NULL
Marcos Benavent ha assegurat que va manipular els enregistraments que van donar lloc al procediment
L’exgerent d’Imelsa Marcos Benavent, autodenominat ‘yonki dels diners’, ha acudit de nou aquest dimecres als jutjats on ha fet marxa enrere en la versió que mantenia des de 2015 en el cas Imelsa: ha demanat perdó per fer mal «a moltes persones», sense donar noms, ha assegurat que va manipular els enregistraments que van donar lloc al procediment i ha criticat l’actuació de la qual fora diputada d’EUPV en la Diputació i actual consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, denunciant de la trama, i li ha instat a explicar els pactes que tenia amb el seu exsuegro.
Benavent estava citat a les 12 hores en el Jutjat d’Instrucció número 18 de València a petició pròpia després de canviar recentment d’advocat i d’estratègia: ha substituït a Ramiro Blasco, qui el va defensar des que va esclatar el cas, pel penalista Juan Carlos Navarro.
L’exgerent d’Imelsa ha acudit a les dependències judicials uns deu minuts abans de la seua citació i ho ha fet acompanyat del seu nou lletrat. Ni a l’entrada ni a l’eixida s’ha volgut parar a atendre els mitjans de comunicació que l’esperaven i s’ha limitat a dir que estava «bé» i que en cinc anys «havia parlat molts vegades» i havia sigut «el més amable possible».
En seu judicial, Benavent ha canviat el discurs mantingut fins ara. Així, ha demanat perdó «a molta gent» per acusar «sense cap mena de prova», sense donar noms, segons ha pogut saber Europa Press.
A més, ha qüestionat els enregistraments que van aportar Rosa Pérez i el seu exsuegro a la causa en diversos pendrives. Ha indicat que estan manipulades perquè gravava el que volia i després tallava el que no li interessava, ho rebutjava.
Així, ha assenyalat que els enregistraments són malintencionats i buscava que l’interlocutor diguera el que ell volia sentir. Ha insistit que estan descontextualizades perquè les editava i les tallava al seu antull.
Sobre Rosa Pérez ha lamentat la seua actuació en aquest procediment i ha assenyalat que és una persona que hauria de dir quin tipus de pactes va tindre en el seu moment amb el seu exsogre i altres poders. També ha asseverat que es va reunir amb ella quan estava el secret de sumari, al juliol de 2015.
D’altra banda, Benavent ha qüestionat l’entrada i registre que va fer la Guàrdia Civil en el despatx del seu llavors advocat i tota la documentació que es van emportar.
Ha indicat que quan va tornar a Espanya per a preparar el seu defensa, guardava tota la documentació que tenia en el despatx del seu lletrat. En un moment donat, la Guàrdia Civil s’ho va emportar tot i es va quedar indefens, ha manifestat. Per aquest motiu, el seu actual advocat ha impugnat aqueixa entrada i registre.
L’esclat d’Imelsa
El cas Imelsa es remunta a l’any 2014, quan Fiscalia Anticorrupció va obrir una investigació arran d’una denúncia d’EUPV en la qual s’al·ludia a una presumpta trama de corrupció en Imelsa, l’extinta empresa de la Diputació de València. En concret, s’acusava a Benavent de crear una empresa pantalla que facturava a altres cinc mercantils que al seu torn cobraven a Imelsa per treballs que presumiblement no es realitzaven.
D’ací s’haurien desviat diferents comissions, perjudicant les arques públiques. La causa, que va acabar dividida en diferents peces, en les quals s’han estudiat contractes amb diferents empreses relacionats, entre altres, amb plans d’inversió de camps i gespa artificial, de piscines cobertes i camps de pàdel, va portar a la detenció i investigació al gener de 2016 de l’expresident de la Diputació amb el PP Alfonso Rus i part de la seua cúpula en la corporació provincial i també va acabar en una altra derivada: el ‘cas Taula’ o ‘pitufeo’, que va afectar el grup municipal del PP a l’Ajuntament de València en l’època de Rita Barberá al capdavant de l’Alcaldia.
En diverses d’aquestes peces ja s’ha acordat l’obertura de judici oral. La primera és per les suposades irregularitats en adjudicacions a l’empresa Thematica Events. En aquest cas es preveu asseure en la banqueta en una vista fixada per a maig i juny de 2022 als primers acusats que s’enfronten a delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals.
Per a Marcos Benavent la Fiscalia demana 8 anys i tres mesos de presó; per a l’exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada amb el PP, Juan José Medina -cinc anys-, i Rafael García Barat, administrador de Thematica Events -set anys-.
Paral·lelament a aquestes peces, el nom de Benavent apareix relacionat amb uns altres dels casos de corrupció més rellevants de la Comunitat Valenciana, Erm, que afecta el expresident de la Generalitat amb el PP Eduardo Zaplana. Els documents del ‘full de ruta’ d’aquesta causa (les licitacions dels plans Eòlic i de les ITV) tenen el seu origen en una documentació que un ciutadà sirià va entregar a Benavent i que van ser trobats en un registre en el despatx d’advocats del exgerente de Imelsa.
Marcos Benavent va acudir per primera vegada als jutjats al maig de 2015, quan es va acollir al seu dret a no declarar en seu judicial però sí que ho va fer davant els mitjans per a definir-se com un ‘ionqui dels diners’ i assegurar que es va emportar de la Diputació de València «diners de tot», al mateix temps que advertia que anava a fer mal «a molta gent» comptant la veritat.