La peça d’Imelsa G, la coneguda pel sobrecostos en l’empresa pública Ciegsa, i en la que estan acusats l’exalcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, Marcos Benavent i l’exsecretari autonòmic d’Educació, Máximo Caturla, podria quedar en no res després de més de 7 anys d’investigacions.
Això és degut a que la Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutjat d’Instrucció n.18 de València que investiga el cas que arxive esta peça de la macrocausa de Imelsa, en considerar que està prescrit el delicte de suborn tant per a Rus com per a Caturla.
El jutge investiga el pagament de comissions il·legals a canvi d’adjudicacions de l’empresa pública de construcció de centres educatius Ciegsa, unes adjudicacions que no respectarien els principis de legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l’arbitrarietat amb la finalitat d’afavorir a determinades empreses amb obra pública a canvi de suborns en comissions o obsequis. Amb Rus, Caturla i Benavent també figueren com a acusats altres tècnics i responsables de mercantils.
Les suposades irregularitats en la contractació entre 2003 i 2007 podrien tindre una «finalitat de lucre que podria tindre el seu origen o propòsit en el finançament d’un determinat partit polític o alternativa o conjuntament a això, en el propi lucre personal, ja confessat pel principal investigat en aquesta causa», Marcos Benavent, segons exposava el jutge en un de les seues actuacions.
Un dels informes policials recollia indicis delictius respecte a les següents obres o adjudicacions: IES número 4 de Torrevella; IES Llosa de Ranes i IES Xirivella; IES El Cabanyal; CEIP número 5 de Borriana; i CEIP 7 de Santa Pola.
No obstant això, el fiscal, després de més de set anys d’investigacions, acaba de sol·licitar l’arxiu de la peça en veure que els fets estarien prescrits, ja que les accions delictives van tindre lloc entre els anys 2005 i 2006. Sobre aquest tema, segons exposa en el seu escrit, cal atendre el Codi Penal de 1995, que establia que els delictes menys greus prescrivien als tres anys.
La peça va nàixer dels enregistraments secrets efectuats per Marcos Benavent, autodenominat ‘ionqui dels diners’ de les quals es desprendria que juntament amb Alfonso Rus, també expresident provincial del PP i de la Diputació de València, “van cobrar unes certes quantitats de diners” d’algunes adjudicacions públiques per a ona construcció de col·legis. No obstant això, no es pot establir una “perfecta correlació entre els diners rebuts i una concreta obra adjudicada”, sosté el fiscal Fernando Maldonado.
Tenint en compte que aquesta causa es va incoar en 2015 i que els fets es van cometre en 2005 i 2006, «ha de concloure’s que ha transcorregut el termini legal de tres anys, per la qual cosa el delicte -de suborn- ha prescrit».
A més, sosté que no s’ha acreditat quins diners suposadament va rebre Rus o Caturla: «No pot afirmar-se quines constructores i quines persones concretes van efectuar els pagaments als investigats», manté el fiscal.
No obstant això, sí que entén que va haver-hi pagaments irregulars. En aquest sentit, indica que tant Caturla com Rus i Benavent, «amb clar menyspreu per la causa pública i en benefici propi», van cobrar unes certes quantitats de diners de les construccions adjudicades a través de Ciegsa.
Sobre aquest tema, cita alguns àudios que obren en la causa, entre ells un en el qual s’escolta com Benavent i Caturla estaven comptant diners i Benavent deia que li comentaria a Alfonso que li havien donat 30. En un altre àudio el exgerente deia a Caturla que podien traure un 3%.
Així mateix, figura en el procediment el que el fiscal considera l’àudio «més rellevant» i és en el qual es pot sentir com Benavent i Rus estaven comptant diners en efectiu.
Hi hauria altres àudios en els quals eixia la exconcejala de Cultura pel PP María José Alcón, qui es va suïcidar en el transcurs d’aquest procediment. En un d’ells Benavent li deia a Alcón: «Ací et porte 9.000 euros»; mentre que en un altre s’escoltava: «Jo t’he deixat ací 10.000. He deixat 5.000 per al Partit -s’entén que el PP- perquè Alfonso ve així i jo m’he quedat 5.000. 10.000 tens ací», li indicava el ‘yonki dels diners’.
Per tot, Fiscalia Anticorrupció interessa l’arxivament del procediment per a tots els investigats per extinció de la responsabilitat criminal.