La diputada per Compromís en el Congrés, la saguntina Maria Josep Picó, s’ha estrenat en les seues funcions de parlamentària presentant aquest dimecres dues preguntes parlamentàries per a reclamar la protecció integral de la costa valenciana en el seu conjunt -amb especial èmfasi al Camp de Morvedre i la Safor- i reivindicar el pressupost necessari per a garantir la conservació del Castell de Sagunt, Bé d’Interés Cultural i Monument Nacional des de 1931.
Compromís, integrat en el Grup Parlamentari Plural, ha exigit al Govern central una “major inversió i urgència” en l’execució dels projectes per a restaurar les platges del nord de Sagunt, així com garanties i pressupost per a garantir la preservació de la costa valenciana en l’escenari actual de canvi climàtic. Amb aquestes preguntes Picó ha volgut mostrar la seua preocupació i compromís per la protecció dels ecosistemes litorals, les platges per al gaudi de la ciutadania i els béns costaners. Al mateix temps, ha instat també l’executiu espanyol a garantir la conservació del Castell de Sagunt, Bé d’Interés Cultural i Monument Nacional des de 1931, mitjançant el pressupost anunciat pel Ministeri de Cultura.
La formació recorda que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a les comarques de València -mitjançant la Demarcació de Costes- té planificades «actuacions molt rellevants i que acumulen retards molt importants, completament injustificats, demores que fan molt més vulnerable el nostre territori davant els efectes del calfament global, a més, els apedaçaments continus mitjançant espigons o aportacions d’arenes dificulta la gestió integrada i sostenible del litoral mediterrani”, afirma Maria Josep Picó. Aquest és el cas dels projectes de recuperació de les platges del nord del terme Sagunt, Almardà, Corint i Malva-rosa, al Camp de Morvedre, o la regeneració de platges de la comarca de la Safor, com és el cas de les de Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar, Piles i Oliva, entre altres.
Celeritat pressupostària
En la pregunta parlamentària de Compromís, Maria Josep Picó demanda informació al Govern sobre l’estat de desenvolupament del projecte de regeneració de les platges del nord de Sagunt: Almardà, Corint i Malva-rosa, així com per a quan està prevista la seua dotació econòmica i execució. Al mateix temps, la diputada inquiere al Ministeri de Transició Ecològica si ha analitzat els efectes en la costa de Sagunt i Canet d’en Berenguer (comarca del Camp de Morvedre) del projecte d’espigons executat al nord, a les platges d’Almenara i Xilxes (comarca de la Plana Baixa). Una intervenció aprovada amb posterioritat al projecte de regeneració de les platges de Sagunt.
En el cas de la regeneració de les platges situades entre la desembocadura del riu Serpis i el Port d’Oliva (comarca de la Safor), amb informe de 2015 i inici d’informació pública a principis de 2023, Picó insta el Govern a informar sobre quines previsions d’inversió i execució existeixen i per què es produeixen demores tan dilatades.
La diputada també ha interpel·lat al Ministeri per a la Transició Ecològica i repte demogràfic si té previst realitzar un pla integral, sostenible i urgent de la costa valenciana (el Camp de Morvedre, l’Horta, la Ribera Baixa i la Safor), tenint en compte els escenaris de canvi climàtic publicats per la comunitat investigadora de l’IPCC, el Reglament General de Costas –aprovat per Reial decret 876/2014- i l’eficiència en la utilització dels pressupostos públics.
Castell de Sagunt
Maria Josep Picó ha preguntant al Govern quan està previst actualitzar i dotar de la inversió necessària al Pla Director del projecte per a conservar el Castell, el qual ha de “implicar el manteniment de totes la muralles, l’obertura de tots els espais amb les mesures de seguretat precises, l’adequació d’itineraris i tot el necessari per a la visita i comprensió del monument”, ha assegurat. Al seu torn, la diputada ha recordat que el Ministeri de Cultura i Esport, a través del seu secretari general, Víctor Franco, va informar les autoritats saguntines d’una actualització del pla que consistiria en l’execució del mateix milió d’euros, arribats de fons europeus, entre els anys 2023 i 2026. “Una inversió que, lamentablement, no ha arribat a la ciutat i lluitarem per a aconseguir-la”, ha agregat
Com argumenta en la pregunta parlamentària presentada hui per Picó, “l’abandó del Castell per part del Govern central és inversament proporcional a la seua importància i constitueix una dels majors afronts al patrimoni valencià, estatal i europeu: el pla director és lletra morta, algunes muralles estan en perill, l’última inversió d’emergència per a evitar la caiguda de la Porta d’Almenara va suposar el tancament de llocs de visita”.