El Consell de Ministres ha autoritzat hui el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) a licitar, a través d’Adif, tres contractes per un total de 76 milions d’euros (IVA no inclòs) per a continuar avançant en l’electrificació de la línia de ferrocarril convencional Saragossa-Terol-Sagunt, eix estratègic i nexe de connexió entre el Corredor Mediterrani i Atlàntic.
Els treballs es destinaran a adaptar les dimensions dels gàlibs de 23 passos superiors del traçat entre Terol i Saragossa i la secció de 19 túnels de la línia per a la instal·lació dels pals, la catenària i la resta de les instal·lacions d’electrificació. Aquestes actuacions se sumen a la inversió d’altres 22 milions d’euros (IVA no inclòs) autoritzada la setmana passada per a adaptar l’electrificació dels 22 passos superiors del tram Terol-Sagunt.
Dos dels contractes seran de 52,8 milions d’euros (32,18 milions per al tram Terol-Sagunt i 20,58 milions altre per al tram Saragossa-Terol) destinats a l’adaptació de 19 túnels (4,4 km): quinze mitjançant eixample de la seua secció i quatre a través de l’articulació de falsos túnels. Els túnels que superen els 100 metres (m) s’adaptaran per a la instal·lació de catenària rígida.
Els túnels estan distribuïts en la línia al seu pas pels municipis de Encinacorba (8), Xèrica (3), Sarrión (3), Navajas (1), Teruel (1), Viver (1), Calamocha (1) i Vila-real de Huerva (1).
Modernització de la línia
Aquestes actuacions se sumen a les que Adif realitza per a electrificar la línia: a l’agost, van començar a alçar-se els pals de suport de la catenària en el tram Saragossa-Terol. A més, s’ha licitat la construcció de dues subestacions elèctriques en Carinyena i Villafranca i s’ha contractat la redacció del projecte de les del tram Terol-Sagunt, previstes a Sogorb i Pobla de Valverde.
El Mitma, a través d’Adif, ha mobilitzat ja més del 96% (438 milions d’euros) del total dels 455 milions que representa el Pla Director de modernització de la línia Saragossa-Terol-Sagunt, que reforçarà la seua interoperabilitat, capacitat i velocitat de circulació, potenciant el trànsit, especialment el de mercaderies.
A més, farà possible la circulació de trens elèctrics, reforçant l’eficiència i sostenibilitat. El pla comprén altres actuacions, com a millores en la senyalització i la dotació de apartaderos per a trens de 750 m.
Per la seua ubicació geogràfica, la línia Saragossa-Terol-Sagunt és estratègica per a connectar per ferrocarril el Mediterrani amb el Cantàbric; i l’Atlàntic, i unir les àrees portuàries de València i Bilbao i els nodes logístics de Platea (Terol), Saragossa-Plaza i Júndiz (Vitòria).
Es contribueix així amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb els quals està compromés el Ministeri, en concret en aquest cas amb els núm. 9 (foment d’infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat), 8 (creixement econòmic i generació d’ocupació) i 7 (sostenibilitat).
Aquests projectes podran ser cofinançades pel Mecanisme “Connectar Europa” de la Unió Europea (CEF).