NULL
El col·lectiu majoritari de persones que viuen al carrer són joves amb problemes de salut mental i/o addiccions
Sota el lema ‘Fora de cobertura’ Càritas denuncia la falta d’accés a drets, i especialment la desprotecció social. En aquest any 2022, encara amb els efectes no superats de la pandèmia, se suma la crisi que provoca la guerra d’Ucraïna i que sens dubte aprofundirà en la vulnerabilitat i l’exclusió.
Des de Càritas es fa una crida a convertir-nos en una societat inclusiva que genere comunitat, interpel·lant amb la frase ‘No permetes que es queden fora’. L’entitat vol que la campanya, un any més, servisca per a fer visible que milers de persones i famílies sense llar pateixen la vulneració dels seus drets sense que existisca una aposta rotunda per part de la societat i de les polítiques públiques per modificar aquestes situacions, però també des de l’esperança i la convicció que és imprescindible continuar treballant perquè totes les persones puguen accedir als seus drets i siguen incloses en la vida social i comunitària.
El director de Càritas Gandia, Francisco Carrió, ha assenyalat: “en aquest temps, les entitats que treballem acompanyant a persones i famílies en situació de carrer i sense habitatge, veiem com augmenten i es diversifiquen, i som testimonis de l’augment del risc -i del fet que ja constatem- que moltes més persones puguen acabar en aquestes situacions; però també que quan es dediquen recursos, atenció i cura a les persones, es pot contribuir a dignificar la seua existència i al fet que puguen recuperar espais, drets i afectes”.
El coordinador de l’àrea d’Inclusió de Persones sense Llar, Txema Puente, explica que els participants que acudeixen al servei són persones majors de 18 anys que es troben en situació de sense llar a Gandia o poblacions veïnes de la comarca. Poden estar o no en consum actiu de drogues, tindre problemes de salut mental amb o sense tractament. Persones en situació de desarrelament, persones que es troben al carrer per estar indocumentades, dones soles que es troben en situació de desemparament o exclusió residencial i fins i tot atenem persones que es mantenen i viuen d’una ocupació precària o que les seues fonts d’ingrés no arriben a cobrir les seues necessitats bàsiques completes. “El tracte és molt complicat i ens veiem desbordats, hem passat a atendre en l’actualitat fins a 80 persones diàriament que venen al Centre de Dia a la recerca del seu lot de menjar. El Centre és un formiguer de gent. Ens hem hagut de reinventar per a donar servei a tots”, manifesta.
Alerten que en els últims 3 anys é»s alarmant l’increment d’usuaris amb menys de 30 anys. Perfil que fa uns anys era minoritari en aquest col·lectiu. Altres situacions que ens han alertat durant aquest últim any són: l’increment de persones amb problemàtica de salut mental no diagnosticada i no tractada. I la dificultat com a equip tècnic a la qual ens veiem enfrontats en les seues intervencions».
Quant a l’Equip de carrer, format per 7 voluntaris i un tècnic, des de gener a setembre ha realitzat 29 eixides a les nits (habitualment tots els dimecres) i han visitat cada nit a una mitjana de 50 persones.
L’àrea de Persones Sense Llar consta també de 2 habitatges d’autonomia situats a la Casa Llar María Teresa Marqués” amb 3 places cadascuna per a dones i homes. Actualment els 2 habitatges estan completes: la d’homes amb 3 participants amb una intervenció d’un any en període de finalització. En la de dones actualment hi ha 2 dones i un xic de 17 anys amb discapacitat. Una d’elles derivada del CAI com a pas final a la seua intervenció i l’altra (i el seu fill amb discapacitat) estan en una intervenció per a evitar la situació de carrer.
Respecte a l’habitatge Sarepta (3 places), és un habitatge amb una metodologia Housing First (que es basa a oferir primer l’habitatge i després s’intervé amb la persona a través d’un acompanyament integral). De gener a setembre d’aquest 2022 han passat per aquest recurs 5 persones sense llar. Actualment les places estan completes.
Setmana persones sense llar
La setmana de Persones sense Llar començarà els seus actes el diumenge 23 amb la penjada de bufandes en diverses escultures de Gandia amb la finalitat de conscienciar sobre la realitat de les persones que viuen en carrer.
El dilluns 24 hi haurà la III Gala Gastronòmica els beneficis de la qual enguany es destinen a habilitar el menjador del Centre de Dia per a Persones sense Llar.
El dimarts 25 s’inaugurarà l’Arbre de la memòria, una donació de l’empresa Jordá, en la qual recordem la memòria de les persones sense llar mortes a Gandia que han passat pel CAI o han sigut ateses pels nostres tècnics a través dels recursos de Càritas Gandia.
El dimecres 26, María Santos, de Càritas Espanyola, farà una xarrada sobre la realitat de les persones sense llar.
El dijous 27 tindrà lloc el tradicional acte de sensibilització en la Plaça Major de Gandia i finalment el divendres 28 es realitzarà una jornada de portes obertes en el CAI i el Centre de Dia per a persones sense llar.