Canals celebra aquestos dies les seues Festes Patronals en honor a Sant Antoni Abat, i el primer acte oficial ha sigut la crema de la monumental foguera de més de 14 metres. La crema va tindre lloc aquest dimarts des de les 21h a la plaça major, un acte que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Carlos Mazón.
Mazón ha visitat la localitat de la Costera acompanyat de la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha visitat l’Ajuntament de Canals, on ha mantingut en trobada amb l’alcalde, Nacho Mira i ha signat en el llibre d’honor. Durant la visita, el cap del Consell ha saludat als membres de la corporació municipal i els representants de les festes de sant Antoni Abat.
En el dispositiu per la crema de la foguera participa el Consorci Provincial de Bombers de València amb diversos vehicles i una desena d’efectius dels parcs de Xàtiva i de bombers voluntaris de Navarrés, cap de parc de Xàtiva, tècnic forestal, oficials i personal de Prevenció Operativa, segons han detallat des del cos.
Els veïns de Canals veuen en la seua gran foguera, el procés de muntatge de la qual es duu a terme durant 15 dies, un «símbol» que «purifica» i «crema tot el dolent» i asseguren que amb el temps ha anat crescut fins a aconseguir el seu màxim històric de 16 metres d’altura, la qual cosa va fer que fora inscrita en el Llibre Guinness dels Rècords com la foguera de llenya més gran del món.
«Enguany són més de 15 metres», ha comentat Antonio, un veí de Canals, qui ha assenyalat, en declaracions a Europa Press Televisió, que el procés de muntatge d’aquesta foguera composta de pi i llenya es duu a terme durant 15 dies. Algunes veïnes han comentat que un dels rituals que marca la tradició és que abans que creme aquesta foguera cal donar tres voltes per a «trobar nuvi o núvia» i per a demanar un desig.
En aquest municipi celebren amb molt d’entusiasme aquestes festes patronals i alguns veïns asseguren que la gent jove continua mantenint aquesta tradició tan arrelada per a «evitar que es perda». «Vens amb els teus pares i els teus avis quan eres xicotet, i sempre tornes per a donar les tres voltes. Tenim molt orgull d’aquesta festa», ha comentat una jove veïna qui ha assegurat que aquests dies Canals s’ompli de gent que vol gaudir d’aquesta festa.
Aquesta festa, que se celebra des del segle XVIII com a ofrena a Sant Antoni per protegir el municipi del terratrémol que va assolar la comarca de la Costanera en 1748, constitueix actualment «un dels autèntics guardians» de l’herència cultural de la Comunitat Valenciana que contribueix a «enfortir la cohesió social entre els valencians», ha destacat la Generalitat.