La comarca de la Vall d’Albaida presenta una major densitat empresarial que la mitja de la Comunitat Valenciana en diversos paràmetres. Així ho apunta l’Informe Econòmic de la Vall d’Albaida presentat aquesta setmana per COEVAL (Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida).
L’informe és part d’un conjunt més ampli d’anàlisis elaborades per la consultora Econòmicament, comptabilitat per a la direcció en col·laboració amb la Confederació Empresarial de La Vall d´Albaida que pretenen oferir una anàlisi detallada sobre les empreses del territori.
La comarca de La Vall d´Albaida està formada per 34 poblacions en les quals habiten 87.593 persones segons el cens de 2022. Històricament aquestes poblacions han mostrat una gran activitat emprenedora. Les principals magnituds d’aquestes empreses en l’actualitat són: 1.915 empreses; 20.762 treballadors; 4.336 milions d’euros de facturació; 1.821 milions d’euros en inversions; i 2.137 milins d’euros en capitalització.
En comparativa amb el global de la Comunitat Valenciana, el territori disposa de més empreses en els segments mitjans de 5 a 50 milions d’euros de facturació. Aquestes empreses en estar en la franja mitjana gaudeixen de gran adaptabilitat. Malgrat això, el 43,5% de la facturació prové de 22 empreses.
Més empreses que la mitjana valenciana
L’estudi realitzat sobre el territori ha revelat una densitat empresarial superior a la mitjana de la Comunitat Valenciana, tant en termes de nombre d’empreses per habitant com en la facturació mitjana i el percentatge d’ocupació generada en relació amb la població total. Un aspecte destacat de l’anàlisi és el nivell d’inversió real, reflectit en la proporció d’immobilitzats respecte al total de l’actiu, el qual quasi triplica la mitjana observada en la resta de la Comunitat Valenciana. Aquest indicador no sols assenyala una forta aposta per la inversió a llarg termini per part de les empreses del territori, sinó que també suggereix una solidesa i confiança en l’entorn econòmic local, posant de manifest una estructura empresarial robusta i amb visió de futur.
En xifres concretes la Vall d’Albaida té 46 habitants per empresa, mentre la Comunitat valenciana en té 51; la xifra de negoci és de 49.501 euros per habitant front als 41.103 de mitjana valenciana; hi ha un 24% de treballadors respecte a la població davant un 20% valencià; i la inversió sobre actius és casi el triple, amb un 45% davant un 18% de la Comunitat Valenciana.
Amb un àmplia cultura empresarial
Malgrat enfrontar diverses crisis econòmiques, la comarca ha demostrat una notable resiliència empresarial, conservant un 36,4% d’empreses amb més de 25 anys d’antiguitat. L’edat mitjana de les empreses a la comarca se situa en 20,4 anys, duplicant la mitjana nacional. A més aquesta dada ens assenyala que gran part de les empreses familiars de la zona estan en edat de relleu generacional.
Un 16,7% de les empreses del territori participen activament en mercats internacionals. Aquestes empreses representen el 66% de la facturació total. D’altra banda, el 18,4% de les empreses disposa d’una marca registrada, treballant en nom propi i representant un 69% de la facturació.
Operant en diversos sectors i mercats
Tradicionalment la comarca s’associa amb el sector tèxtil, però com es pot observar en la taula existeixen altres sectors com l’alimentació, el plàstic o la construcció que també tenen un important pes en la zona.
Així el sector de l’alimentació té 5.408 treballadors (un 26% del total), el tèxtil 4.642 (22%), el plàstic 1.673 (8%), la construcció 1.630 (8%), el transport 792 (4%), el paper i cartró 668 (3%), el metall 621 (3%), l’agrícola 583 (3%) i les manufactures 550 (3%).
A més aquestes empreses operen en les diferents baules de la cadena. En el territori el pes industrial en facturació és el més alt.
Sense tractores, però amb líders
Existeix en el territori un potent nucli format per aproximadament 427 empreses industrials i distribuïdores, que estan liderant el desenvolupament econòmic i industrial del territori amb un 85% de la facturació global. Aquestes empreses s’han classificat en els següents conglomerats:
1) Gran distribució, empreses amb una molt alta productivitat i personal especialitzat
2) Empreses de distribució especialitzada, més xicotetes i menys productives, però amb més valor afegit
3) Indústries i auxiliars, amb grandària semblant a la distribució i en ser fabrils amb un alt valor afegit
Les empreses de la regió han experimentat un notable creixement en la seua facturació durant l’última dècada. En termes d’ocupació, la situació és similar; el nombre d’empleats en aquestes empreses ha augmentat superant les xifres de creixement d’ocupació reportades per l’Enquesta de Població Activa (EPA) a nivell nacional. Aquest acompliment excel·lent, tant en facturació com en generació d’ocupació, per damunt de la mitjana nacional, és indicatiu de la solidesa empresarial del territori.
Reptes de futur
Una de les grans fortaleses de la comarca és la de disposar de més empreses en el segment mitjà. I que a més, dins d’aquests segments disposa d’empreses líders. Potser és per aquest motiu que resulta fonamental explorar sinergies en el teixit empresarial que permeten aconseguir economies d’escala que incrementen la seua competitivitat, com ara:
Altres conclusions
L’estudi explica que quan les empreses col·laboren, es facilita la transferència de coneixements i millors pràctiques entre elles. La coordinació entre proveïdors i clients dins d’un territori millora la fluïdesa, redueix els temps de lliurament i minimitza els costos. La col·laboració pot permetre a les empreses accedir a nous mercats als quals serien difícils d’aconseguir de manera individual. La capacitat de compartir infraestructures, tecnologies o serveis, redueix els costos unitaris i augmenta la competitivitat de les empreses. Aquesta col·laboració efectiva bé pot permetre a les empreses superar les limitacions individuals i, en última instància, enfortir el teixit socioeconòmic del territori.