NULL
Denuncien l’estat d’abandonament de l’entorn natural del Riu Palància des de l’Avinguda del País València a Sagunt fins a la seua desembocadura a la mar
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró ha exigit a l’Ajuntament de Sagunt una major implicació en la conservació i manteniment dels valors naturals del riu Palància al seu pas per la ciutat.
Des del col·lectiu ecologista han reclamat aquesta implicació «a la vista de l’actual estat d’abandonament de l’entorn natural del Riu Palància des de l’Avinguda del País València a Sagunt fins a la seua desembocadura a la mar». Apunten que aquest tram conforma un espai de gran valor mediambiental i amb enorme projecció de futur. «Però, esta projecció només serà possible si som capaços de protegir-lo i l’Ajuntament de Sagunt s’implica veritablement en la conservació i manteniment dels valors mediambientals del riu».
AE-Agró explica que durant els anys transcorreguts del segle XXI s’han executat en este tram del Riu Palància dos projectes mediambientals: l’Adequació Ambiental del Riu Palància, duta a terme en dues fases per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), i el projecte de Sender Blau i restauració paisatgística del Delta del Palància, executat per l’Ajuntament de Sagunt durant la passada legislatura i posat en ús públic el juliol de 2020.
«Es tracta de dos projectes molt ambiciosos de posada en valor del Palància per al gaudi ciutadà, finançats amb fons europeus i que han sigut dinamitats per la manca de manteniment». En el cas del Sender Blau va ser un projecte liderat pel llavors regidor d’Urbanisme, Pablo Abelleira, que pretenia convertir l’illot situat en el centre de la desembocadura, de 129.646 metres quadrats, en un parc públic per al gaudi de la ciutadania, “seguint els principis generals d’integració paisatgística, no degradació de l’ecosistema i accessibilitat per a tots els visitants”, com així va manifestar l’edil en el Ple municipal.
Asseguren els conservacionistes que «l’Ajuntament de Sagunt ve incomplint la seua responsabilitat de manteniment, explotació i conservació”, segons es va obligar en l’acord adoptat en sessió plenària celebrada el 4 de setembre de 2018 per la corporació (Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre, PSPV-PSOE, IP i Cs, més un regidor no adscrit), amb l’abstenció del PP.
Ara el consistori haurà de reposar totes les senyalitzacions, barreres, mobiliari, arbratge… deteriorats i fer-se càrrec de la responsabilitat assumida. «Si fins ara els responsables municipals, per ignorància o maca de voluntat, han pogut eludir el compromís adquirit, a partir d’ara ja no. Els ciutadans estarem vigilants i no cessarem a reclamar el manteniment i conservació que un espai natural de gran valor ambiental mereix».
Finalment també s’han afegit a la iniciativa Riu Viu Palància, una jornada veïnal de reivindicació, neteja i reforestació del nostre riu organitzada per la regidoria d’Infància i Joventut, a través del Casal Jove, per al diumenge 16 de maig. Benvingudes siguen estes activitats de voluntariat, sense oblidar que estes no poden substituir a la responsabilitat municipal quant al manteniment i conservació del Palància.