NULL
La consellera de Qualitat Democràtica ha destacat que «amb aquest acte superem les 200 rajoles, que es col·locaran en llocs visibles dels municipis»
La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica continua amb el projecte ‘Construint Memòria’, amb l’homenatge a 27 persones de la comarca de la Ribera Alta, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte en el qual han participat la consellera i l’alcalde de Castelló, Òscar Noguera.
La cerimònia també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes dels camps de concentració nazis, entitats memorialistes, i regidors i regidores de les diferents corporacions municipals de la comarca.
Durant l’acte, celebrat a l’Auditori Municipal Rex de Castelló, la consellera Pérez Garijo ha lliurat a representants dels ajuntaments de les localitats de procedència dels 27 homenatjats els ‘Taulells de la Memòria’, corresponents al projecte ‘Construint Memòria’ perquè es col·loquen en un lloc visible d’aquests municipis.
Pérez Garijo ha assenyalat que amb l’acte d’aquest dimecres «superem les 200 rajoles lliurades als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i valencianes que van patir aquell horror; i ho fem 76 anys després de l’alliberament d’uns camps d’on la majoria no va poder eixir mai».
La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que «76 anys són tota una vida, i és tota una vida la que hem hagut d’esperar perquè reben aquest reconeixement, un homenatge en el qual cap de les víctimes ha pogut estar».
Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha recordat l’últim supervivent que va morir fa dos anys i mig, un mes abans de complir els 100 anys, Francisco Aura, a més de pronunciar el nom de totes les víctimes homenatjades de la comarca de la Ribera, «de les que només 11 d’elles van poder gaudir de nou de la llibertat i 16 van morir en aquell infern», ha ressaltat.
La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que «com deia la pancarta que penjava al mur del camp el dia de l’alliberament de Mauthausen, eren antifeixistes i molts van pagar amb la seua vida el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l’explotació i el terror es feren els amos de el món».
En aquest sentit, Pérez Garijo ha subratllat que «no podem oblidar mai que van lluitar per la llibertat que hui gaudim», al que ha afegit que «tenim un deute amb ells, el deute del reconeixement al seu sacrifici; per això, amb l’homenatge de hui fem justícia a la seua memòria i fem les nostres unes biografies que són autèntiques lliçons de vida».
Aquest dimecres s’ha homenatjat Vicente Vila Cuenca, d’Alberic, Manuel Nebot Navarro i Benedicto Vallés Donet, de l’Alcúdia, Avelino Abril Escudero, Francisco Boluda Díez, Agustín Flores Iborra, José María Fuentes Mascarell, Bernardo Lairón Hidalgo, Francisco Peris, Fermín Román Hernández i Rafael Sivera Escrivà, d’Alzira, Francisco Soler Alcoi, Ramón Cogollos Giner, Eduardo Giner Ferrer, Joaquín Olaso Piera, Bautista Pelluch Canet i Manuel Térmens Bris, de Carcaixent, Bernardo Primo Hervàs, de Carlet, Eduardo Ribes Cruz i Ramón Moya Torres, de Guadassuar, Enrique Ramón Albergals, de Massalavés, Juan Meseguer Galdó, de Tous, Vicente Vidrier Giménez, de Torís, i Antonio Francés Peris, Eliseo Martí Torregrossa, Salvador Sans García i José Víctor Micó, de Castelló.