NULL
La notícia es produeix dia després d’anunciar-se un Expedient de Regulació d’Ocupació que afectarà 630 treballadors
L’anunci que la factoria de Ford a Almussafes serà la planta europea fabricarà la pròxima generació de motors híbrids per al mercat continental, ha suposat una injecció d’optimisme en els sectors econòmics valencians, des dels sindicats fins al mateix Consell.
Després de la garrotada patida amb l’anunci d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que suposarà un total de 630 acomiadaments plantejats per la companyia, l’Automobilística de l’oval també ha avançat l’augment de capacitat de la planta d’assemblatge de bateries a partir de 2022. Per a això ha confirmat una inversió addicional de 5,2 milions d’euros, després d’una inversió inicial de 24 milions anunciada al gener de 2020, amb la posada en marxa de la instal·lació al setembre de l’any passat.
Per a UGT, sindicat majoritari a la fàbrica valenciana, és «de vital importància haver aconseguit el motor híbrid que durant tant de temps veníem reclamant». «Encara que no resulte la solució definitiva, es tracta d’un pas molt important en aqueix camí per a guanyar el nostre espai en l’electrificació de Ford Europa».
«Per a alguns pot tractar-se d’una situació agredolça», admeten des d’UGT, però el sindicat veu «la botella mig plena», ja que aquesta adjudicació ha de servir perquè l’empresa mostre la seua voluntat de voler arribar a acords, ja que no trobarà en UGT «arguments o excuses» per a no aconseguir-los.
Davant aquest nou escenari, UGT torna a la taula de negociació sobre els acomiadaments amb ànim de «proposar solucions que permeten mantindre la pau social a la fàbrica»» i considera fonamental «aconseguir un acord que contemple el 100% d’eixides voluntàries».
Des de STM-Intersindical Valenciana, el seu portaveu Paco González ha valorat la «bona nova» que serà la planta d’Almussafes la que fabricarà els motors híbrids dels models per a Europa i ha volgut «felicitar» la plantilla per «convertir aquesta factoria en una de les millors del món».
González espera que la multinacional atorgue també nous productes per a les plantes de fabricació de vehicles que garantisquen el seu futur, més ara que es deixarà de fabricar el Mondeo. En tot cas, confia que els nous anuncis de la companyia permeten «reduir» la xifra de 630 acomiadaments plantats en el ERE i que «no hi haja ni un sol acomiadament traumàtic».
Per part seua, el portaveu de CCOO en Ford Almussafes, José Arocas, ha expressat la seua «alegria» per la inversió en motors, reclamada pels sindicats des de fa any i mig. Ara, exigeix que s’adjudique càrrega de treball per a les plantes de fabricació de vehicles, atés que a la fi de 2023 es deixaran de fabricar quatre models.
Finalment, el portaveu de CGT, Mariano Bosch, ha manifestat que és una «notícia positiva», a l’espera de conéixer l’abast de producció que comportarà i espera que servisca per a minimitzar l’impacte del ERE. També ha demanat que es garantisca càrrega de treball per a les plantes de fabricació de vehicles, «només de motors no vivim», ha advertit.
Ximo Puig «Extraodinariamente important»
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat «extraordinàriament important» la decisió de Ford i creu que «la multinacional nord-americana mana senyals que es queda a Europa». «Si es queda, la planta d’Almussafes té garanties de continuïtat, això és el més important», ha assegurat el president.
Al seu judici, «l’automoció experimenta un moment de transició energètica molt important i es mira al vehicle elèctric amb tota la fortalesa, la qual cosa és important per a mantindre l’ocupació», al mateix temps que ha relacionat la decisió de Ford amb la iniciativa de l’Aliança Valenciana de les Bateries, presentada recentment.