Sagunt ja preveu la mítica xifra de 100.000 habitants amb l’impacte que suposarà la posada en funcioanment la gigafactoria de bateries de Volkswagen a la ciutat, un fenòmen que el mateix alcalde Darío Moreno compara a l’arribada de Ford a Almussafes fa 50 anys. Aquest increment de població suposaria créixer gairebé un 50% la seua població, ja que actualmente Sagunt compta amb 68.000 veïns.
La gigafactoria que es construeix a Parc Sagunt i que suposa una inversió de 3.000 milions, es preveu que estiga operativa en 2026, i proporcionarà al voltant de 3.500 llocs de treball directes i “entre 15.000 i 30.000 indirectes”, apunta moreno. Aquestes previsions suposen un fort reclam de recursos humans als quals cal donar infraestructures i serveis.
Actualment, tal com ha explicat Moreno, la ciutat disposa de parcel·les urbanitzades en les quals es podrien construir fins a 12.000 habitatges i altres obertes i pendents de desenvolupar que podrien augmentar aquesta edificabilitat fins a les 18.000 noves cases, “estem parlant que podríem superar els 100.000 habitants”.
I, tal com reconeix l’edil, ja es nota que és necessari que s’augmente l’oferta residencial a Sagunt, perquè hi ha demanda, tant en lloguer com en compra. No obstant això, des de l’Ajuntament també han detectat, a més d’una pujada de preus, que s’estan retenint immobles, “no sabem si hi ha grans forquetes que estan esperant que els preus arriben a màxims”, unes maniobres especulatives que des del Consistori pretenen combatre.
Aquest increment poblacional que es preveu, requerirà de noves infraestructures que depenen, principalment, de la Generalitat Valenciana. S’ha referit a la necessitat d’ampliar tant l’Hospital com centre de salut Port II; la construcció del centre d’atenció a majors (Ceam) en el nucli del Port; la reconversió de l’IES Eduardo Merello en un centre integral de Formació Professional, per al que es requereix una inversió que es va paralitzar amb el canvi de Govern en la Generalitat Valenciana; o la construcció d’un nou institut i dos col·legis per a cobrir les futures demandes de la població: “Hem de donar una resposta adequada al ritme al qual creix la ciutat”.
Diversificació econòmica
La repercussió de la gigafactoria de Volkswagen trascendirà la localitat de Sagunt, i es preveu que ramifique l’impacte no sols a la comarca del Camp de Morvedre, sinó també a Castelló, Terol, la resta de la província de València i Alacant.
No obstant això, Sagunt vol aprofitar el “potencial” que suposa la instal·lació de Volkswagen per a atraure a altres empreses amb les quals es mantenen contactes per a la seua instal·lació tant en Parc Sagunt 2 com en Parc Sagunt 1, que està en una ocupació “superior al noranta per cent i que esperem que arribe al cent per cent”. El que té clar l’alcalde és que es vol evitar repetir errors del passat, com va succeir amb Alts Forns, i evitar el ‘monocultiu’ industrial.
Així mateix, l’entrada en funcionament de la gigafactoria està directament relacionada amb posada en marxa de les plantes fotovoltaiques, que han provocat una certa contestació ciutadana pel seu impacte en el territori: “El procediment segueix el seu curs amb l’avaluació mediambiental, ja que són imprescindibles. Sense energia neta i barata no hi hauria gigafactoria”.La posada en marxa d’aquest projecte implicarà un va incrementar de població i, per tant, una necessitat d’infraestructures.