Des dels seus orígens, a mitjan segle XII, les festes de moros i cristians han anat estenent-se i evolucionant gràcies a diferents factors i diverses circumstàncies.
Per a Daniel Catalá, professor de la Universitat Politècnica de València (UPV) i coordinador de la comissió científica de l’II Congrés Internacional sobre les Festes de Moros i Cristians, aquestes celebracions “constitueixen un fenomen global present en diverses parts del món i, en els últims anys, existeix una clara preocupació per aproximar-se al seu estudi des d’una perspectiva internacional”.
Per això, s’han dut a terme esdeveniments com el Congrés Internacional sobre Ambaixades, celebrat en la Universitat de Filipines-Diliman en 2008; el Congrés Internacional d’Ambaixades i Ambaixadors organitzat per la Societat de Festers d’Ontinyent en 2010; el Primer Congrés Internacional sobre les festes de Moros i Cristians organitzat per la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF) i la Universitat d’Alacant en 2016 o el Primer Congrés Internacional sobre els Pirates en les festes de Moros i Cristians de 2018 i coorganitzat també per la Universitat d’Alacant.
Paral·lelament a aquestes trobades, “s’ha culminat un ambiciós projecte impulsat per l’Institut Riva-Agüero de la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú que ha donat com a fruit la monumental obra en dos volums La festa de Moros i Cristians en el món. Aquesta publicació reuneix les investigacions i aportacions de prestigiosos experts internacionals en l’àmbit de les manifestacions festives de Moros i Cristians”, indica Catalá.
A Espanya existeixen “359 poblacions que celebren algun tipus de festa de moros i cristians”. En la Comunitat Valenciana, “aquestes festes van ser declarades Bé de Rellevància Local en 2015 per la Generalitat, existint alguns exemples com les d’Alcoi o les Ambaixades d’Ontinyent que han aconseguit el reconeixement de Bé d’Interés Cultural”.
Una aproximació
Amb la finalitat d’aproximar-se a l’estudi de les festes de moros i cristians en les seues múltiples modalitats o varietats, “entenent-les com un fenomen social, cultural i econòmic”, la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF) ha organitzat l’II Congrés Internacional sobre les festes de Moros i Cristians. En col·laboració amb la UPV i amb el suport de l’Aula Gandia Escena Urbana, aquest congrés se celebrarà en les instal·lacions del campus de Gandia de la UPV, aquesta setmana, del 28 al 30 de juny.
Per a l’ocasió, més d’una vintena de convidats i convidades procedents de set països diferents (Espanya, el Perú, El Salvador, Mèxic, Portugal, el Brasil i França) analitzaran les festes de moros i cristians des de molt diversos punts de vista. Així, per exemple, Milena Càceres, de la Pontifícia Universitat Catòlica del Perú, serà l’encarregada d’impartir la conferència inaugural del congrés en la qual versarà sobre les festes de moros i cristians en el món; Juli Cèsar Martínez, de la Universitat Tecnològica d’El Salvador, abordarà el sincretisme cultural i religiós en les manifestacions festives de moros i cristians i Raphaèle Dumont, de la Université Jean Monnet, aprofundirà sobre la dimensió social de les danses de moros i cristians en el cas mexicà. La conferència de clausura, “Una mirada des del sud. La construcció de la nostra identitat a través de la memòria”, serà a càrrec del professor Miguel Ángel Martínez, de la Universitat de Jaén.
El programa de l’II Congrés Internacional sobre les festes de Moros i Cristians, que acollirà el campus de Gandia de la UPV, inclou també activitats culturals i socials complementàries: un concert de música festera interpretat per la Agrupació Musical Santa Cecília d’Ador (divendres, 28 de juny, a les 19.00 hores a l’Aula Magna del campus de Gandia) i una desfilada de moros i cristians pel Passeig Marítim de Gandia (dissabte, 29 de juny, a les 20.00 hores).