NULL
El parc logístic de 5.568.645 metres quadrats estan «ubicats en l’única plana litoral encara sense urbanitzar entre els municipis de Sagunt i Puçol»
Acció Ecologista-Agró ha llançat una campanya d’oposició al desenvolupament urbanístic de Parc Sagunt II afirmant que es tracta d’una infraestructura «innecessària» i que a més genera un impacte ambiental negatiu.
El projecte del parc logístic que actualment tramita la Conselleria de Política Territorial comprén un total de 5.568.645 metres quadrats «ubicats en l’única plana litoral encara sense urbanitzar entre els municipis de Sagunt i Puçol». Aquest desenvolupament té com a objectiu la transformació d’una àrea agrícola semiabandonada en una àrea logística, segons recull el mateix projecte, basat al seu torn en l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana de 2011.
No obstant AE-Agró alerta que «des del punt de vista ecològic i paisatgístic, este projecte suposa la definitiva desconnexió espacial de les muntanyes litorals amb la costa i l’increment del profund aïllament al qual està sotmesa la Marjal dels Moros, espai natural d’incalculable valor i catalogat com d’especial protecció dins de la Xarxa Natura 2000».
Els conservacionistes afegeixen que «des del punt de vista socioeconòmic, a més a més, representa una aposta incerta pel sector logístic, en moments de grans incerteses en l’àmbit internacional, i un ús poc eficient del sòl industrial existent ja en altres polígons del municipi de Sagunt, amb nivells d’ocupació reals per sota del 30% en alguns casos».
En el procés d’informació pública al qual va ser sotmés l’esborrany d’este projecte, dins del procés d’Avaluació Ambiental Estratègica, des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ja van expressar els seus «grans dubtes» referents als impactes ambientals que suposaria la urbanització i posterior posada en marxa d’aquesta l’àrea logística, tal com està planejada actualment.
Entre les al·legacions indiquen «l’augment del trànsit rodat i la manca de previsió en el disseny de plans de mobilitat, la falta d’estudis sobre contaminació lumínica, el risc que suposa el gran consum de recursos hídrics que es preveu o la insuficient proposta de corredors biològics en relació a l’envergadura de la superfície que es pretén modificar».
El col·lectiu conservacionista destaca així «la importància de protegir les àrees naturals que encara existixen a la comarca i, en concret, la necessitat de protegir d’una vegada per sempre el conjunt de muntanyes litorals compreses en la proposta de Paisatge Protegit Palància-Belcaire que, malgrat estar en mans de la Generalitat Valenciana des de fa anys i comptar amb el suport dels tretze municipis implicats, seguix inexplicablement aparcada en un calaix».
Per tot aixó alerten que «en un context d’Emergència Climàtica com l’actual, és necessari parar-se a pensar en quins projectes paga veritablement la pena invertir els diners públics i prioritzar estratègies que puguen contribuir a frenar el col·lapse climàtic, que serà inevitable si no canviem de rumb i construïm alternatives basades, per exemple, en la relocalització industrial, el turisme sostenible o l’agricultura ecològica».
Per a aquesta denúncia AE-Agró ha llançat un vídeo a través del qual es vol fer reflexionar a la ciutadania i les administracions sobre «el desgavell climàtic i ambiental que suposa urbanitzar Parc Sagunt II».