L’Ajuntament de Calp i Acciona han presentat el nou servei de recollida de residus i neteja viària del municipi, renovat per als pròxims nou anys, per un import de 31,21 milions d’euros.
Durant l’acte s’han donat a conéixer les millores implementades per la companyia en la prestació d’aquest servei, entre les quals destaca la renovació de la flota de vehicles, ara més eficients i respectuosos amb el medi ambient. En total, s’han adquirit 30 nous vehicles elèctrics i ECOGAS, incloent-hi recol·lectors, furgons hidronetejadors, vehicles de caixa oberta per a la recollida d’estris i el repàs de contenidors, així com vehicles d’inspecció, escombradores i motos elèctriques per als educadors ambientals. També s’han incorporat equips de neteja 100% elèctrics com a carros, aspiradores, desbrossadores, bufadores o motoserres, entre altres. Amb aquesta incorporació s’eviten 123,3 tCO2/any, la qual cosa equival a reduir en el contracte quasi un 16% les emissions respecte al 2023. A més de la reducció, el contracte, és neutre en carboni, perquè les emissions que no es redueixen es compensen.
L’autonomia d’aquests nous vehicles i eines varia entre 150 i 300 quilòmetres per a motos i furgonetes i, aproximadament, nou hores per a les fregadores, escombradores i aspiradores. A més, la incorporació d’aquests nous equips ha permés reduir significativament el nivell de soroll, millorant la qualitat de vida en l’entorn urbà.
Acciona ha equipat a tots els nous vehicles elèctrics amb un sistema de frenat regeneratiu que contribueix a augmentar la seua autonomia, recuperant energia durant els processos de frenat o baixada i, així mateix, la recàrrega de les bateries es durà a terme en les instal·lacions de la companyia, la qual cosa assegura una font d’electricitat sostenible i fiable.
Cal destacar, a més, que gràcies a la integració en aquests vehicles de tecnologies com el seguiment per GPS, monitoratge de l’activitat laboral i temps emprat -així com un sistema d’identificació i geoposicionament de contenidors- ha sigut possible dissenyar rutes més eficients i dur a terme un exhaustiu control de consums i seguiment diari de l’estat dels contenidors, millorant la gestió operativa i el monitoratge del servei.
Calp, té la “obligació legal de realitzar la separació i recollida selectiva de la matèria orgànica”, que suposa al voltant del 40% dels residus totals que produeix la població, i aconseguir els objectius marcats per la Unió Europea, “reduint un 20% els residus que es generen i recuperant un 50% de materials a través del reciclatge”. Una altra de les millores del nou servei, per al compliment d’aquests objectius, és la instal·lació de 318 contenidors de matèria orgànica -o contenidor marró- juntament amb la resta dels contenidors de diferents fraccions, contribuint així a l’augment dels índexs de reciclatge.
A més, s’ha procedit a la renovació del 100% dels contenidors, tots ells adaptats al sistema de recollida càrrega lateral. Simultàniament, s’han realitzat actuacions per a clausurar els antics contenidors soterrats en el municipi i eliminar del servei de càrrega superior amb grua, alguna cosa que generava sorolls i molèsties per als veïns. També s’han introduït serveis complementaris, com la recollida porta a porta, dotant als establiments que més residus generen de contenidors propis de reciclatge.
El nombre de papereres del municipi també s’ha incrementat i s’ha dut a terme la instal·lació de compactadores solars intel·ligents i compostadors, tant individuals com comunitaris, que transformen deixalles orgàniques i biodegradables en compostos d’alta qualitat.
Entre les novetats destaca també la posada en marxa del servei de recollida de tèxtils i olis usats, així com la recol·lecció de piles i acumuladors a través en diferents punts del municipi per a facilitar el reciclatge als veïns.
Participació ciutadana
Un dels principals objectius del nou servei és aconseguir augmentar la conscienciació i la participació dels ciutadans del municipi en la gestió eficient dels residus. Per a això, Acciona ha introduït la seua aplicació ‘City in Touch’, a través de la qual el ciutadà pot reportar fàcilment incidències relacionades amb el servei, sol·licitar altres més concrets com la recollida d’estris o poda i conéixer, en tot moment, l’estat de la seua sol·licitud.
A més, en línia amb la responsabilitat ambiental, ACCIONA ha introduït la figura de l’educador ambiental, l’objectiu del qual és dur a terme campanyes formatives i de conscienciació en la comunitat sobre la importància de la recollida selectiva, a més d’oferir assessorament a grans productors sobre les millors pràctiques per a reciclar els residus generats en les seues activitats.