El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquesta setmana la Resolució sobre la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del projecte de Regeneració de les platges de Sagunt nord i Canet.
Malgrat que l’associació de veïns s’ha mostrat satisfeta per la publicació perquè s’actue amb un projecte davant la regressió de la costa, d’una altra banda han manifestat una «profunda decepció» pel fet que la DIA, malgrat les al·legacions rebudes, «tinga grans mancances i no haja canviat un àpex del contingut del projecte de Regeneració inicial, que va ser publicat en el BOE el 19 de febrer de 2021, i que responia a la situació de les platges en aquelles dates, una situació que ha canviat dràsticament».
Asseguren que la DIA analitza, «de forma poc transparent i difícilment traçable», les diferents al·legacions rebudes (entre elles les d’aquesta associació veïnal), «evocant explícitament el contingut de només una xicoteta part d’elles, i donant carpetada a la majoria, en molts casos sense cap explicació». Però afirmen que «la carpetada ha sigut donat a reivindicacions importants de esta Asociación i de l’Ajuntament de Sagunt».
Entre les reclamacions es demanava que el projecte no es limitara a escampar un milió de metres cúbics d’arena a les platges, sinó que fora complementat amb la construcció d’estructures (esculls submergits, paral·lels a la costa) que impediren que aquesta arena desapareguera ràpidament. A més a més es proposava que el projecte no es limitara a regenerar el cordó dunar de Malva-rosa, sinó tot el cordó dunar, incloent-hi Corint i Almardà, greument erosionat igualment.
Un altre tema que s’ha destacat és que la DIA ha ratificat el que establia el projecte inicial: Que l’arena procedent del jaciment marí s’abocaria solament a les platges de Malva-rosa, Corint i nord de Almardà. «Això és un cras error, perquè no té en compte que la construcció dels espigons d’Almenara i de la Gola de Queralt ha modificat substancialment les platges nord de Sagunt. Actualment, la totalitat de la platja de Almardà, no solament la part nord, està igualment repleta de grava. En conseqüència, l’aportació d’arena haurà de realitzar-se a les tres platges (Almardà, Corint i Malva-rosa) en la seua integritat».
Així mateix, la DIA recorda que el projecte inicial incloïa el garbellat i retirada de 75.000 m³ de graves a les platges Malva-rosa, Corint i nord de Almardà. Però la DIA es limita a indicar que, amb data de 18 de maig de 2023 es va sol·licitar a la Subdirecció General per a la Protecció de la Costa aclariments sobre el destí final del volum de 75.000 m³ de graves, sense constar resposta a data de la present.
Aquesta associació ha denunciat que les empreses concessionàries de Costes «ja van procedir a exhaurir, sense llicència aparent, un volum superior a 75.000 m³ de graves i arena de les platges de Corint i Almardà, per a construir-los espigons deAlmenara». Així, segons expliquen els veïns, sengles accions legals estan en curs denunciant aquesta actuació, però «l’organisme que ha preparat la DIA no sembla estar al corrent d’aquesta, presumptament il·lícita, actuació».
Davant aquesta situació el col·lectiu demana al Ministeri per a la Transició Ecològica que «tinga en compte els comentaris de la societat civil, que actualitze el projecte a la realitat de la situació de les platges en 2023 i que actue d’urgència. Qualsevol actuació serà millor que la inacció en la qual s’ha tingut a aquestes platges durant aquests últims anys; una inacció que les ha convertides en pedregars, que les ha fetes quasi impracticables per al bany i que ha ocasionat una pèrdua de fins a 110 m d’amplària de platja en la zona de Corint, a causa de la presumpta extracció il·legal de graves i arena d’aquesta».