Els propietaris d’explotacions agràries que no han sigut expropiats dins el Pla Especial de Parc Sagunt II es queixen de la situació de perjudici que es causa als seus camps davant la fala de solucions tant d’Adif com d’Espais Econòmics Empresarials.
Assenyala aquest col·lectiu que es tracta d’un total d’1.100.000 metres quadrats de la superfície sol·licitada per Adif per a implantar la Línia d’Alta Velocitat i la línia de connexió fèrria des de Sagunt a Saragossa, i que no ha sigut expropiada fins al moment, ni tan sols se sap quan es durà a terme.
El resultat a hores d’ara lamenten que és que s’han deixat horts dividits amb moltes dificultats d’explotació. Afigen que encara que s’han mantingut reunions entre una Representació dels Afectats i els Responsables de les Empreses Espais Econòmics i Adif per a Plantejar els problemes que s’estan patint i tindre un horitzó de solució, «no han donat una resposta concreta per a saber amb qui cal reunir-se d’Adif. Només han donat una pàgina web, amb un portal de queixes, que no contempla els objectius que es persegueixen per la part afectada».
Alerten que «si Adif segueix o se li permet per part de l’Administració continuar amb la mateixa política d’expropiació, hi ha un risc inherent de deixar franges de terrenys mortes dins de la superfície d’1.100.000 metres quadrats, que de cap manera s’ha de permetre i s’ha d’aclarir al més prompte possible».
Afeccions
Entre les afeccion que denuncien els afectats assenyalen talls de camí d’accés als horts en el temps que s’estan realitzant els moviments de terres en la superfície que es muntarà la gigafactoria de Volkswagen. Això ha repercutit en robatoris de tapes d’arquetes de reg per degoteig i conduccions generals d’aquest, «provocant una deficiència en la quantitat de reg i una pitjor qualitat de la taronja en el moment de la seua recol·lecció, amb la corresponent afecció en el preu».
També denuncien que en la passada campanya van haver robatoris de taronges, a l’ésser una zona d’escassa o fins i tot nul·la vigilància, «per tindre la majoria de superfície sense cultivar i amb un accés difícil o interromput a través de vies de servei i pont, que al circular pels mateixos es produeixen núvols de pols». Aquesta pols generada pels camins de pedra que es desgasta s’acumula a les fulles dificulta el treball de les pulveritzadores per combatre les plagues, la qual cosa «repercutirà des d’una menor producció i pitjor qualitat del fruit fins a la seua mort, en un període de temps no massa llunyà».
Amb tot conclouen que «si es manté el mutisme actual, hi ha i trobarem camins alternatius a aquest abús».