NULL
El dispositiu que ha participat en el simulacre estava format per policies locals de platja, socorristes, patró d’embarcació, coordinador de socorristes, dron i el servici tècnic sanitari
El servei de socorrisme i salvament marítim de l’Ajuntament de Sagunt, coordinat amb la Policia Local de Sagunt, ha realitzat aquest dimecres un simulacre de rescat a la platja d’Almardà amb la finalitat de comprovar l’eficàcia dels protocols d’actuació. El simulacre s’ha efectuat enfront de la torre situada a l’altura de l’hotel Els Arenals.
Este tipus d’activitat es realitza de manera periòdica per a millorar la coordinació de tot el personal implicat a les platges, així com per a millorar els temps de reacció. El dispositiu que ha participat en el simulacre estava format per policies locals de platja, socorristes, patró d’embarcació, coordinador de socorristes, dron i el servici tècnic sanitari (ambulància i metge). Aquest és el segon simulacre de l’època estival d’enguany, ja que el primer va ser el passat 21 de juliol a la platja de Port de Sagunt.
El simulacre ha consistit en el rescat de dos víctimes: una conscient i l’altra es trobava totalment inconscient en l’aigua. Una vegada ha sigut albirada des de la torre de control, tant el grup de socorrisme i salvament marítim com el dispositiu de policies locals s’han coordinat a la perfecció per a realitzar el rescat. La moto aquàtica del servei de socorrisme i l’embarcació de la Policia Local han aconseguit rescatar a les víctimes i s’ha habilitat una zona de seguretat que ha permés que la moto aquàtica la traslladara fins a la riba, on, entre altres mesures, se li han realitzat exercicis de reanimació cardiopulmonar i posteriorment, han traslladat a l’hospital amb l’ambulància a la víctima inconscient.
Respecte als temps, en el rescat de la víctima inconscient la Patrona ha tardat des de la Posta i des que han rebut l’avís fins a la moto corrent i tirar-la a l’aigua amb ajuda dels socorristes un total de 40 segons, més 54 segons a arribar navegant per l’aigua fins a la víctima. En total des de l’avís de rescat des de Torre 4 fins que han arribat a la víctima s’ha tardat 1: 34 minuts i des que han arribat a ella, l’han pujada a llitera i fins a la seua extracció i atenció mèdica, 55 segons. Això fa un total de 2.29 minuts.
D’altra banda, s’ha tardat 58 segons a extraure a la segona víctima conscient que es trobava surant amb ajuda del jupetí que li ha llançat el dron. El total del rescat de les dos víctimes és de 3.27 minuts.
Al simulacre han assistit l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora delegada de Policia Local, Natalia Antonino; el regidor de Platges, Roberto Rovira i el delegat d’Almardà, Pepe Gil.
Darío Moreno ha indicat que és «imprescindible» tindre un «bon servici a tots els nivells amb més de 7 km de costa que tenim amb banderes blaves». Així, ha destacat la coordinació entre els diferents agents implicats: «Això és el que precisament hem demostrat en el simulacre de hui. El temps de resposta des que es detecta el problema fins que s’arriba a la víctima demostra que els nostres servicis d’emergència funcionen i són capaces de reaccionar».
Per part seua, Natalia Antonino ha destacat que «una de les bases de l’èxit del servici que es presta a les nostres platges és, sens dubte, la coordinació entre els diferents professionals que vetlen per la nostra seguretat en el litoral del municipi», ressaltant en este sentit que «som referents, ja no sols en servici, sinó també a nivell de coordinació i innovació en la utilització de tots aquells recursos necessaris per a garantir la integritat dels nostres banyistes».
Roberto Rovira ha assenyalat que «amb esta mena de simulacres, analitzem tant el temps de resposta com la coordinació que hi ha entre els diferents efectius que participen en la platja, com són fonamentalment el servici de Salvament i Socorrisme, la Policia Local i el servici sanitari, per a millorar eixos temps de reacció i donar un servici òptim a la platja».
Rovira ha explicat que els segons en una emergència a la platja «són decisius per a poder evitar un possible ofegament. També amb l’ajuda tecnològica, amb el dron de salvament, el que s’aconseguix és el que temps de resposta siga molt menor, sobretot en distàncies curtes i en qüestió de segons es puga atendre qualsevol víctima. El que implica que es puguen salvar vides molt més ràpidament o quan hi ha diverses víctimes, poder evacuar a una víctima que presente major dificultat i poder proporcionar també un salvavides a les altres víctimes fins que siguen rescatades. En el nostre cas, eixa combinació de personal molt ben format juntament amb la tecnologia ens fa referents en seguretat a nivell internacional».
Balanç de rescats durant els mesos de juny, juliol i agost
El nombre de persones rescatades durant els mesos de juny, juliol i agost (fins al 22 d’agost) ascendix a 45, sent totes estes a la platja de Port de Sagunt, mentre que a les platges de Corint i Almardà no s’ha registrat cap. D’altra banda, el nombre d’assistències mèdiques a la platja de Port de Sagunt ascendix a 388 i en la d’Almardà a 105. A més, a la platja de Port de Sagunt també s’han realitzat 27 rescats.
D’altra banda, el nombre d’intervencions realitzades pel servici de drons de salvament ha sigut de 161 a la platja de Port de Sagunt i de 138 a les platges d’Almardà i Corint.
En este sentit, el regidor de Platges ha destacat que les «dades d’este estiu posen novament de manifest que el pressupost de platges no és una despesa, sinó que és una inversió en seguretat. Gràcies a l’enorme esforç en salvament i socorrisme, mitjans sanitaris, Policia Local i en tecnologia, estem salvant vides. Les platges de la nostra ciutat continuen sent un referent en seguretat a nivell internacional, primer pel gran equip humà de socorrisme i per la combinació amb la tecnologia capdavantera que ens fa tindre temps de resposta que són mínims. A les platges els segons són imprescindibles per a salvar a una persona d’un possible ofegament».
A més, Rovira ha indicat que «encara queda més d’un mes de servici però vull agrair a tot el personal que treballa a les platges, la gran faena que s’està fent, sobretot a la plantilla de salvament, que fins i tot en hores de fora de servici s’han jugat la vida per a fer rescats. Fins hui s’han salvat a més de 40 persones de poder patir un ofegament a les nostres platges i per això la nostra enhorabona a tot el personal». També ha demanat prudència a tots els banyistes, «perquè evitar un ofegament comença per ser responsables i prudents a la platja».