NULL
Des de la regidoria de Patrimoni Natural s’ha arribat a un acord amb el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i els situarà en un parc públic, la parada del bus i a la ribera del riu Albaida
Albaida dins del seu Pla de Substitució i Ampliació de l’Arbrat Municipal ha plantat més de 150 oms gràcies a la col·laboració amb el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern d’Espanya. Durant les últimes dècades aquesta espècie ha estat a punt de desaparèixer del nostre entorn per culpa de la malaltia de la grafiosi, que els ha afectat amb gran virulència. El Ministeri des de fa més de 40 anys està estudiant els oms ibèrics i la seua malaltia i, a dia de hui, s’han aconseguit cinc genotips resistents a la grafiosi.
Els exemplars plantats en Albaida procedeixen d’algunes varietats d’aquests clons d’om i així estudiar l’adaptació al terreny i al clima. Des del Centre Nacional de Recursos Genètics Forestals d’Alaquàs, depenent del Ministeri, s’han cedit aquests exemplars. Cadascun dels genotips compta amb un número d’identificació oficial per a poder seguir amb els treballs de recuperació dels oms en la península Ibèrica de manera efectiva des del Ministeri.
Aquests exemplars s’han situat en la seua majoria en el parc del costat de l’IES José Segrelles, on a més s’han plantat dues parelles de xiprers per cada una de les seues entrades. La resta d’oms han sigut ubicats al costat de la ribera del riu Albaida en la seua trama urbana i de manera simbòlica a prop de la parada de l’autobús. Com indica el regidor de Patrimoni Natural, José Manuel Juan, «els oms han estat presents en les nostres vides, sent un lloc de trobada a les nostres places, en Albaida encara seguim quedant a prop del desaparegut i tan estimat om de la parada, per això és tot un goig comptat amb aquesta iniciativa del Ministeri i poder recuperar l’espècia amb varietats més fortes que ens puguen acompanyar durant molts anys» perquè «estem davant d’arbres capaços de crear bones ombres i generar espais agradables per a gaudir dels espais naturals de la ciutat a la vegada que ens apropem als objectius de desenvolupament sostenible amb polítiques actives en benefici del medi ambient».
Atac vandàlic
No obstant això, el consistori ha de lamentar i condemnar profundament l’atac vandàlic que han patit alguns arbres al costat de la riba del riu, que han estat arrancats de manera intencionada. Per a Juan «estem davant d’agressions molt greus al patrimoni natural, i a banda les persones responsables s’enfronten a greus sancions per haver destruït una propietat del Ministeri i haver atacat a una espècie en recuperació» i «esperem la màxima col·laboració ciutadana, els fets ja han estat posats a disposició de les forces de seguretat perquè es puga sancionar a qui ho haja fet».