NULL
Es crearan entorn de 19.000 llocs de treball directes i indirectes entre 2023 i 2026
La inversió total estimada per a la construcció de la gigafactoria de bateries que Volkswagen instal·larà a Sagunt (València) ascendirà a 4.500 milions d’euros entre 2023 i 2026, segons recull la iniciativa presentada a la Generalitat Valenciana per part de l’empresa Power Holdco, pertanyent al grup alemany, perquè la proposta siga declarada Projecte Territorial Estratègic (PTE).
El document també recull que en la fase inicial del projecte la inversió se situarà entorn dels 3.000 milions d’euros i que l’impacte directe en el Valor Afegit Industrial (VAB) d’aquesta iniciativa empresarial en la Comunitat Valenciana suposarà uns 650 milions d’euros «quan s’aconseguisca el 100% de la producció prevista».
Pel que fa a la generació d’ocupació, durant la primera fase, relativa a la construcció, el muntatge de la maquinària i la posada en marxa de la gigafactoría, s’estima que es crearà una mitjana anual de 8.900 llocs de treball directes i 10.200 indirectes entre 2023 i 2026.
Quan la planta entre en la fase de producció, s’estima la creació de quasi 4.200 ocupacions directes, dels quals el 8% correspondrà a personal de direcció i administració i el 92% restant a producció.
«L’empresa posa l’accent en la qualitat i estabilitat d’aquesta ocupació. Per part seua, l’ocupació indirecta estimada és d’uns 27.000 llocs de treball, mentre que l’induït aconsegueix els 11.000. És de remarcar que, amb independència del personal directament relacionat amb la planta de bateries, les ocupacions indirectes tindran més pes en els sectors de metal·lúrgia i productes metàl·lics, productes químics, maquinària i equip i reparació i instal·lació de maquinària», afig el document del PRES.
Augment dels ingressos públics
La instal·lació de la fàbrica de Sagunt també tindrà impacte sobre les arques públiques locals, autonòmiques i centrals, segons el document. D’una banda, es preveu que el municipi de Sagunt recaptarà 5,8 milions d’euros per l’Impost sobre Activitats Econòmiques entre 2027 i 2031, una xifra que a partir de 2032 s’elevarà a 9,5 milions d’euros. A això se sumaran els entorn de 2,5 milions d’euros anuals en concepte d’Impost de Béns immobles.
«Respecte a l’impacte sobre les hisendes autonòmica i central cal deduir que, dels efectes directes, indirectes i induïts de la inversió i de la creació d’ocupació en la implantació industrial, aquests seran significatius, especialment sobre l’IVA, l’IRPF, l’Impost de Societats i els relacionats amb l’increment presumible de l’activitat immobiliària en la zona», afig el PRES.
Instal·lació de proveïdors
En relació amb els efectes de «arrossegament» sobre l’economia de la Comunitat Valenciana que tindrà la construcció de la gigafactoria, el document assenyala que aquests s’aniran produint de manera gradual.
Així, recorda que les xarxes de proveïdors que controlen la fabricació dels diferents components vinculats a la producció de bateries elèctriques es troben a Àsia, per la qual cosa, el pes inicial dels proveïdors valencians sobre aquesta iniciativa «serà reduït».
«Però cal esperar, i l’empresa està treballant en això, la implantació de proveïdors en localitzacions pròximes per a consolidar un conglomerat industrial d’automoció elèctrica i sostenible», assenyala el document.
«No obstant això, per les pròpies característiques del sector, com ara la procedència de les matèries primeres i la localització de les empreses auxiliars, caben riscos en la cadena de subministraments, tant per la competència mundial en la fabricació de bateries com per l’esgotament dels recursos minerals que són la base d’aquesta producció», agrega.
El PTE també apunta que «s’està treballant» en la possibilitat de construir un centre de formació lligat a la gigafactoría de Volkswagen amb «una inversió prevista de 15 milions d’euros» per a oferir estudis alineats amb l’activitat de la planta.