L’expresident de la Diputació de València amb el PP, Alfonso Rus, s’asseurà per segona vegada en el banc dels acusats pel cas Imelsa a partir del pròxim dimarts, quan la Secció Cinquena de l’Audiència Provincial inicie el tercer dels judicis per aquesta macrocausa de corrupció.
Rus espera sentència per una altra de les peces del cas Imelsa, la suposada contractació il·lícita de personal que no acudia als seus llocs de treball en l’empresa pública provincial Imelsa, que va quedar vista per a sentència el mes de març passat.
En aquest nou judici, que es preveu que es prolongue fins al 9 de juny, s’analitzarà el paper de Rus -que també va ser alcalde de Xàtiva i president provincial del PP- i altres set investigats en el marc de la peça separada D del ‘cas Imelsa’, relativa a les presumptes irregularitats detectades en l’adjudicació i prestació d’un servei d’atenció telefònica.
Delictes, penes i els acusats, a més de Rus
Es jutjaran delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau en la contractació, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.
La Fiscalia reclama penes de presó de 8 anys per a Alfonso Rus, 4 anys i mig per a Marcos Benavent, 13 anys per al seu exsuegro, Mariano López, i un altre empresari que va actuar com a administrador de Servimun, la signatura adjudicatària, i 6 per a un funcionari de la Diputació que suposadament va col·laborar en el tripijoc.
Al costat de Rus, l’instructor dirigeix el procediment contra el qual fora gerent de l’empresa pública Imelsa Marcos Benavent -l’autodenominat “ionqui dels diners”-, el seu exsuegro -que va ser adjudicatari del servei d’assistència telefònica-, dos funcionaris de la Diputació, un altre empresari i dos familiars.
Les presumptes irregularitats
Els fets es remunten a maig de 2013, quan Imelsa, empresa pública de la Diputació de València i posteriorment denominada Divalterra, va adjudicar a Servimun SL el contracte per a la prestació de serveis a través d’un centre d’atenció multicanal (telefònica i telemàtica) als contribuents dels municipis que delegaven en la corporació provincial la gestió i recaptació tributària.
D’acord amb la informació recaptada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l’adjudicatària va percebre de Imelsa entre agost de 2013 i gener de 2016 un total de 930.000 euros per aquest contracte.
El jutge considera que va poder existir “un propòsit deliberat d’adjudicar un contracte per a la prestació del servei no a la millor oferta, sinó a una determinada i decidida per endavant, amb consciència tant d’afavoriment arbitrari com del risc de desviar i malgastar els recursos públics”.
Va subratllar també l’instructor la “relació de veïnatge i amistat” entre un dels funcionaris encausats, Salvador D.I., i l’empresari José Mariano L.S., que era al seu torn el exsuegro de Marcos Benavent i tenia un “coneixement estret” d’Alfonso Rus.
José Mariano L.S. va percebre uns 150.000 euros de Servimun SL a través d’una societat mercantil, Tècniques Legals Administratives (TLA), sense activitat i administrada per la seua cunyada.
El jutge va considerar “evident” que si l’administrador de Servimun SL, Fernando José P.Z., va pagar tal quantitat a l’anterior és perquè aquest “algun favor li devia” en relació amb el contracte, “molt probablement per actuar d’aconseguidor” davant el llavors president de la Diputació o Salvador D.I.