NULL
El capítol d’inversions s’incrementa en quasi 11 milions d’euros a causa de la consecució de diverses subvencions de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, l’Estat i la Unió Europea
L’Equip de Govern municipal de l’Ajuntament de Sagunt, format per PSPV, Compromís i EU, ha presentat aquest dimecres la proposta de pressupost municipal per a aquest exercici 2022. L’avanç contempla un pressupost inicial total de 97.688.440,06 euros, tant per a despeses com per als ingressos, en el qual destaca una partida de quasi 23 milions en inversions en diversos àmbits.
A continuació se seguiran els passos legalment establits i es mantindran també una sèrie de trobades obertes a aportacions i suggeriments amb diversos col·lectius amb la fi donar forma al document definitiu. La primera reunió es desenvoluparà aquest dijous, 3 de març, en la Comissió Informativa d’Economia; el dilluns 7 tindrà lloc la reunió de Consell Econòmic i Social (CES), en el qual participaran els agents socials de la ciutat; el dijous 10 hi haurà una audiència pública a Sagunt, en la Sala d’actes del Consell Agrari, a les 17.00 hores; i el divendres 11 serà l’audiència pública en el Casal Jove de Port de Sagunt a les 17.30 hores.
Després d’això, la idea és aprovar els pressupostos definitius en un Ple extraordinari que es preveu celebrar entre el 21 i el 24 de març, preferentment el 21, amb la finalitat que entre en vigor entre abril i maig.
L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor delegat d’Hisenda, Javier Raro, han presentat aquest esborrany acompanyats pels regidors de l’Equip de Govern, Pepe Gil i Roberto Rovira, en una roda de premsa que també ha comptat amb l’assistència del regidor Guillermo Sampedro.
Tots ells han assumit que el pressupost per al present exercici arriba amb retard i han explicat les causes a les quals ha sigut degut. En aquest sentit s’ha assenyalat la incertesa derivada de la pandèmia i per la modificació de l’impost per plusvàlues, que dificultava el seu càlcul. Per això, ha apuntat el primer edil, no es volia fer un pressupost abocat a patir després moltes modificacions pressupostàries i s’ha preferit optar per la prudència. En qualsevol cas, han puntualitzat que aquest fet no ha produït cap disfuncionalidad en el Consistori, ja que comptava amb la pròrroga dels pressupostos de l’any anterior amb les modificacions que han permés mantindre’l en marxa a un ritme constant i amb normalitat.
«Hem arribat a aqueix punt d’acord que permet resoldre determinades incògnites i, per tant, presentar aquests pressupostos de 2022 que entenem, sobretot, que són una eina útil, que és el que hem volgut fer», ha manifestat l’alcalde.
Darío Moreno ha comentat que en ingressos i despeses comunes la línia ha sigut la contenció «per a no incrementar els impostos a la ciutadania», ja que «hi ha persones que encara ho estan passant mal i no era el moment per a un increment d’aqueix tipus». Per això ha agraït a tots els departaments i grups polítics l’exercici de contenció i el seu esforç pel que fa a la despesa ordinària.
Les despeses de personal augmenten respecte al pressupost inicial de 2021 en 1.100.000 euros corresponents a la pujada del 2% del sou del personal de l’Ajuntament i la progressiva pujada de la carrera professional, mentre que la despesa corrent en béns i serveis augmenta en 2.231.230 euros. Aquesta partida és continuista, però influeixen aspectes com el contracte programa de Serveis Socials, els augments salarials de la SAG, les factures de l’energia elèctrica i el gas i altres departaments que tenen pujades moderades.
No obstant això, es redueixen les despeses financeres, ja que l’any passat el Consistori no va poder apel·lar al crèdit, cosa que segons ha explicat Javier Raro va ser negativa per a l’execució d’inversions, però positiva per a la reducció del deute. Les transferències corrents i de capital es mantenen constants, amb tot just pujades de 1.000 i 5.000 euros respectivament.
El capítol d’inversions té un augment considerable de 10,7 milions d’euros gràcies a la consecució de subvencions al llarg dels últims anys i se situa en 22.637.306 euros. Els actius financers es mantenen igual i el capítol de passius financers baixa a conseqüència de la reducció de deute.
Quant als ingressos, per impostos directes hi ha un descens de 200.000 euros derivat de la incertesa que genera l’impost sobre la plusvàlua mentre que la recaptació per impostos indirectes es manté pràcticament igual. L’estimació d’ingressos per taxes, preus públics i altres s’augmenta en 740.000 euros en esperar-se que en 2022 l’activitat econòmica siga superior amb la recuperació de la pandèmia i de les taxes de terrasses i mercats exteriors, que estaven fins ara suspeses.
En el capítol de transferències corrents, que són les aportacions que rep l’Ajuntament per part d’altres administracions, l’augment és considerable, pròxim als tres milions d’euros, per l’augment en el finançament que arriba a les administracions locals per part de l’Estat i el contracte marc de Serveis Socials mitjançant el qual la Generalitat valenciana aporta 2.700.000 euros, que es reinverteixen en serveis per a cobrir les necessitats de la ciutadania. Els ingressos patrimonials romanen igual.
Enguany s’ha inclòs un capítol d’alienació d’inversions reals, que és la venda de patrimoni municipal, bàsicament solars. Es tracta d’una estimació dels fons que el Consistori podria aconseguir mitjançant la venda de solars per subhasta amb la finalitat de reinvertir aqueixos diners en l’adquisició d’altres terrenys o immobles en els quals es considere que puga ser interessant o necessari. En aquest apartat es preveu pressupostar 2,63 milions.
Les transferències de capital, és a dir, les subvencions que percebria l’Ajuntament per part d’altres administracions, és sens dubte un de les dades més significatives del pressupost, ja que ascendeix a més d’11 milions d’euros que arribaran gràcies al fons FEDER de la Unió Europea, a través de l’estratègia EDUSI JOIN SAGUNT; al fons Next Generation també de la Unió Europea; el conveni ARRU (Rehabilitació Urbana en Baladre) i el Pla Edificant de la Generalitat Valenciana i els diners que aporta la Diputació Provincial de València, entre altres.
El capítol d’actius financers es manté i el de passius financers, l’aplicació d’un préstec per a inversió pública en la generació de riquesa i la recuperació econòmica, s’ha previst la sol·licitud d’un préstec de 8,5 milions d’euros.
El regidor d’Hisenda, Javier Raro, ha definit la nova estimació pressupostària com un pressupost «positiu per a tots i totes» que, en general, «té un caràcter continuista en tots els aspectes» i en què «les inversions també mantenen l’esperit continuista de l’any 2021, amb la novetat de la gran quantitat d’inversions que es plasmen». A més, ha recordat que es tracta encara de «un document obert a aportacions de la ciutadania, de les associacions o dels grups polítics».
Algunes de les línies més destacades a les quals aniran destinades les inversions previstes corresponen a projectes de Serveis Socials, Medi Ambient (com l’actuació en el llit del riu Palància), Habitatge (com a grans actuacions en punts que el requereixen així com en habitatge públic), Igualtat, Platges, Esports, Joventut o Educació, entre altres departaments.
Rebran les inversions, un total de 22,9 milions projectes com a diverses actuacions en matèria d’accessibilitat; la rehabilitació del Casino Gerència d’Alts Forns del Mediterrani; la Casa Romeu; inversions en medi ambient per al medi natural; instal·lacions esportives; intervencions del departament de Manteniment en millora de vies públiques i edificis; carrils bici; patrimoni històric, industrial i cultural (Domus Baebia, segona fase de l’adequació del conjunt defensiu del Grau Vell; recuperació del patrimoni de la Guerra Civil i la posada en marxa d’un itinerari per a la seua posada en valor, Pla Director de l’Alqueria de l’Aigua Fresca, rehabilitació de l’Alt Forn, el Museu Industrial o la recuperació de l’Arxiu Industrial de Sierra Menera; barri de Baladre a través de les inversions del ARRU; la rehabilitació del Escorxador; places públiques, platges; parcs infantils; la casa coneguda com Civitas Amabilis per a fomentar el coneixement de la cultura clàssica relacionada amb la ciutat entre turistes i ciutadania en general. A aquestes inversions s’uneixen la renovació d’equipaments informàtics i una altra sèrie de millores en diferents serveis municipals.
Alguns d’aquests projectes seran amb càrrec als onze milions d’euros que l’Ajuntament de Sagunt percebrà d’altres administracions en forma d’ajudes i subvencions com el Pla Edificant de la Generalitat, amb més de cinc milions, una aposta per l’Educació amb la construcció del futur IES nº5; el fons FEDER, a través de l’estratègia EDUSI, amb 2,7 milions; els dos milions de la Diputació de València per a, entre altres accions, la millora de l’enllumenat de Ciutat Vella amb la finalitat de reduir la despesa en energia i la petjada de CO2; o el ARRU de la Generalitat, amb més de milió i mig, alguna cosa que l’alcalde ha qualificat en conjunt de «xifra rècord».
El regidor Pepe Gil ha qualificat de «molt ambiciosos» aquests pressupostos que compten amb «moltes inversions» previstes. «Volem tirar avant, però hem de ser realistes», ha advertit Gil. «Per això els impostos i taxes no han pujat, i malgrat això estem mantenint la línia amb uns pressupostos que són els més ambiciosos quant a quantia fins ara, sense disminuir la quantitat ni la qualitat dels serveis que es prestaven», ha puntualitzat el regidor.
Per part seua, Roberto Rovira, ha declarat que «és un pressupost pensat per a donar resposta a les necessitats que té aquesta ciutat i la seua ciutadania», en el qual «es consolida l’ocupació pública» i es «aposta per la remunicipalització de serveis a través d’ocupació estable i de qualitat i la inversió pública com a motor per a recuperació econòmica».
«No es retalla la despesa social ni escatima en la qualitat dels serveis públics. Fem una aposta important per mantindre la qualitat dels serveis; no es pugen els impostos i s’aposta per la inversió pública per a la recuperació econòmica», ha afegit Rovira.
«Continuarem en activitats d’accessibilitat, en nous espais per a la ciutadania. Aquest pressupost pretén dotar dels recursos necessaris per a poder dur a terme totes aqueixes accions que considerem que són imprescindibles», ha anunciat l’alcalde, que ha mostrat la disposició de l’equip de govern municipal a escoltar tant els grups polítics com a la ciutadania per a la seua confecció definitiva.
«Continuem dinamitzant l’economia i la ciutat. És positiu que continuem fent un esforç inversor. Cada euro que posem en marxa a la nostra ciutat és important per al seu desenvolupament i la seua dinamització», ha apuntat el regidor d’Hisenda, Javier Raro.