NULL
Des de l’executiu municipal es destaca la inversió rècord de 16,5 milions d’euros, on la majoria de les obres ja estan en marxa o estan adjudicades
El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava aquest dijous sense cap vot en contra (17 vots a favor de La Vall Ens Uneix i 4 abstencions de PP i Compromís) el pressupost municipal per a 2023, que serà el més elevat de la història de la ciutat: 47 milions d’euros, també amb una inversió rècord de 16,5 milions d’euros, on la majoria de les obres ja estan en marxa o estan adjudicades.
La regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, donava detalls al Ple del projecte que es portava a aprovació, destacant “la gran capacitat per captar fons d’altres administracions gràcies a l’impuls polític del Govern d’Ontinyent i a la qualitat dels projectes que es presenten a les distintes convocatòries”. Del total d’inversions (16’4 milions), el 70% estan cofinançades per altres administracions: 12 milions venen de fora i sols 4,6 milions els posa la ciutat d’Ontinyent.
Per finançar la part municipal, necessària per dur a terme les obres, (moltes en execució o a punt d’executar-se, com els projectes de la Cantereria, Mercat Municipal, el Museu del Tèxtil o el Centre Intergeneracional del Delme), no s’ha hagut de pujar impostos ni taxes municipalsm ni recórrer a cap préstec, “gràcies a l’esforç en la contenció de la despesa i a una gestió econòmica prudent, sabent fer més amb menys i sobretot sent capaços de captar recursos d’altres administracions”.
El pressupost a més manté totes les bonificacions fiscals i les ajudes a la promoció econòmica de la ciutat i el suport a les entitats socials, culturals, veïnals, esportives i mediambientals, i sorteja dificultats com l’elevada inflació i la pujada salarial del 4%, aplicada pel Govern d’Espanya al personal d’administració pública, que suposa un increment del capítol de personal d’1,2 milions d’euros.
Enguix responia a alguns apunts exposats per l’oposició respecte a aspectes concrets com les ajudes a la rehabilitació o la digitalització de les marquesines. Pel que fa a les ajudes a la rehabilitació recordava que l’equip de govern porta des de 2013 concedint ajudes a la rehabilitació d’immobles, acumulant més de 450 ajudes a particulars i entitats locals dins del pla municipal Ontinyent Rehabilita i vora un centenar lligades als plans autonòmics i estatals.
Enguix recordava que “en total, hem invertit més de 6 milions d’euros en ajudes a la rehabilitació i regeneració urbana. Eixa és la nostra targeta de visita respecte a la política d’habitatge”. A més, aclaria que “en totes les convocatòries al final sempre s’inverteix més del que en principi està pressupostat, si hi ha moltes peticions es posarà més crèdit sense cap problema.
Quant als fons per al projecte de digitalització de marquesines, explicava que no apareix al pressupost perquè s’ha demanat una ajuda europea que ens finança el 90% del projecte. En cas que siga concedida, l’ajuntament aportarà el 10% restant i si arriba l’ajuda es farà amb l’EDUSI. “Per tant, la digitalització de les marquesines està prevista, no cal que vinguen ara demanant la millora d’un servei que vostès votaren en contra”, concloïa.
Abstenció de Compromís
Des de Compromís el portaveu municipal Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno fonamentaven el seu posicionament en les «insuficients ajudes municipals en matèria de benestar social, transició energètica, rehabilitació urbanística i joventut, davant l’actual context d’inflació i crisi energètica». A més, assenyalaven les conseqüències de l’endeutament provocat pel govern municipal en dos anys, que obliga a destinar més recursos a amortitzacions i interessos bancaris.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, «el nostre grup polític ha votat una abstenció crítica, ja que trobem moltes carències en els eixos claus del Pressupost Municipal presentat per la majoria absoluta de La Vall ens Uneix. No veiem una aposta municipal decidida per la sostenibilitat i la transició energètica, amb projectes ambiciosos d’autoconsum que tinguen a l’Ajuntament com a vertader impulsor. Tampoc hi ha una aposta per la necessària i urgent regeneració urbana en els barris històrics, com demostra la retallada de 100.000 euros en les ajudes municipals a rehabilitació. A més, tenint en compte l’actual context d’inflació que està patint la gent, trobem a faltar un major reforçament de les polítiques socials i una vertadera aposta per abordar les necessitats socioeconòmiques i d’oci de la joventut».
«És un pressupost continuista, que segueix arrossegant les mateixes inversions des del principi de la legislatura, mentre el moment actual d’inflació i crisi energètica està demanant grans transformacions que se centren en les prioritats reals de la ciutadania. A més, és un pressupost que constata l’augment de l’endeutament provocat per aquesta majoria absoluta en dos anys, passant dels 6,2 milions d’euros de deute en 2020 als 12,3 milions d’euros enguany. Açò fa que destinem per a 2023 més d’un milió d’euros als bancs en concepte d’amortitzacions i interessos, i per tant altres partides prioritàries per a la ciutadania vegen retallats els seus recursos», apuntava Calabuig.