La gigafactoria de cel·les de bateries que construirà a Sagunt l’empresa PowerCo (Grup Volkswagen) utilitzarà aigua de la mar per a refrigerar alguns dels seus processos industrials, a més d’aigua dessalada, subministrada des de la dessaladora de Sagunt, dins del pla de sostenibilitat de la planta.
Així s’ha posat de manifest durant la taula redona ‘La importància de la mobilitat en l’èxit dels parcs industrials. El cas de Parc Sagunt’, que ha tingut lloc aquest dimecres en el marc de eMobility Expo World Congress, i en la qual han participat la sènior project manager de PowerCo, Carla Furquet; la directora de l’oficina tècnica d’Espais Econòmics Empresarials (EEE), Teresa Ventura; el cap de planificació d’infraestructures de l’Autoritat Portuària de València (APV), Arturo Monfort, i el subdirector de Construcció Aquest d’Adif Alta Velocitat, Arturo Pastor.
La responsable de PowerCo ha citat, entre els principals atractius que van portar a la multinacional a instal·lar-se a Sagunt, la possibilitat de desenvolupar un projecte «sostenible i competitiu» gràcies a un parc fotovoltaic, infraestructures intermodals i l’accés directe a l’aigua marina, entre altres.
En eixe sentit, des de l’empresa que urbanitza Parc Sagunt II, Teresa Ventura ha detallat que es podrà subministrar aigua de la mar directament per a refrigerar els processos industrials de la gigafactoria.
Així, la fàbrica rebrà dos tipus d’aigua des de la dessaladora de Sagunt. D’una banda, l’aigua dessalada, i per un altre, aigua de la mar aprofitant el sistema de captació de la mar que té aquesta planta. Un recurs que «és gratis, sostenible, perquè no consumeix energia elèctrica i a més és inesgotable», ha apuntat Ventura.
La dessaladora de Sagunt, situada a menys d’un quilòmetres de Parc Sagunt I i a tres quilòmetres de Parc Sagunt II, presa l’aigua de la mar de la central de cicle combinat de Naturgy que està en els seus voltants. Eixa aigua de mar es deriva a la dessaladora, que al seu torn proporcionarà el doble subministrament d’aigua tractada i aigua de la mar a la gigafactoria a través d’unes canonades de tres quilòmetres ja executades
Aquest aigua de la mar pot aprofitar-se en torres de refrigeració i el residu generat serà la pròpia aigua de la mar, un poc més calenta. Això suposa, segons Ventura, la forma més sostenible de refrigerar un procés industrial.
A més d’aquesta connexió amb el Mediterrani, la representant de PowerCo ha esmentat altres factors clau que van fer que l’empresa de decidira per Sagunt: unes infraestructures logístiques clau, la seua ubicació i connexions; el capital humà qualificat i l’existència d’un teixit industrial consolidat en una comunitat «business friendly» que destaca, al seu judici, en la col·laboració públic-privada.
La sènior project manager de PowerCo ha recordat l’anunci realitzat pel CEO de la companyia aquest dimarts, Thomas Dahlem, sobre que «2024 serà l’any de la construcció» de la gigafactoria.
Carla Furquet ha assenyalat que la posada en marxa de la gigafactoria de cel·les de bateries, amb una inversió de més de 3.000 milions d’euros i 3.000 ocupacions directes, «situen a PowerCo en la punta de llança de la transformació del sector automobilístic d’Espanya i en element clau per a consolidar Espanya com el hub de electromobilitat del sud d’Europa».
A més, ha posat en valor que «serà un dinamitzador per al territori i impulsarà l’execució d’infraestructures logístiques claus per a la Generalitat», al mateix temps que ha reivindicat «la importància que té l’execució del Corredor Mediterrani per a dur a terme el projecte».
Intermodalitat
En eixa línia, des de EEE i Adif Alta Velocitat han destacat que s’iniciarà la construcció d’una plataforma intermodal amb un accés ferroviari que està «pràcticament finalitzat» perquè es prioritze l’ús del ferrocarril tant en l’execució de les obres com per a l’activitat de la factoria i els seus proveïdors, connectat a més al Corredor Cantàbric. La representant de EEE ha indicat que hi ha «més de 20 o 30 manifestacions d’interés en relació només amb la plataforma intermodal».
Respecte al transport públic, segons ha detallat Ventura, es preveu la prolongació de les vies urbanes existents amb la creació de dues noves parades d’autobús a l’interior de Parc Sagunt II i una nova línia llançadora des de l’estació de Renfe. Igualment, dins del parc industrial hi haurà aproximadament 9.000 places d’aparcament i 190 punts de recàrrega de vehicles elèctrics amb marquesines fotovoltaiques.
Per a la representant de PowerCo, «tenim que treballs junts, amb l’administració, perquè és necessari que es fomenten els punts de recàrrega de vehicle elèctric perquè hui dia estem a la cua d’Europa».
Des d’Adif Alta Velocitat, Arturo Pastor ha precisat que la connexió ferroviària amb la planta i la plataforma intermodal dins del port s’emmarca en un conveni amb la APV i Ports de l’Estat. La via està «pràcticament acabada» i falta la seua electrificació, ha comentat.
Per part de la APV, Arturo Monfort ha assegurat que, a través de la seua connexió amb Valenciaport i d’aquesta infraestructura ferroviària, la gigafactoria disposarà d’una connectivitat marítima i terrestre «de primera divisió». Ha destacat que Valenciaport disposa de «una de les millors connectivitats marítimes del món» i estarà «molt comunicat» amb les instal·lacions de PowerCo.
Urbanització
Respecte a la urbanització de Parc Sagunt, la responsable de EEE ha assegurat que s’han complit «escrupolosament tots els terminis». Amb 55 milions d’euros, té un termini d’execució de 36 mesos «inamovible» en una actuació dividida entre diversos lots. Les obres de la plataforma intermodal, ha recordat, començaran el mes que ve amb una inversió de 98 milions d’euros i un termini d’execució de 24 mesos.
Paral·lelament a aquestes intervencions en eMobility Expo World Congress, també s’ha pronunciat sobre la gigafactoria aquest dimecres l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, qui ha valorat en un comunicat l’anunci del CEO de PowerCo sobre que en les pròximes setmanes de construirà la fàbrica.
«Parlem ja de la fase de fonamentació, una fita que, sens dubte, és una bona notícia per a Sagunt i permetrà entendre la magnitud d’aquest projecte. Però això no es deté, anem avançant quant a la gigafactoria, la urbanització i la resta d’aspectes que són imprescindibles perquè la nostra ciutat puga continuar creixent. Són bones notícies que proven el treball que, des de l’Ajuntament, s’està fent. Estem en el bon camí», ha dit.