NULL
Així mateix inclou la connexió amb la Línia d’Alta Velocitat Alacant-València, que forma part del Corredor Mediterrani
Adif Alta Velocitat avança en la connexió en ample estàndard de les tres capitals de la Comunitat Valenciana amb la licitació, per import de 38.553.027,6 euros, del contracte per a la renovació, canvi d’ample i adaptacions del tram Xàtiva-Nus de la Encina, emmarcat en el Nou Accés Ferroviari d’Alta Velocitat de Llevant (Madrid- Castella-la Manxa-Comunitat Valenciana-Regió de Múrcia).
Segons ha informat l’administrador ferroviari en un comunicat, aquest projecte, al costat dels d’electrificació a 25 kV i el d’instal·lacions de senyalització i ERTMS en el mateix tram, representa un «gran impuls» per al desenvolupament del Corredor Mediterrani ja que, entre altres beneficis per a l’explotació ferroviària d’aquesta nova infraestructura estratègica, «permetrà la connexió de les tres capitals de la Comunitat Valenciana en ample estàndard».
El projecte engloba totes les actuacions d’infraestructura i via per a la renovació de la superestructura de via doble actual amb canvi d’ample d’ibèric (1.668 m) a estàndard (1.435 mm), en una longitud aproximada de 40 quilòmetres, entre l’estació de Xàtiva fins al denominat Nus de la Encina.
Així mateix inclou la connexió amb la Línia d’Alta Velocitat Alacant-València, que forma part del Corredor Mediterrani, realitzant l’enllaç de la plataforma ferroviària per tots dos costats: pel sud, des de l’eixida del túnel de Font de la Figuera amb la plataforma ja finalitzada, permetent la connexió amb Alacant i amb la línia Albacete-Madrid, mitjançant el muntatge de via en uns 12 quilòmetres i, pel nord, la connexió s’enllaçarà, en una longitud aproximada de 650 metres, amb les vies existents en l’estació de Xàtiva.
Des d’aquesta estació es connectarà amb la plataforma ja construïda fins a la connexió amb la Línia d’Alta Velocitat Madrid-València Joaquín Sorolla. En els 40 quilòmetres de la via doble actual es realitzarà la renovació de via doble amb canvi d’ample ibèric a ample estàndard UIC, substituint tot el material de via existent (balast, travesses d’ample internacional pretesada, subjeccions, carril de 60 kg/m i aparells de desviaments).
També es condicionarà la plataforma existent, s’actuarà sobre drenatges transversals del trajecte i del túnel de Font de la Figuera i les estructures de protecció de piles dels passos superiors per a complir amb les especificacions tècniques d’interoperabilitat, així com els canalons de comunicacions.
En els dos ramals de connexió pel costat sud, es condicionaran i prolongaran les plataformes construïdes i es muntarà la nova superestructura amb travesses d’ample internacional i carril de 60 kg/m. En l’actual estació de Moixent es prolongarà la plataforma de les vies d’apartat cap al costat Xàtiva per a dotar-les d’una longitud útil de 750 metres.
Aquestes vies d’apartat seran també prolongades en els seus extrems amb l’execució de vies pispe de seguretat de 60 metres de longitud. En el túnel de la Font de la Figuera, de 815 metres de longitud, es procedirà al llevant de la via doble sobre balast i la instal·lació de via doble en placa.
A més de les anteriors actuacions, el túnel s’adaptarà als condicionants de seguretat establits en l’Especificació Tècnica d’Interoperabilitat, segons la normativa europea, mitjançant el recrescut del nivell del corredor i la reposició de tapes, així com la instal·lació de passamans.