El Consell d’Administració de Espais Econòmics Empresarials (EEE) ha acordat aquest dijous retirar-se dels recursos contenciosos contra les resolucions del Jurat Provincial d’Expropiació (JPE), una vegada que s’han dictat pel per el Tribunal Superior Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), almenys, cinc sentències desestimatòries dels recursos interposats per ADIF en casos semblants d’expropiacions en Parc Sagunt II.
L’entitat ha pres aquesta decisió després de comprovar que els motius que podien fonamentar aquests recursos coincideixen amb els arguments que han sigut rebatuts i no acollits pel Tribunal Superior Justícia en les esmentades sentències.
L’entitat pública Espais Econòmics Empresarials (EEE), participada per la Generalitat Valenciana i el Govern central a través de SEPIDES, va iniciar un procés contra el preu just marcat pel Jurat Provincial per als terrenys dels expropiats de Parc Sagunt ja que l’òrgan va dictar les resolucions valorant a l’alça les finques dels propietaris.
No obstant això, la decisió s’ha adoptat a la vista dels recents pronunciaments judicials i valorant que el preu just resolt en els casos d’ADIF es correspon amb finques de molt similar ubicació, classificació urbanística, superfície, aprofitament agracie, condicions i característiques a les quals han sigut expropiades per EEE.
“Continuar amb aquest procés tenint en compte els pronunciaments del TSJCV podria suposar un greuge per a EEE en qüestió de costos judicials i administratius i un perjudici per als agricultors expropiats”, ha explicat la presidenta de EEE, Maria José Mira. Així doncs, aquesta decisió eleva el preu just marcat inicialment a favor d’al voltant de 1.000 agricultors, encara que “no afectarà la viabilitat del projecte”, ha assegurat Mira.
Espais Econòmics Empresarials (EEE), empresa pública finançada al 50% per la Generalitat i 50% SEPIDES, està redactant el projecte d’urbanització de les obres per a dotar a Parc Sagunt II dels accessos, vials, infraestructures i xarxes de serveis que permeten la implantació d’empreses. En les obres d’urbanització s’estima una inversió superior als 200 milions d’euros que s’adjudicaran a mitjan maig, una vegada aprovat el Pla d’Actuació Integrada (PAI) després dels procediments de licitació corresponents.
Moltes empreses pertanyents a diferents sectors ja han manifestat el seu interés per instal·lar-se al parc, que comptarà amb més de 5 milions de metres quadrats bruts a la disposició de les companyies, per a formar part d’aquest espai estratègic amb gran potencial econòmic i estructural on desenvolupar la seua activitat de manera sostenible mediambiental i socialment.
Satisfacció dels agricultors
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i La Unió Llauradora valoren de manera positiva que Espais Econòmics Empresarials (EEE) «rectifique la seua posició» i que «accepte finalment pagar el preu just proposat pel Jurat Provincial d’Expropiació als propietaris dels terrenys de Parc Sagunt II».
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de La Unió, Carles Peris, subratllen que “la decisió anunciada per l’Administració és la justa, la lògica i la que corresponia. Des del principi hem defensat que són els agricultors els que tenien el dret de recórrer una estimacions que consideraven molt baixes respecte al valor objectiu del sòl; resultava surrealista que fora l’Administració la que recorreguera la proposta d’un òrgan de la pròpia Administració establit per a tal fi. Aquesta nova posició evita que els agricultors siguen els únics que isquen perdent amb la iniciativa empresarial de la gigafactoría, de la qual ens alegrem molt, però que ha de ser positiva per a tota la societat, inclosos els propietaris del sòl”.