L’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) acordat entre la direcció de ArcelorMittal i els sindicats per a uns 7.000 treballadors per l’incendi d’un forn afectarà la pràctica totalitat de la plantilla de Sagunt, de 755 empleats.
Només un xicotet percentatge de treballadors de la planta de Sagunt, que és personal essencial (mèdics, prevenció), queda exclòs de l’ajust, segons informen a EFE fonts de CCOO, que especifiquen que els dies d’aplicació de l’ERTO no estan fixats i es determinaran en funció de la càrrega productiva.
La direcció de ArcerlorMittal i els sindicats han acordat l’aplicació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), en principi de sis mesos i que afectarà uns 7.000 treballadors, entre ells als de la planta de Sagunt, per l’incendi ocorregut en el forn alt A de la planta de Gijón, que ha provocat la paralització de les instal·lacions.
Segons han informat fonts sindicals, l’acord estableix garanties econòmiques del 90% del salari brut i la totalitat de les pagues extres i les vacances per als afectats per l’ERTO, que corresponen amb els treballadors del denominat clúster d’Astúries, que inclou les plantes de Gijón i Avilés, a més de les de Sagunt (València), Etxebarri (Biscaia) i Leska (Navarra).
UGT ha assegurat que accepta la proposta de l’empresa “sempre que es respecten escrupolosament les mateixes condicions econòmiques pactades en l’expedient anterior” i ha demanat un compromís per escrit per part de l’adreça de la reparació del forn i marcar un límit temporal de la vigència de l’ERTO
Per part seua, CCOO ha expressat la necessitat que s’aclarisca un límit temporal més definit de l’ERTO i ha demanat les mateixes garanties que les acordades en el passat expedient de 2022, que va expirar al març.
El passat 22 de març es va produir un incendi en el forn alt A de Gijón, on l’empresa compta amb dues instal·lacions d’aquest tipus, la vida útil del qual estava programada fins a 2025 i que havia représ la seua activitat el passat 6 de febrer després d’estar parat des de finals de setembre per la contracció de la demanda de productes siderúrgics.
ArcelorMittal va presentar al juliol de 2021 un pla de descarbonització de la seua producció que plantejava la substitució d’aquest forn alt per una planta de reducció directa del mineral de ferro, que en un primer moment utilitzaria gas natural i després hidrogen verd, i un forn híbrid d’arc elèctric.
La Comissió Europea va aprovar al febrer una ajuda estatal espanyola de 460 milions d’euros, autoritzada el passat 4 d’abril pel Consell de Ministres, per a un projecte que comptaria amb una inversió de 1.000 milions d’euros encara està pendent d’aprovació definitiva per la multinacional siderúrgica.
A més, la direcció de ArcelorMittal i els sindicats mantenen obertes les converses per a tancar el VIII Acord marc per als 8.300 treballadors de les seues onze plantes a Espanya en les quals la companyia ha proposat una pujada salarial amb caràcter retroactiu per a 2022 d’un 4% i una paga no consolidable del 1,7%, mentre que l’alça seria del 3% per a enguany i del 2,5% per a 2024 i 2025.
Els sindicats han considerat insuficients aquestes quantitats i CCOO ha convocat ja una primera jornada de vaga de 24 hores per al dia 24 i una altra de 16 hores per al dia 28 dins d’un calendari de mobilitzacions que es definirà al llarg del mes de maig.