Una pancarta gegant penjant de l’Alt Forn n.2 de Sagunt, al costat del port d’aquesta ciutat, amb la inscripció “STOP vaixells de la mort” i el dibuix d’una calavera ha sigut l’acció de protesta impulsada per activistes de Marfull-Agró i Antimilitaristes-MOC València per a rebutjar una altra escala aquest dilluns 8 de maig d’un dels vaixells saudites encarregats del transport d’armament cap a l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs, estats acusats de cometre crims de guerra en la guerra del Iemen.
L’ocupació d’aquesta estructura es va produir al voltant de les 18:30h amb un grup d’uns deu activistes que han accedit a l’interior del recinte de l’Alt Forn n.2 (hui monument visitable en memòria del passat obrer metal·lúrgic de Sagunt) per a despenjar la pancarta gegant per a rebutjar l’escala del Bahri Tabuk. El vaixell prové de Baltimore i altres ports dels EUA, el major exportador d’armes cap a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs, i afirmen que “transporta amb gran probabilitat armament cap a aquests dos països, actors bèl·lics en la guerra del Iemen i acusats repetidament de cometre crims de guerra per atacar objectius civils causant centenars de morts”.
Alguns activistes tamibén han mostrat pancartes individuals amb els lemes “Sagunt x la pau”, “Ports tancats a les armes”, “La guerra comença ací”, “No serem còmplices: desobeïm els guerres” i “Comerç d’armes: tràfic de mort”. A més els organitzadors de la protesta també assenyalen que treballadors portuaris de Gènova, una altra freqüent escala dels vaixells de Bahri, “han confirmat repetides vegades amb fotos de l’interior del celler de càrrega d’aquests vaixells la presència d’helicòpters Apatxe, i tot tipus de blindats, municions i vehicles fabricats als EUA i el Canadà”.
Els activistes subratllen que aquestes sospites que el Bahri Tabuk transporta armament o material explosiu es veuen reforçades per la notificació a la qual han tingut accés, emesa recentment des de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, d’una zona de prohibició temporal extraordinària de vol de drons que abasta tot el Golf de València i arriba fins als voltants del recinte portuari de Sagunt, precisament des de la matinada de dilluns 8.
D’altra banda també assenyalen al Govern espanyol denunciant que “continua autoritzant la venda d’armament a l’Aràbia Saudita i que és possible que es produïsca una càrrega d’armament demà en el Bahri Tabuk”. Concretament asseguren que es tractaria de munició d’artilleria de 155mm, “utilitzada profusament per les Forces Armades saudites per a bombardejar des del seu davantera territori iemenita”.
Els activistes expliquen que, segons les últimes informacions publicades pel Ministeri d’Indústria i Comerç espanyol, el Govern va autoritzar la venda de 26 milions d’euros d’aquests obusos durant el primer semestre de 2022 (l’últim del qual es tenen dades), “la qual cosa suposa unes 8.500 peces de 43 kg, la qual cosa fa en total 370 tones de munició”. Així dedueixen que “l’única manera econòmicament eficient de transportar això amb destinació a l’Aràbia Saudita és en vaixells de mercaderies en contenidors de 30-40 tones, la qual cosa resulta en desenes d’aquests contenidors que només han pogut ser embarcats en el port de Sagunt, perquè durant 2022 cap altre port espanyol va ser visitat pels vaixells saudites”.
Denuncien que aquest comercia d’armament es produeix gràcies a una “xarxa de secretisme i complicitats que fan possible el trànsit dels vaixells de la mort”. Per això les organitzacions antimilitarista i ecologista reiteren el seu desig de “traure a Sagunt del circuit global del comerç d’armes que nodreix i fa possible les guerres com la del Iemen”.
També assenyalen el contrast entre els ports de Sagunt i de Borriana: un utilitzat pels vaixells traficants de guerra per a alimentar la guerra del Iemen, en la qual han mort desenes de milers de persones durant anys, i l’altre que acull vaixells de rescat marítim que han salvat la vida de centenars de persones al Mediterrani.
Malgrat la treva que es manté al Iemen durant els últims mesos, continuen les enormes compres d’armament per part de l’Aràbia Saudita i Emirats: el 50% de l’armament saudita prové dels EUA, i Espanya venga el 25% del seu armament a l’Aràbia Saudita. Segons estimacions de fa un parell d’anys, aquests vaixells transporten en cadascun dels seus 8 viatges anuals una mitjana de 140 milions d’euros en armament des dels EUA, segons dades de lliure accés del servei de duanes dels EUA i d’estadístiques de comerç de l’ONU.