El departament de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt ha presentat este matí, 27 de març, les activitats que conformen les jornades Saguntum in Mare Nostrum, una mostra romana del municipi que tindrà lloc del 22 al 28 d’abril.
La regidora de Cultura, Ana María Quesada, ha expressat sobre la finalitat d’esta setmana cultural: «El que pretenem és recollir totes les cultures mediterrànies que a més van passar per Sagunt, que van ser pràcticament totes». Així mateix, la regidora ha remarcat: «Recuperem també la part de recreació històrica, que ja teníem festivals de recreació històrica en el municipi, però en esta ocasió l’englobem en una setmana que estarà plena de cultura romana i també púnica». Ana María Quesada ha destacat la voluntat de «portar també al nucli de Port de Sagunt» esta experiència de la cultura romana.
L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha afirmat: «Esta programació és una bona mostra de com s’han de crear les iniciatives per part de l’Ajuntament, que és comptant amb el teixit associatiu a tots els nivells per a realment crear un projecte que siga a llarg termini i vinga ja per a quedar-se». L’alcalde ha posat l’accent que esta iniciativa es desenvolupa tant en els espais municipals com a peu de carrer per a intentar acostar la cultura «a la ciutadania al màxim, i que servisca de ganxo per a poder aprendre que, òbviament, és una part imprescindible de la cultura reflexionar i continuar millorant any rere any».
Darío Moreno també ha expressat: «Tot això també forma part del nostre esperit de Patrimoni de la Humanitat, que és una meta que és ací, però que importa més el camí». Així mateix, ha afegit: «Hem de fer tots els esforços per a assegurar-nos que la nostra ciutat és una ciutat que ret homenatge a la cultura com toca, però també que la viu i la respira com a part pròpia de la nostra identitat. En eixe sentit, esta iniciativa està perfectament alineada com el projecte de ciutat que tenim».
La presentació ha comptat amb representants de les associacions que participen en esta setmana: l’associació Nautilus, Grup fotogràfic ARSE, Sagvntvm Avgvsta, Aeqvor Nostrvm, Sagvntvm Civitas i CEFIRE.
L’exposició Morir a Pompeia de la Universitat de València estarña situada en el Centre Cultural Mario Monreal que podrà visitar-se del 5 d’abril al 29 d’abril. El dilluns 22 d’abril a les 18:30 començarà la mostra amb la conferència de l’associació Nautilus Gladiatores Saguntini, Pugnate!, a càrrec de María Engracia Muñoz-Santos, a la Casa Municipal de Cultura; el dimarts 23 d’abril a les 19 hores Iván Fumadó Ortega impartirà una conferència en el Centre Cultural Mario Monreal; el dimecres 24 d’abril a les 19 hores hi haurà una conferència a càrrec de Martín Llorenç Alpont i es realitzarà l’acte de clausura de l’exposició Morir a Pompeia. El dijous 25 d’abril a les 19 hores l’escriptor Santiago Posteguillo presentarà la seua obra Maleïda Roma en el Centre Cultural Mario Monreal.
El divendres 26 d’abril, a les 19 hores, tindrà lloc una concentració de totes les associacions participants abillades amb vestuaris tradicionals en la Glorieta i a les 19:30 se seguirà el recorregut: Camí Real, carrer Raseta, plaça Antiga Moreria, carrer Els Horts i plaça Fòrum. A les 20 hores hi haurà una recreació històrica, que consistirà en el ritual d’encendre el foc etern i passar-lo entre les associacions.
El dissabte 27 d’abril tindran lloc tallers romans al pati porticat del Mercat Municipal de Sagunt d’11 a 14 hores, on hi haurà també una degustació gastronòmica a càrrec de Arquegastronomía. A les 18 hores hi haurà una concentració de totes les associacions participants abillades amb vestuaris tradicionals en la Glorieta i a les 18:30 se seguirà el recorregut: Glorieta, plaça Major, carrer del Castell i Teatre Romà. A les 19 hores hi haurà una recreació històrica sobre la República romana i Anníbal.
El diumenge 28 serà la clausura de la mostra amb un ritual al déu Bacco. A les 10:30 hores hi haurà una concentració en la Glorieta i a les 11 se seguirà el recorregut: Glorieta, plaça Major, carrer del Castell i Teatre Romà. D’11:30 a 12:30 tindrà lloc la recreació històrica i a continuació es llegirà el manifest, amb el qual es ressaltaran els valors culturals que han arribat fins a l’actualitat.