Aquest divendres la Col·legiata de Gandia ha posat en funcionament les audioguies que mostraran als visitants el patrimoni d’aquest conjunt artístic.
En l’acte han estat presents l’alcalde de Gandia Jose Manuel Prieto i l’abat de la Col·legiata Ángel Saneugenio, acompanyats d’autoritats, representants religiosos, socials, i culturals de la ciutat. El director de projectes de l’empresa Art Splendore, empresa que ha confeccionat els dispositius, ha explicat com funciona l’audioguia i l’alcalde de Gandia José Manuel Prieto ha sigut el primer a provar-la.
Dins del conveni signat entre la Seu gandienca i el consistori municipal era requisit per part de la Col·legiata establir un itinerari turístic que explicara i mostrara el patrimoni que alberga el temple col·legial. Per aquesta raó la Insigne Col·legiata de Gandia ha creat un circuit pel seu interior que va narrant els detalls més importants i mostrant diversos elements tant històrics com artístics.
L’audioguia ha sigut realitzada per l’empresa de Granada Art Splendore, una empresa especialitzada en el turisme religiós, i que s’encarrega de la gestió turística en catedrals, com Màlaga, Saragossa, Àvila, Bilbao, Jérez, Jaen, Sogorb, Orense i Càceres. L’audioguia es podrà escoltar en quatre idiomes, valencià, espanyol, italià i anglés, i com a dada curiosa és la veu d’una dona que simulant a la duquessa María Enríquez de Lluna és la que va explicant els detalls i elements de la Insigne Col·legiata de Gandia.
La visita està composta en cinc estacions. La primera d’elles és la benvinguda, la segona parla de la pila baptismal i de les imatges de les tres germanors vinculades a la Seu gandiense, la tercera explica l’arquitectura, la cinquena parla dels patrons de la ciutat ducal, sant Francesc de Borja i la Mare de Déu dels Desamparats, i l’última, narra els detalls de l’altar major i el campanar. Tots aquests panells explicatius no sols tenen un matís cultural o patrimonial sinó que també volen salvaguardar la part religiosa i per això tenen un caràcter evangelitzador, ja que en la visita es parla del significat del baptisme, aprofitant el lloc on va ser batejat sant Francesc de Borja, explica el sentit del patrocini i la intercessió dels sants o el fet de ser Col·legiata tempere catòlic que lloa a Déu.
Per a la visita que ja està en marxa i que es pot realitzar en l’horari habitual establit per la Col·legiata és necessari l’ús d’auriculars, d’aquesta manera se salvaguarda el silenci en el temple i es compagina l’oració amb el turisme. El temps complet de la visita és de 30 minuts i a l’una l’aplicació aportarà dades que serviran per a millorar la visita cultural a la Insigne Col·legiata de Gandia.