El Govern de la Generalitat de Catalunya ha descartat definitivament portar vaixells amb aigua de la dessaladora de Sagunt. Després d’un primer anunci realitzat el passat mes de febrer en el que s’anunciava la mesura davant la sequera que pateix Catalunya, i de retardar-se aquesta mesura com a mínim fins al mes d’agost, finalment el Govern català ha descartat aquesta mesura d’abastiment d’aigua potable.
Aquest dijou el govern anunciava que adquirirà dessalinitzadores mòbils i dessalinitzadores flotants per garantir i reforçar el servei d’aigua a la població de les zones més afectades per la sequera. L’objectiu és que, si no milloren les condicions actuals, es dispose de la infraestructura necessària per estabilitzar la situació i evitar l’entrada en nivell més elevats d’emergència que obliguen a l’aplicació de restriccions més severes.
D’aquesta manera, “Catalunya es blinda contra la permanent manca de pluges i el Govern dota el país dels instruments necessaris per protegir-se contra la sequera que estem vivint”, així ho ha dit la portaveu Patrícia Plaja durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera.
“Ara plogui més o no tant, aquest moviment del Govern evitarà tampoc de cara a la tardor que s’hagin de pujar el nivell de restriccions alhora que cada gota que caigui servirà per pujar el nivell dels embassaments. Amb aquesta mesura, a més de garantir l’aigua de beure al conjunt de la població queden descartades d’altres accions que també s’havien estudiat com a alternatives”, ha afegit Plaja.
En total es preveu instal·lar 12 dessalinitzadores mòbils de petit format a la zona nord de la Costa Brava Nord, que aportaran 1.000 metres cúbics al dia, i, una de gran format tipus flotant a la ciutat de Barcelona, per donar servei a l’àrea metropolitana, amb capacitat per a generar 40.000 metres cúbics al dia, l’equivalent a 14 hectòmetres cúbics en un any, el 6% de la demanda actual de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Mascort ha avançat que finalment el Govern “defuig de solucions poc sostenibles i efímeres, de manera que es renuncia als vaixells de manera conscient i es proposa una solució que és econòmica i mediambientalment més sostenible i més estable pel que fa a la seguretat de l’abastament. Mentrestant, avancem en el full de ruta de les infraestructures planificades, les d’emergència i les de l’horitzó 2030”.
Un altre dels factors determinants perquè el Govern hagi habilitat aquesta solució és el fet que la instal·lació de la dessalinitzadora portàtil evita possibles contratemps i endarreriments que s’haguessin pogut produir amb l’ús de vaixells.