NULL
L’emblema municipal oficial deixa de tindre l’acompanyament dels lleons laterals i els motius vegetals considerats ornaments dels que s’han de prescindir
«Escut quadrilong de punta redona partit. En el primer quarter en camp d’or quatre pals de gules, en el segon quarter en camp d’atzur sarment de sinoble carregat de raïm. Al cimbre corona reial oberta segons l’ús del Regne de València». Aquest és l’escut de Benigànim, sense res més, ni els lleons laterals ni els motius vegetals que l’acompanyaven durant les últimes dècades.
D’aquesta forma Benigànim restaura el seu escut «d’ús immemorial» en base a l’estudi realitzat pel Consell Tècnic d’Heràldica i Vexilologia Valenciana. Des de l’Ajuntament sexplica que s’han seguit els criteris històrics de com han de ser els escuts d’armes valencians i que d’ara endavant serà d’ús municipal.
La restauració de l’ús de l’escut tradicional ha estat aprovada pel ple municipal amb els vots de PSPV i Compromís, però ha tingut el no del PP que ha reivindicat l’escut que fins ara s’utilitzava, el que es troba esculpit a la porta de l’Ajuntament de Benigànim i que data de l’any 1724; a més a més els populars han criticat que no s’haguera realitzat cap procés participatiu a la localitat perquè els veins donaren el vist-i-plau a l’emblema.
No obstant des del govern local s’ha apuntat que l’estudi realitzat apunta que l’escut oficial que ara es recupera encara és més antic que el defensat pel PP, ja que es remonta a l’any 1602 amb el nomenament de Benigànim com a ‘vila reial’; a més també s’ha afegit que l’escut ha estat utilitzat oficialment a l’ajuntament fins i tot lluint-se al capdamunt de la cadira d’alcaldia, un moble centenari que té aquest mateix emblema tradicional. A més a més s’afegeix que en segells oficials i escuts utilitzats oficialment per l’ajuntament abans de la dictadura ja es podia veure aquest escut.
L’alcaldessa de Benigànim, Amparo Canals, afegia que a hores d’ara el de la localitat era l’últim escut de la comarca de la Vall d’Albaida pendent de revisar. A més a més el govern municipal apunta que el Consell Tècnic d’Heràlidica i Vexilologia ja va advertir al govern municipal el 1997 (llavors del PP) de que no s’estava utilitzat l’escut tradicional, advertència que es va reiterar el 2001 (amb govern del PSPV), i que ha estat ara quan s’ha restaurat l’escut tradicional que haurà de ser aprovat definitivament per la Generalitat.