Medi Ambient ha inaugurat el nou observatori d’aus de la Marjal dels Moros, entre Sagunt i Puçol, en el marc del conveni amb la Planta de Regasificació de Sagunt S.A. (SAGGAS), i la col·laboració d’altres entitats com la fundació Global Nature i SEO Bird Life.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, i el director general de Medi natural, Raúl Mérida, han participat en la inauguració al costat de representants d’aquestes entitats. Durant aquesta, s’ha realitzat una plantació de lliri groc, nadaletas i joncs en els voltants per a millorar l’entorn en una aposta per la renaturalització i s’ha dut a terme una solta d’exemplars d’aus del Centre de Recuperació d’Espècies Silvestres de la Conselleria en el Palmar.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental ha explicat que el mirador es troba en la partida de Faneques, “un lloc idoni per a l’observació d’aus aquàtiques i altres espècies de difícil localització”.
Per al director general de Medi natural, observatoris com aquest són fonamentals “per a ser conscients del valor natural que té un entorn com la Marjal dels Moros”, que ha apuntat que és un exemple d’espai clau per al medi ambient i la conservació de la biodiversitat.
La Marjal dels Moros és un espai protegit Xarxa Natura 2000 amb un gran valor ambiental, patrimonial i estratègic localitzat en els termes municipals de Sagunt i Puçol. L’espai forma part de la Xarxa des del 31 d’octubre de 1995, quan va quedar designat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).
Es tracta d’un enclavament amb una gran biodiversitat d’aus i altres animals i plantes, de fet, més de 250 espècies d’aus diferents necessiten de La Marjal dels Moros per a hivernar, reproduir-se o descansar durant els seus processos migratoris. Per això, anys després va quedar declarada Zona Especial de Conservació (ZEC).
Aquest espai compta amb un Pla director, que inclou un diagnòstic de la situació de la zona humida, identifica a les diferents administracions i entitats implicades en la gestió del medi natural, de la franja costanera i del patrimoni cultural, i planteja diferents actuacions per a la seua preservació i conservació.
Així mateix, aquest Pla director també engloba el Conveni de col·laboració entre la Generalitat Valenciana i la Planta de Regasificació de Sagunt S.A. (SAGGAS) en matèria d’ús públic i educació ambiental, que es va signar en 2018. Fruit d’aquesta col·laboració s’ha millorat notablement la dotació d’infraestructures i senyalització de la marjal, amb la instal·lació d’observatoris, cartelleria, passarel·les i ponts.
Manteniment de l’observatori
La fundació Global Nature s’encarrega del manteniment i sega de la vegetació del camp d’albirament d’aquest observatori, la qual cosa facilita la presència d’aus i la possibilitat de veure-les amb facilitat. En aquest procés d’identificació també col·labora SEU Bird Life.
D’altra banda, l’entitat Acció Ecologista-Agró realitza voluntariats ambientals en la Marjal dels Moros. Concretament en Faneques, fruit de plantacions i neteges de residus, s’ha generat un lloc de notable bellesa per la presència d’arbratge de ribera de gran port i de platabandes naturals de lliri groc.
A més, la brigada de manteniment de zones humides, dependent de la Direcció Territorial de Medi Ambient de València, s’encarrega, entre altres, dels treballs de sega i poda de vegetació i el manteniment d’infraestructures d’ús públic i hidràuliques de la Marjal dels Moros. Aquesta brigada ha sigut l’encarregada de preparar el terreny per a la instal·lació de l’observatori, així com del seu manteniment posterior.