NULL
Victoria Maso Reig, presentadora i editora en els serveis informatius d’À Punt Media, ha parlat en una entrevista amb Comarcal CV sobre les novetats que presenten els informatius per a aquesta temporada, entre les quals es troben un nou plató.
Victoria Maso Reig és periodista i forma part del col·lectiu de Periodistes i Fotoperiodistes Feministes del País Valencià «Els Beatrius», col·lectiu que al seu torn s’integra en la Xarxa Estatal de Comunicadores Feministes. A més d’això, treballa com a presentadora i editora en els serveis informatius d’À Punt Media.
Entre molts altres temes, Maso ha detallat en una entrevista amb Comarcal CV que una de les novetats dels informatius d’À Punt Media és un nou plató, el qual va «més d’acord amb les tendències actuals té unes pantalles que ens permeten contar l’actualitat d’una manera més atractiva, més detallada i jugant amb més elements de la narració audiovisual i periodística».
Així mateix, a manera més general, la presentadora i editora també ha parlat sobre com és la rutina de treball en una televisió, tipus d’informació que demanda el públic i com ha afectat la pandèmia a l’audiència. Si vols conéixer més sobre aquestes qüestions, continua llegint, ja que en Comarcal CV t’ho expliquem.
Quines novetats tenen els informatius aquesta temporada?
Et conteste fent referència als informatius de la tele. I especialment al del migdia, del qual són l’editora i presentadora. Esta temporada en els informatius hem estrenat nou escenari, nou plató. Més d’acord amb les tendències actuals té unes pantalles que ens permeten contar l’actualitat d’una manera més atractiva, més detallada i jugant amb més elements de la narració audiovisual i periodística. Hem renovat altres elements com poden ser sintonies, capçaleres o línies gràfiques. Açò pel que fa al continent, que és molt important en televisió. I pel que fa al contingut podríem dir que l’objectiu en esta temporada és mantindre un aposta per la informació de qualitat i de proximitat.
Com és el dia a dia en la redacció d’informatius?
Definitivament, estressant! Hahahaha. Heu de pesar que si l’informatiu del migdia comença a les 14h, a les 6 del matí ja n’hi ha personal que està preparant quins van a ser els continguts que anem a contar durant l’informatiu. És un treball d’equip en el qual cada part, cada membre, aporta el seu granet d’arena per a després tindre una hora d’informació. Des de periodistes de la redacció, a grafistes, a tot l’equip de realització, documentació, a professionals del plató i un llarg etcètera.
El dia en una redacció que prepara un informatiu és una contrarellotge constant. A primer hora, a les 7:30h del matí, es fa una reunió d’edició, amb les i els coordinadors de les seccions, per a decidir quins temes es tractaran, l’ordre i el format. Posteriorment, per ser molt sintètica, tota la maquinària es posa en marxa per a què a les 14h realització puga soltar la capçalera i jo puga dir: Bona vesprada, estos són els titulars!
Com es decideix a on es desplaçaren els equips per a cobrir les informacions?
L’actualitat que tractem en els informatius és una barreja entre l’agenda del dia i els temes propis. Cal pensar que la durada d’un informatiu és finita, també els nostres recursos humans i tècnics, i per tant s’ha de fer una selecció i una priorització de temes. I esta selecció o ordre es realitza sense perdre de vista que som un mitjà de comunicació públic i que per tant hem de ser riguroses, plurals i oferir qualitat, a més de tractar de contar l’actualitat de forma atractiva i interessant. Busquem contar les notícies més pròximes, informació que no trobarem en mitjans generalistes d’àmbit estatal. Seguint estes directrius s’assignen els temes a la redacció i es decideix el format de cada informació.
Noten el suport de l’audiència en els informatius?
I tant que sí. La ciutadania tenia ganes d’uns mitjans propis, en llengua pròpia, que contara la nostra realitat, des dels nostres ulls i veu. I les audiències així ho diuen. Tot i que, no cal dir-ho, ha sigut i és complicar fer-se un lloc després d’un temps llarg en silenci, i amb un paradigma de consum tant informatiu com audiovisual molt, molt complexe i amb una competència bestial. Sense comptar amb els problemes derivats encara de la cobertura d’À Punt.
Quin camí queda per recórrer per a acostar encara més els informatius al conjunt de la ciutadania?
Estic convençuda que l’aposta ha de ser per la informació de proximitat i per la qualitat en el producte, si es pot dir així. Cada volta que ha ocorregut un succés important per a la població valenciana i À Punt ha donat cobertura, la ciutadania, l’audiència, ha respost. Eixe és el camí. En este sentit, crec que no hi ha misteri. Però també voldria remarcar que per a fer açò ens calen recursos i la veritat és que moltes vegades ens falten. Dit açò, que cap persona no ho dubte, des de la gent que treballem a diari en els informatius d’esta casa, el compromís no mostra cap debilitat, tot el contrari.
Demanda el públic una informació més local, més de proximitat?
Definitivament. À Punt no pot competir i crec que no ho ha de fer, amb informatius de cadenes estatals. És clar que nosaltres hem de contar el que passa ací, allà i més enllà. Amb els nostres ulls i la nostra veu, com deia abans. Però també és cert que l’essència, en la meua opinió, ha d’estar molts més apegada als pobles i ciutats valencians, a les nostres problemàtiques socials i controvèrsies polítiques, als nostres sectors productius, a les nostres propostes culturals, a les nostres festes, etc.
De fet, cada vegada que À Punt dona cobertura a un fet que ens afecta especialment o de forma exclusiva, guanya audiència. Les lliçons que podem extraure trobe que són obvies. Mireu sinò la pandèmia i la resposta de les persones buscant À Punt per a informar-se! Vivim en un món interconnectat, però és elemental que tot i que ens puga interessar quina és la incidència acumulada de la Covid en un poble de Toledo o com es el pla de vacunació de Madrid, ens importen més els detalls del que passa al nostre municipi, les nostres restriccons o els nostres indicadors.
Com creu que ha afectat la pandèmia a l’audiència? Han notat que la gent tinga un major interés per l’informació o menor a causa de la sobreabundància d’informació?
Les xifres diuen que la pandèmia ha reforçat les audiències, no sols d’À Punt. La gent ha necessitat informació per a saber què passava amb la seua vida en un moment tan complicat i dur. Necessitava saber quines restriccions o quin pla de vacunació aprovava la Generalitat, el Govern d’Espanya o el seu poble. La gent buscava informació de servei públic, d’interés general. I nosaltres crec que hem complit amb eixa funció i hem assumit eixa responsabilitat.
La sensació de saturació, de no poder més, d’estar realment extenuades i sentir que vivíem en el dia de la marmota també l’hem sentida les periodistes, per cert. Però la realitat, és que per molt que algunes persones hagen pogut afirmar en algún moment que estaven saturades d’informació, posteriorment, durant la pandèmia o durant els moments més difícils d’esta etapa que ens tocat viure, les notícies més seguides, les més demandades, eren sobre esta crisi sanitària.