NULL
La publicació ‘Festes populars de Morvedre’, d’Albert Llueca, desgrana una per una les festes de la capital del Camp de Morvedre
«En aquesta publicació fem un recorregut per la cultura popular de Sagunt, de gener a desembre -d’hivern a tardor-, començant per l’Adoració als Reis Mags passant per les falles, Sant Josep, i com a eix vertebrador les persones que fan la festa, destacant les festes d’interès turístic i les desenvolupades per les comunitats d’immigrants al municipi com aragonesos i andalusos».
D’aquesta forma defineix Albert Llueca -escriptor i president de l’Arxiu Camp de Morvedre- la seua publicació ‘Festes populars de Morvedre’ on es detallen les festes patronals i les festes religioses en general han sigut una de les manifestacions culturals més importants al llarg de la història, i, en certa manera, encara ho continuen sent. Malgrat el seu caràcter religiós, la teologia és incapaç d’explicar-les de manera satisfactòria, i ha sigut l’Antropologia social i cultural la que les ha explicat amb major encert i profunditat, a causa del seu caràcter popular.
«La cultura valenciana té les seues arrels en les influències que els diferents pobles han deixat després del seu pas per la península al llarg dels segles. A més de la història, la geografia i la presència del mar Mediterrani han contribuït significativament en la formació de la cultura actual», destaca Llueca.
Però a més s’entra a l’interior de la festa, on Llueca apunta que algunes tenen «un objectiu definit, un reglament i una organització, estant habitualment dirigides per un mestre o superior. Algunes també tenen hàbits, robes o distintius. Es poden distingir diversos tipus de confraries segons les seues activitats principals? les de caràcter gremial o professional (per exemple, les confraries de pescadors; les de caràcter assistencial o caritatiu, les dedicades al foment d’alguna devoció religiosa (per exemple, la Confraria la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist o la de la Confraria de Minerva), o les que promouen processons i altres celebracions populars».
A més afegeixe que les actuals confraries son aquelles que celebren de cara cap a dins o cap a fora les diferents festes de la ciutat. «Encara que hi han algunes que han desaparegut sobre tot al Port de Sagunt on existia la Confraria de la Verge dels Desamparats, Hijas de Maria, Damas de la Caridad entre d’altres».
Col·laboradors
Per a il·lustrar el llibre s’ha contat amb la col·laboració dels fotògrafs amateurs i professionals Belén Vilalta, CNP (Maria Aranzazu Carrera), Dani Tortajada (Levante EMV), Francisco Herraiz, Guardia Civil (Blas Porrero), Jose Carlos Muñoz, Kivi Osma, Provi Morillas (Levante EMV), Roberto Martínez, Victor Ballester, Vicente Peris Peña i Vicente Rico, així com el pròleg de Asun Moll regidora de festes de l’Ajuntament de Sagunt.