vicent Boira, on ha destacat el desbloqueig d’aquest ‘coll de botella’ ferroviari que permetrà connectar el sud-est i el nord-est peninsular amb Europa en la pròxima legislatura.
Prèviament, Raquel Sánchez s’ha reunit a València amb l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) per a abordar el desenvolupament del Corredor Mediterrani.
A més a més Raquel Sánchez ha anunciat la immediata licitació de les obres de renovació integral de via de la línia Xàtiva-Alcoi, per més de 117 milions d’euros, una actuació inclosa en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana “i que suposa una inversió històrica”. L’actuació comprén la renovació de tot el material de via (travesses, carril i balast); actuació en la infraestructura, tant en terraplens com en talussos i passos a nivell; i adaptació de túnels i passos superiors.
Xátiva-Nus de la Encina
Amb la posada en servei aquest dissabte, 9 de setembre, del nou traçat d’ample convencional entre Xàtiva i el Nus de la Encina (primera fase), la via absorbirà tot el trànsit mentre es realitzen les obres d’adaptació a l’ample internacional del traçat actual en via doble (la segona fase), la qual cosa permetrà connectar el sud-est peninsular amb el nord-est i Europa en alta velocitat a través del Corredor Mediterrani.
Amb una inversió de 505 milions d’euros, s’ha construït una nova plataforma en un trajecte de 46 km, en el qual s’ha actuat en la superestructura de via, capa de balast, catenària, aparells de via, sistemes de gestió del trànsit i control de comandament i senyalització. El tram compta amb 2 túnels, 7 viaductes, 2 passos superiors, 3 passos inferiors i obres de drenatge transversal com a principals estructures.
Pròxima actuació: adaptació a alta velocitat de la via doble
D’altra banda, s’està abordant la segona fase, que consisteix en l’adaptació a l’alta velocitat del traçat ferroviari en via doble, que possibilitarà la connexió de les 3 capitals de la Comunitat Valenciana en ample estàndard. Així, s’aconseguirà en aquest tram la interoperabilitat del Corredor Mediterrani per a acollir les circulacions d’Alta Velocitat i mercaderies amb destinació a Europa. La inversió d’aquesta nova operació supera els 245 milions d’euros.
Les actuacions contemplen la renovació completa de la infraestructura de via i el canvi de l’ample ibèric a l’ample estàndard, substituint tot el material de via (balast, travesses, carril, subjeccions i desviaments).
En el capítol d’electrificació, es farà el canvi de la tensió dels 3 kV en corrent continu de l’ample convencional als 25 kV en corrent altern propi de les línies d’alta velocitat, muntant una nova catenària i connectant-la amb els trams contigus que ja disposen d’aquesta tensió (Torrent-Xàtiva i Albacete-Alacant).
El tram incorporarà els sistemes de senyalització, seguretat, telecomunicacions i control de trànsit centralitzat de les línies d’alta velocitat, inclòs el sistema ERTMS nivell 2 de protecció del tren.
Així mateix, està prevista la instal·lació de proteccions acústiques en el tram Nus de la Encina-Xàtiva-València i les actuacions necessàries per a adequar l’estació de Xàtiva a l’arribada de trens d’alta velocitat.
En tots dos extrems del traçat, la plataforma es connectarà als trams contigus per a assegurar la continuïtat de l’ample estàndard en el Corredor: en el costat sud, la connexió amb la LAV Albacete-Alacant requerirà la prolongació i condicionament dels ramals València-Albacete (5 km) i Albacete-València (7 km) en via única; i, en el costat nord, la connexió s’enllaçarà en 650 m amb les vies en l’estació de Xàtiva, des d’on es connectarà amb la plataforma ja construïda fins a la connexió amb la LAV Madrid-València.
Per la seua part i també en aquest àmbit geogràfic, es troben en fase de projecte actuacions complementàries per a la posada en servei del trajecte en ample internacional entre València Joaquín-Sorolla-Xàtiva-La Encina i altres obres incloses en el desenvolupament del Corredor Mediterrani.
La posada en servei del tram entre Xàtiva i el Nus de la Encina, que inclou el nou sistema de control de comandament i senyalització de l’estació de Xàtiva, permetrà la posterior implantació de nous sistemes de gestió del trànsit i senyalització entre Xàtiva i Alcoi, actuació emmarcada en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana.