NULL
La iniciativa compta de moment amb 30 persones voluntàries que iniciaran este projecte i 65 persones majors soles que han acceptat participar-hi
En l’actualitat són moltes les persones majors que es troben en situació de soledat no desitjada, a causa, principalment, dels canvis demogràfics i a les estructures familiars. Per esta raó, l’Ajuntament de Sagunt a través del departament de Serveis Socials han creat el projecte ‘Connectem Sagunt’, amb la finalitat de combatre la soledat no desitjada de les persones majors.
Este projecte de voluntariat, que inicialment compta amb 30 persones voluntàries i 65 persones majors soles que han acceptat participar-hi, s’ha presentat este matí en el Consistori per l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor d’este departament, Alejandro Sotoca.
Des del departament de Serveis Socials conviden a participar en este projecte a totes les persones que vulguen ser voluntàries, sent important també la participació dels jóvens en el mateix aportant una mirada intergeneracional, com les persones majors que puguen necessitar d’este servici. Les persones interessades poden contactar amb el departament a través del correu electrònic mayores@aytosagunto.es o el telèfon 96 265 58 82.
L’alcalde ha comentat que la base que s’ha seguit per a posar en marxa esta iniciativa és la del programa de voluntariat que es va dur a terme durant l’inici de la pandèmia i el confinament. En aquell moment, van ser al voltant de 100 voluntaris i voluntàries els que van atendre centenars de casos de persones majors i en situació de vulnerabilitat.
«Pretenem generar activitats que no sols siguen activitats d’oci, sinó que servisquen per a construir eixa xarxa social que considerem que és imprescindible i que en els últims anys de vida de les persones es fa més important encara, si cap», ha afegit Moreno.
Amb l’augment de l’edat és més probable que les persones experimenten circumstàncies vitals que reduixen les relacions i xarxes socials i faciliten els sentiments de soledat. A Sagunt, segons dades del padró municipal, el nombre de persones majors de 75 anys que viuen soles ascendix a 7.272.
En el diagnòstic i plans d’acció del Programa ‘Sagunt Ciutat Amigable amb les persones majors’, aprovat pel Ple el 25 de novembre de 2021, apareix la preocupació de les pròpies persones majors per esta realitat que no els és aliena. I una de les accions a desenvolupar dins d’este programa és impulsar una xarxa de suport a persones en situació de soledat no desitjada.
Pel que fa al pla d’acció perquè Sagunt siga una ciutat amigable amb les persones majors, l’alcalde ha puntualitzat: «Que no ens quedem en eixe títol, sinó que realment es duguen a terme les actuacions necessàries en termes d’infraestructura, però també de suport social, existisca eixa ciutat que realment és amable amb les persones majors, i això forma part d’un dels grans problemes que hem detectat entre la nostra població major».
«Som una societat més humana, més sensible, quan posem en marxa programes d’este tipus i ens assegurem que algú no es queda sol o sola en els últims anys de la seua vida, sinó que existix eixe acompanyament», ha afegit el primer edil.
A partir d’este programa, naix el projecte ‘Connectem Sagunt’, amb la intenció de promoure la sensibilització social i el suport mutu de la població, creant espais de trobada que faciliten les relacions, incloses les intergeneracionals que contribuïsquen a eixa sensibilització social i a la generació de xarxes. Segons ha explicat el regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, este projecte solidari es basa en la creació d’una xarxa de suport social entre persones que ajuden les i els majors a viure una vida més activa, millorar el seu sentiment de pertinença i combatre el sentiment de soledat no desitjada. Tot això, mitjançant una proposta de voluntariat i d’accions que siguen atractives i ajuden a donar resposta a esta necessitat.
La primera acció a desenvolupar durant este any 2022 del projecte ‘Connectem Sagunt’ es realitzarà a través d’un recurs, el telèfon, que ja forma part del dia a dia de les persones majors i del voluntariat. Arran de la crisi sanitària i social actual, este canal de comunicació s’ha convertit en el gran aliat. La prioritat és mantindre i enriquir els vincles afectius de confiança amb les persones majors i oferir suport emocional per a reduir la seua sensació d’aïllament. La intenció és que, d’eixes telefonades realitzades pels voluntaris al llarg d’enguany, puguen sorgir vincles afectius que desemboquen en la realització d’activitats culturals, d’eixides i trobades entre les persones majors i els voluntaris i d’acostament, que disminuïsca eixa soledat i impulse a les persones majors cap a una vida més activa i d’utilització dels recursos comunitaris del seu municipi.
El regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha explicat que «es tractarà de telefonades en què hi haurà un primer contacte, per a així establir un primer vincle. La intenció final és que eixe vincle arribe a ser acompanyament; per a això hi haurà formació, activitats i xarrades per als voluntaris i voluntàries. Això serà passet a passet i a poc a poc perquè cal adequar-ho tot a les circumstàncies de cada persona».
Així mateix, dins del projecte ‘Connectem Sagunt’ s’espera comptar amb la participació ciutadana per a detectar situacions de persones majors soles que puguen necessitar d’estes accions i que puguen traslladar estes situacions als Serveis Socials municipals. La informació que es pot traslladar des d’àmbits com els xicotets comerços, farmàcies, centres de salut i els propis veïns és molt valuosa.
«També m’agradaria posar l’accent que la participació de la ciutadania és molt important. Si la ciutadania vol prestar-se a ser voluntari o voluntària, o si veu en algun lloc que hi ha alguna persona que necessite d’este pla, que es pose en contacte amb Serveis Socials», ha afegit el regidor de Serveis Socials.
Per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la soledat és un dels majors riscos per a la deteriorament de la salut de les persones majors, i un factor determinant que afavorix la seua entrada en situacions de dependència. La soledat triada no suposa un problema, però la soledat no desitjada, no triada, sí que té conseqüències negatives per a la persona que la patix.
L’OMS considera la soledat no desitjada una qüestió de salut pública, perquè pot tindre efectes importants en la salut de les persones, entre d’altres, deteriorament cognitiu, depressió, pèrdua de mobilitat, malalties cardiovasculars i mortalitat primerenca. La soledat és un problema quan genera aïllament social i sentiment de soledat.
«Però la soledat no és una malaltia, és un factor social. No cal estigmatitzar-la, requerix també de la sensibilització i implicació de la societat en el seu conjunt tant en la detecció com en la intervenció i prevenció d’estes situacions», han argumentat des del mateix departament.