El PP suspendrà de militància i expulsarà a dos dels seus regidros a l’Ajuntament de Sueca després que aquests desallotjaren del càrrec de portaveu del grup a una altra companya per donar suport a la moció de censura que es presentarà contra l’actual alcalde socialista.
El Comité de Drets i Garanties del partit s’ha reunit aquest dijous, a instàncies de la direcció provincial, i ja s’està tramitant la suspensió de militància i expulsió del partit d’aquests dos edils, Isabel Furió i Pío José Lledó, segons fonts ‘populars’, que puntualitzen que la suspensió i expulsió és competència de la direcció regional.
Aquestes mesures arriben després que regidors de tres partits de Sueca -els set de Compromís, una del PP (la portaveu, Carolina Torres) i els tres de Sueca per Davant- subscrigueren aquest dimecres davant notari el document de la moció de censura que convertirà Julián Sáez (líder i portaveu de Sueca per Davant) en alcalde del municipi, lloc ocupat actualment pel socialista Dimas Vázquez.
Segons informen els impulsors de la iniciativa, la moció de censura serà sotmesa a votació en un ple municipal que se celebrarà entre el 12 i el 14 d’agost, una vegada complits els corresponents terminis legals.
L’acord contempla que el futur govern municipal estiga encapçalat per Julián Sáez i integrat per Sueca per Davant i Compromís, amb el suport extern del PP, formació que ha preferit mantindre’s fora del govern.
El pacte ha provocat la ruptura del grup municipal, ja que els dos regidors que no van signar la moció van decidir expulsar aquest dimecres a la nit a la portaveu del grup, Carolina Torres, i, així mateix, pactar amb Vázquez entrar en el govern local, la qual cosa ha suposat la proposta de les mesures disciplinàries per part del seu partit.
Entre els factors que han provocat la moció de censura contra Dimas Vázquez, el document apunta a “la falta de transparència i pèssima gestió dels recursos econòmics” de l’Ajuntament.
Segons exposen els i les signants, “a Sueca s’ha passat de tindre uns estalvis (romanent de tresoreria) conseqüència de les gestions realitzades prèviament per corporacions precedents, a una situació totalment contrària en la qual a penes existeixen estalvis”.
Si bé és cert que el nivell de vida i els serveis s’han vist incrementats, diuen, “no és menys cert que el fet de no aplicar una contenció de la despesa ni una òptima priorització d’aquesta i dels serveis municipals, ha portat l’Ajuntament a la situació econòmica actual en la qual ens trobem i que fa que hui dia l’única eixida viable que trobem és apartar del govern municipal als seus responsables polítics”.
“Falta de comunicació”
D’altra banda, critiquen “la falta de comunicació i pèrdua de confiança en l’equip de govern”. En la seua opinió, “des de l’inici de la legislatura s’ha vingut observant una falta de comunicació per part del grup municipal majoritari PSPV-PSOE, tant respecte dels grups que es troben en l’oposició, Compromís i PP, com respecte del grup municipal amb el qual van conformar (inicialment) govern, Sueca per Davant, que s’ha anat accentuant amb el pas del temps i ha portat a la ingovernabilitat”.
Entre les mostres de la suposada “falta de capacitat en la gestió municipal amb l’alcalde al capdavant” posen com a exemple el fet d’haver de realitzar una modificació de crèdit per a l’abonament de mes d’un milió d’euros en factures impagades de l’exercici 2023, “i que hui dia encara no han sigut abonades a els, en la seua majoria treballadors i treballadores autònoms, perjudicats per aquesta mala gestió”.
És per això, que els signants de la present moció, acorden mitjançant la mateixa “propiciar un canvi de gestió i de rumb en el Govern Municipal, amb l’objectiu de normalitzar l’escenari econòmic de l’Ajuntament de Sueca, donant-li un nou impuls amb polítiques transversals que siguen més justes i transparents en benefici de tota la ciutadania, més enllà de les sigles polítiques i dels interessos de cada formació política que conformarà el nou govern, que es compromet a treballar des de la confiança, el respecte, el diàleg i l’enteniment per a fer possible una Sueca millor”.
“Assalt a l’alcaldia”
No obstant això, fonts pròximes a l’entorn de l’alcalde han assegurat que aquesta acció per part de Sueca per Davant, Compromís i PP és “un assalt a l’alcaldia” amb el “únic” interés que Compromís torne a entrar a l’Ajuntament “al preu que siga”, i per part de Sueca per Davant de convertir-se en “una subdelegació d’eixe partit que governa en la Diputació de València al costat del PP” (en referència a Ens Uneix, la formació que lidera el exsocialista Jorge Rodríguez).
En aquest sentit, suposen que amb aquesta estratègia se li ha fet “un escac” al president de la Diputació, Vicente Mompó, qui “podria haver intentat que els tres regidors del PP signaren la moció de censura” i que, finalment, només ha donat suport a una d’elles.
Destaquen que, de moment, intentaran continuar treballant i afigen que, si la moció prospera, no tindran més remei que quedar-se “esperant que en 2027 els ciutadans recorden els qui van entrar en 2024 a les braves, sense que parlaren les urnes i enderrocant al partit més votat en 2023”.
Així mateix, apunten que no veuen “congruent” ni entenen com una persona del Partit Popular pot signar una moció de censura contra un equip de govern en el qual hi ha dos membres del partit“. ”És una incongruència que una companya de PP ferm una moció contra els altres dos companys del partit“, han manifestat.
“Els dos representants del PP que no han volgut signar la moció demostren que pensen més en els interessos de la seua ciutat”, han asseverat.