Turisme Comunitat Valenciana distribuirà un total de 41.531.000 milions d’euros procedents de Fons Next Generation EU durant l’any 2023 a través de la tercera i última convocatòria dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destí 2021-2023.
L’objectiu és impulsar 22 nous plans de sostenibilitat turística en les tres províncies, que formaran part del Pla Territorial de la Comunitat Valenciana, tal com ha ratificat aquest dimarts la Comissió Sectorial de Turisme, que ha reunit responsables autonòmics de turisme per a aprovar el full de ruta d’aquest exercici 2023 en matèria de sostenibilitat turística i en la qual també ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
Pel que fa a a les comarques valencianes s’han aprovat un total de 8 plans amb un pressupost de 15.012.916 euros.
Per a aquesta convocatòria de 2023, oberta de l’1 de febrer al 6 de març de 2023, es van presentar un total de 55 candidatures, de les quals 22 han obtingut una puntuació igual o superior a l’exigida (70 punts), després de la valoració del Comité Consultiu del PTSTD CV, integrat per representants de la Secretària d’Estat de Turisme, Turisme Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).
Entre els criteris a avaluar, s’ha puntuat la vocació turística del destí, la coherència i alineació amb estratègies de turisme autonòmica i estatals, la qualitat del diagnòstic i dels objectius de cada pla de sostenibilitat, així com la coherència, precisió i viabilitat de cada intervenció i la precisió en el calendari segons el compliment de fites i objectius.
Plans aprovats:
Gandia (Ajuntament): es preveu desenvolupar un pla de desenvolupament sostenible que posa en valor la fragilitat dels ecosistemes marítims i terrestres del litoral, invertint en la seua restauració i protecció a través de la recuperació d’antigues llacunes, la restauració de fons marins i la regeneració de dunes costaneres, així com millora de la confortabilitat climàtica enfront de la calor en la façana marítima, principal punt d’afluència turística, amb l’increment d’espais verds i la creació de refugis climàtics, entre altres.
El Puig de Santa María (Ajuntament): aquest pla busca reconfigurar el model turístic del Puig de Santa Maria impulsant la competitivitat del sector turístic a través d’actuacions que dinamitzen el teixit empresarial, permetent d’aquesta manera diversificar l’oferta actual, crear ocupació de qualitat i desestacionalitzar la demanda turística del destí.
Bunyol (Ajuntament): aquest pla pretén redinamitzar i connectar el patrimoni cultural amb zones on el curs de l’aigua siga el principal reclam per als turistes, a través d’una senda verda ecosostenible. Aquesta senda transcorrerà pel barranc i el riu Bunyol, afavorint la caminabilitat turística i al seu torn ajudant a previndre riscos mediambientals enfront del canvi climàtic.
Alboraia (Ajuntament): aquest pla es destina a impulsar i consolidar la posada en valor de l’argument turístic associat a l’horta i del principal recurs natural vinculat a les dunes de ‘Els Peixets’, a partir de la millora de la seua accessibilitat cicle turística, la seua recuperació mediambiental, la interpretació mitjançant solucions tecnològiques que permeten a més gestionar i planificar els fluxos turístics sobre el destí.
Canet d’en Berenguer (Ajuntament): aquest pla es destina a l’evolució cap a un model d’experiència de visitant amb una rica i diversa oferta complementària al turisme tradicional de sol i platja familiar. Entre les actuacions es preveuen la restauració ambiental i paisatgística del Camí, activació de la marca turística, o la celebració d’esdeveniments de turisme gastronòmic, entre altres.
Puçol (Ajuntament): el pla busca reorientar els fluxos turístics cap a una oferta alternativa i complementària al sol i platja, mitjançant la restauració del Paratge Natural de muntanya la Costera, com a balcó de la Calderona a la Mar, el producte senderista i ecoturisme, el turisme actiu i experiencial, la millora de l’eficiència energètica i l’accessibilitat i inclusió.
Sagunt (Ajuntament): el pla té dos objectius generals. D’una banda, cohesionar el territori mitjançant la mobilitat sostenible i impuls del turisme actiu i, d’altra banda, adequar i posar en valor l’entorn del Grau Vell, exemple únic en tota la Comunitat Valenciana d’antic grau, barri mariner.
Xàtiva (Ajuntament): el pla busca posar en valor es castell de Xàtiva i el seu entorn, així com la creació del centre d’interpretació que vertebre el destí, amb un argument que genere el desplaçament per la ciutat, dinamitze el territori i revalore el seu patrimoni històric, natural i cultural, reforce la seua identitat i incremente l’activitat econòmica, frenant la despoblació i millorant la qualitat de vida de residents i turistes.