NULL
El senador realitzarà la petició perquè el Govern evita qualsevol compromís inversor en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021
Compromís exigirà al Ministeri de Cultura la cessió a la Generalitat la titularitat del Castell de Sagunt, el Teatre Romà i els fons museístics de la ciutat. Així ho ha anunciat el senador de la coalició, Carles Mulet, durant la seua visita a la fortalesa saguntina, explicant que l’exigència es farà a través de la cambra alta.
Mulet ha visitat el castell de Sagunt i tot el seu entorn arqueològic per a conéixer de primera raja la situació d’aquest, després de reiterades negatives de l’Administració Central, a implicar-se a invertir en aquest conjunt.
Acompanyat del regidor Pepe Gil, la visita es produeix després de dues respostes escrites per part del Govern en la qual afirma que evita qualsevol compromís inversor, o que no prosperaren les esmenes presentades als Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 on Compromís demanava incrementar la inversió per a dotar al conjunt d’un Pla Director i unes inversions fixes anuals.
Mulet, ha recordat que l’administració central és la titular del recinte i per tant l’única competent en invertir en ell, “i veiem, que no inverteix, ni vol cedir la titularitat d’aquest, si el Ministeri no vol o no pot gestionar el Castell i el Teatre Romà, que el cedisquen”.
El Castell de Sagunt va ser el primer Monument Nacional que es va declarar a Espanya, juntament amb el Teatre, i malgrat ser un conjunt que recomanem encaridament visitar, està en un estat d’abandó que les escasses inversions que s’han dut a terme en els últims anys no han solucionat, de fet, en tot el recinte no tens ni uns serveis, hi ha parts tancades, la senyalística brilla per la seua absència, falten actuacions d’accessibilitat, i sobretot, un Pla Director que marque prioritats d’actuació, hi ha llenços de muralla en estat molt preocupant
Sobre la base de les resposta del Govern, el regidor Pepe Gil ha valorat que L’estat en què es troba, a hores d’ara, el Castell de Sagunt, és indecent i la resposta del Ministeri ha evidenciat una manca absoluta de preocupació i voluntat”. En aquest sentit, des del ministeri asseguren que “els treballs realitzats han suposat” només “una inversió de 4 milions d’euros entre l’any 2000 i 2020”, repartida en actuacions escasses i sense un posterior seguiment com per exemple “les obres de consolidació (2000-2006); intervencions en la muralla (2010 -2012); i en 2016 es van dur a terme actuacions en la zona d’accés i en la zona oest de la Plaça de Sant Ferran”. Una informació que reforça la preocupació de Compromís per Sagunt davant “l’evidència que a Madrid no es té consideració de la importància real d’aquest conjunt arqueològic”, tal com assenyala Pepe Gil.