Este dimarts se signava en la localitat alacantina d’Asp el conveni entre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Junta d’Usuaris del Vinalopó pel qual es transvasaran 278 hm³ d’aigua del Xúquer cap al Vinalopó en els pròxims deu anys.
Des de la plataforma Xúquer Viu consideren esta situació “molt greu, ja que el Xúquer, el principal riu dels valencians i les valencianes, és un riu sobreexplotat al qual no li sobra aigua”. Encara que des de la Confederació s’afanyen en repetir que només s’enviaran aigües sobrants, “la veritat és que el conveni no el contempla, més aviat al contrari, els 278 hm³ són un compromís de subministrament mínim, necessari perquè isquen els comptes”.
L’entitat cívica creu que, a pesar que el transvasament es justifica amb l’argument de “contribuir a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats del Vinalopó”, el Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) “ha anul·lat la declaració de sobreexplotació de sis aqüífers del Vinalopó que va acordar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el 22 de setembre de 2020 i, per tant, han quedat sense efecte els programes d’actuació del 25 de maig de 2022 per a la recuperació d’eixes masses d’aigua”. A pesar que la Confederació ha recorregut la sentència del TSJ, la resolució “dona la raó a la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó i deixa sense efecte l’acord de declaració d’aqüífers en risc”.
En opinió de Xúquer Viu, “resulta completament incongruent que la Junta d’Usuaris del Vinalopó recórrega la declaració de sobreexplotació dels aqüífers per considerar-la innecessària, argumentant que hi ha una tendència a la millora quantitativa dels aqüífers, i la Justícia els done la raó; i, al mateix temps, s’hagen transvasat del Xúquer 20 hm³/any tant en 2022 com en 2023”.
Tal com assenyalen des de la plataforma, el del Xúquer-Vinalopó és un transvasament d’aigües sobrants “que, per definició, no poden ser prefixats en termes de volums mínims en un conveni a deu anys, sinó que han d’establir-se, com ha ocorregut fins ara, any a any, depenent de la situació del riu, del règim de pluges de cada any hidrològic, de l’evolució de les temperatures (i l’evapotranspiració) i dels usos existents en la conca del Xúquer”.
Establir en un conveni unes quantitats determinades, prossegueixen, “trenca amb este principi de transvasament ‘a sobrants’, despertant unes expectatives entre els usuaris de la conca receptora, que en cas que no es van poder complir generaria conflictes, com passa amb el Tajo-Segura”. De fet, apunten que en el conveni no apareix cap clàusula que explique que passarà si no hi ha aigua per a transvasar per situació de sequera o de falta d’aigua.
Xúquer Viu ha convocat, com a primer acte d’oposició a un conveni “que vol perpetuar l’espoli del Xúquer” i en defensa de la recuperació del riu i de l’Albufera, una concentració en el Pont de Ferro d’Alzira per a dissabte que ve 21 d’octubre a les 12.00 amb el lema “Al Xúquer no li sobra aigua!”.