El portaveu del PSPV en la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa, ha proposat un acord vinculat als pressupostos perquè PP i Ens Uneix deixen de dependre de Vox en la institució provincial.
Bielsa ha assenyalat en una trobada amb periodistes que el context de la ruptura de PP i Vox en el Consell fa encara més preocupant que la Diputació continue depenent del vot ultra, ja que sense Vox cap de les propostes de PP i Ens Uneix pot tirar avant. Vox condiciona en aquest moment amb els seus vots les polítiques en la Diputació.
«L’objectiu és crear les condicions perquè els amics de la motoserra, el negacionismo i el racisme siguen apartats de qualsevol responsabilitat i sobretot que el seu vot no siga decisiu», assenyala Bielsa.
El portaveu socialista considera una «anomalia democràtica que hem de revertir» el fet que Vox decidisca sobre els pressupostos de la Diputació perquè «el discurs de l’odi, el negacionismo o la deshumanització dels menors no pot tindre cabuda en les institucions».
El també vicesecretari i secretari general provincial del PSPV planteja un acord per la qualitat democràtica a PP i Ens Uneix sobre cinc pilars per a evitar que, per activa o per passiva, per acció o omissió, Vox tinga la clau dels pressupostos de la Diputació de València.
Els punts fonamentals de l’acord serien l’augment pressupostari «notable» en la lluita contra la violència de gènere, la memòria democràtica, l’impuls de les polítiques Lgtbi o l’emergència climàtica. L’establiment d’un model d’ajudes als municipis que siga objectiu i que evite favoritismes i arbitrarietats, i un compromís perquè el Fons de Cooperació Municipal arribe fins als 100 milions anuals abans que acabe la legislatura, a més d’un increment de les inversions destinades a la lluita contra la despoblació. Aprofundiment d’un model que oriente la Diputació cap a un vertader espai municipalista. Major compromís pressupostari amb l’Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu, preceptes inspiradors dels Fons Next Generation i del Pla de Recuperació i Resiliència. Compromís i increment pressupostari en favor de la cultura, la llengua valenciana i contra la censura. I la condemna de tots els discursos de l’odi, així com la defensa dels drets de les minories.
El portaveu socialista també ha anunciat que al setembre el PSPV presentarà una moció per a instaurar un ple sobre l’Estat de la Província.
Un ple de l’estil del qual se celebra en altres diputacions, en grans ciutats, en les Corts o en el Congrés i que permet un debat sobre les grans polítiques, sobre què volem fer realment amb aquesta institució, un debat per al contrast de models i de missatges polítics», afig el portaveu.
«Volem que la Diputació siga un espai on es faça política i ens permeta examinar l’evolució i el desenvolupament de les nostres comarques i municipis amb caràcter general amb un ple obert a tots els alcaldes, alcaldesses i mancomunitats», detalla Bielsa.
Els socialistes també sol·licitaran a la volta de l’estiu la creació d’una comissió d’estudi en la Diputació sobre l’impacte dels fons Next Generation.
«Una comissió marcadament política, per a parlar de model de desenvolupament, de pacte verd ja que estan desembarcant en l’autonomia 4.000 milions i volem saber com s’estan executant perquè estem en el final d’aquest trienni inversor, des de la pandèmia, que ha de reportar un avanç substancial per a la província», segons explica.
També l’elaboració d’un pla estratègic, a sis anys vista, que coincidisca amb la data de 2030 per a realitzar una convergència amb l’Agenda 2030 que va molt més allà de l’agenda verda i que transcendeix a altres àmbits com la igualtat o el desenvolupament.
«Volem en definitiva activar aquesta institució i evitar passos arrere i sobretot passos perduts ja que dona la sensació de no hi ha rumb ni una brúixola clara», ha assenyalat Bielsa.
«Hui el govern de la Diputació no té iniciativa ni propostes i la nostra obligació és ser propositius per a beneficiar al conjunt de la societat i al municipalisme», afig.