La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha reclamat al Ministeri de Justícia la creació de 13 nous jutjats, d’aquestos 10 corresponen a jutjats exclusius de violència sobre la dona, com ja havia anunciat a finals d’any en una compareixença a les Corts.
Entre aquestos està el de Xàtiva, un jutjat que ja tenia la ciutat però que va ser traslladat a Xàtiva en l’última reestructuració del Ministeri, i que va provocar protestes de les diferents formacions polítiques, dels professionals del sector i de la societat civil.
En concret, la Conselleria de Justícia proposa, en el partit judicial de València, la creació del jutjat número 6 de Violència sobre la Dona i la creació dels jutjats penals número 20 i 21 amb competència exclusiva en violència de gènere.
Per als partits judicials de Sagunt i Xàtiva se sol·licita la creació del jutjat número 1 de Violència sobre la Dona per a la capital del Camp de Morvedre (amb jurisdicció també sobre Massamagrell) i un altre amb idèntica numeració per a la capital de La Costera.
Per part seua, per al partit judicial d’Alacant es reclama la creació de dos nous òrgans judicials: el Jutjat de Violència sobre la Dona número 4 i el penal número 11 amb competència exclusiva i excloent en matèria de violència de gènere. La mateixa jurisdicció serà per al número 1 d’Elda, que assumirà també els casos de Villena.
Per a la província de Castelló se sol·licita el reforç de dos jutjats més de violència sobre la dona que seran el número 2 de Vila-real i el número 2 per a la capital.
La consellera Bravo ha subratllat l’aposta de la Generalitat per a aconseguir una justícia especialitzada i exclusiva en matèria de violència de gènere, amb personal especialitzat i recursos de suport tant per a professionals com per a les víctimes. Sobre aquest tema, ha recordat que en 2022 la Comunitat Valenciana va ser l’autonomia que més jutjats exclusius de violència sobre la dona va crear, amb cinc nous fins a aconseguir els 21 jutjats exclusius que hi ha en l’actualitat. En 2023, si es compleixen les demandes de la Conselleria, la Comunitat comptarà amb 31.
“Volem situar a les víctimes de violència de gènere en el centre, garantint una atenció especialitzada proveïda de serveis d’atenció a les víctimes integrat per professionals amb formació i amb experiència. En definitiva, una atenció de qualitat on el lloc de residència no siga un motiu de discriminació a l’hora d’accedir a un jutjat especialitzat”, ha subratllat.
A més, la titular de l’àrea de Justícia ha reclamat que les places de tots aquests jutjats exclusius de Violència sobre la Dona siguen de magistrats, ja que l’especialització és fonamental per a garantir la qualitat de la prestació del servei.
Finalment, també es demana l’entrada en funcionament del jutjat social número 19 en el partit judicial de València i dels jutjats de Primera Instància i Instrucció número 4 de Quart de Poblet i el número 5 de Carlet, que van ser creats en 2010, però la constitució del qual va ser suspesa un any després.
La consellera ha fet la proposta formal al Ministeri per a ampliar la planta judicial valenciana i també perquè es duga a terme per separat la creació dels òrgans judicials i la cobertura de noves places de magistrats, ja que ha considerat que no pot equiparar-se la creació d’una plaça de magistrat amb la d’un nou jutjat.