NULL
L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada pel vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete, i el president de la Junta de Districte del Grau-Venècia-Marenys de Rafalcaid, Miguel Ángel Picornell, han comparegut en roda de premsa per a explicar el posicionament del govern local respecte al projecte d’ampliació del port de Gandia.
Segons apunten fonts muncipals, l’objectiu és seguir endavant amb l’ampliació del moll comercial sud on es desenvolupen activitats portuàries i renunciar a la nova dàrsena nord.
Morant va traslladar esta demanda dimarts passat al Comité Assessor del Port de Gandia. “Hem de defensar l’ampliació del moll comercial. Però, amb la mateixa coherència, Gandia renuncia a l’espai previst en la part nord perquè ja no contempla les necessitats i els interessos actuals de la ciutat, ni existeix interés social o privat, ni cap proposta per a executar-lo, com si va ocórrer en 2008”, ha indicat.
En aquests moments, s’està sotmetent a exposició pública el Pla Director que engloba el projecte d’ampliació del port de Gandia, que ve de l’any 2008, i que 2017 va obtenir la declaració d’impacte ambiental favorable per part del Ministeri de Transició Ecològica.
Tal com ha destacat l’alcaldessa durant la seua intervenció, la intenció de l’APV per al port de Gandia (i així s’ha inclòs en els seus pressupostos) és ampliar el moll comercial sud com a suport a la seua activitat portuària.
Al mateix temps, l’alcaldessa ha remarcat que “Gandia és sensible amb la problemàtica de regressió que estan tenint les platges del sud, posicionant-nos del seu costat”. En aquest sentit, el govern local s’alinea amb les platges del sud afectades i demana als responsables dels ports i de Costes un Pla Estratègic conjunt que ajude a la seua consolidació.
Morant ha reiterat que “som conscients d’eixa realitat dels pobles veïns i lluitarem en companyia d’ells. Però açò no significa que, com a ciutat, renunciem a aquesta ampliació del moll comercial sud, el qual no causa un impacte ambiental afegit perquè té una declaració favorable, i també és necessari per al desenvolupament econòmic de la nostra ciutat i de la comarca. Volem que Gandia torne a ser el port de referència de les Comarques Centrals Valencianes”.
D’altra banda, l’alcaldessa també demana a l’APV el desbloqueig del projecte d’habilitació de l’actual dàrsena esportiva existent.
Per la seua banda, Josep Alandete ha destacat que “el govern del Serpis, com no podia ser d’altra manera, defensa un posicionament comú i una línia coherent basada en la defensa del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic com a punts fonamentals”. El responsable d’Urbanisme ha incidit què “aquest projecte d’ampliació de la part nord del port no respon a les necessitats ni la sensibilitat actual. Així, Gandia, que ha retornat a la Mancomunitat de Municipis de la Safor, ha d’exercir la seua capitalitat per a defensar la comarca com un tot”.
Unes declaracions d’Alandete que venen després que Compromís presentara en les Corts una iniciativa per a paralitzar l’ampliació del port, previst en el Pla Director d’Infraestructures del Port de Gandia. La coalició valencianista veu en tot aquest projecte un “autèntic perill mediambiental”.
Entre les localitats que rebutgen aquest projecte es troben Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar, Piles i Oliva. La diputada de zona de Compromís per a la Safor-Valldigna, Nathalie Torres, considera que “totes les poblacions no poden estar equivocades. Aquest projecte no compta amb el suport social de la Safor ja que suposa una amenaça, sobretot, per als pobles que queden al sud del Port de Gandia. Fa falta que l’Autoritat Portuària de València escolte el poble i als pobles en les seues actuacions”.
Expliquen des de Compromís que aquesta iniciativa naix perquè l’Autoritat Portuària de València ha recuperat recentment un projecte d’ampliació del Port de Gandia mitjançant la tramitació d’un nou Pla Director d’Infraestructures per al port, ja que l’anterior pla, datat en 2005, va ser avaluat d’acord amb una normativa que ja no està vigent. Aquest Pla Director es troba ara mateix en procés d’avaluació ambiental estratègia simplificada i, si finalment fóra aprovat, es podria recuperar per a la seua execució, el projecte d’ampliació aprovat mitjançant resolució de 24 de maig de 2017 de la Secretaria d’Estat de Medi Ambient.
Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací