NULL
L’Ajuntament ha programat des de diverses àrees diversos actes per commemorar els cent anys del naixement de l’il·lustre saguntí
L’Ajuntament de Sagunt honrarà la memòria del seu il·lustre cronista, historiador i poeta Santiago Bru i Vidal l’any del centenari del seu naixement amb una programació d’actes commemoratius preparats des de diverses àrees del Consistori com les delegacions de Cultura, Educació, Turisme, Manteniment i el Gabinet de Promoció del Valencià, així com altres entitats i institucions com el Col·lectiu pel Patrimoni, el Centre Arqueològic o l’Arxiu del Camp de Morvedre, entre altres.
L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora delegada de Cultura, Asun Moll; i l’edil delegat d’Educació, José Manuel Tarazona, han presentat este dimarts les activitats previstes pel centenari de Bru i Vidal, en companyia del fill major del poeta i cronista, el nom del qual és també Santiago Bru, així com de representants de les àrees i entitats participants.
«El que estem fent, al cap i a la fi, és retre homenatge a una figura que ha sigut imprescindible per a la història de la nostra ciutat», ha declarat el primer edil, qui ha subratllat a més que és un deure oferir «un reconeixement especial a aquelles persones que han tingut un impacte destacat per a la societat del municipi» com és el cas de Santiago Bru i Vidal.
En esta mateixa línia, Moreno ha lloat l’obra d’un dels poetes «més insignes» que ha donat Sagunt. «No sols es va assegurar que hi haguera una investigació sobre el nostre passat i deixar la màxima quantitat d’informació per a les pròximes generacions sinó que també va tindre eixe vessant literari que és imprescindible que reconeguem i que hui dia ens continua inspirant», ha recalcat.
«És ben merescut dedicar-li un any, el del centenari, amb un gran ventall d’activitats culturals al nostre més il·lustre cronista i poeta», ha manifestat en este sentit la regidora de Cultura.
«És molt el material i el llegat que ens ha deixat l’escriptor i cronista», ha agregat Asun Moll, qui ha recordat a més que l’Ajuntament custòdia a la Biblioteca el seu arxiu, cedit per la família, a la qual ha agraït la seua generositat per esta cessió.
Des de Cultura s’ha programat un acte d’homenatge a l’escriptor dijous que ve, 11 de novembre, coincidint amb l’aniversari de la seua defunció, on es recordarà la seua imatge i se celebrarà una lectura de poemes seus. També hi haurà un cicle de xarrades en el qual el vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Palomero, analitzarà l’obra literària de l’il·lustre saguntí; Carmen Aranegui farà el propi amb la seua figura històrica; i Olga Gargallo aproximarà a la joventut la vida del cronista.
El departament d’Educació ha preparat unitats didàctiques en col·legis i instituts per als cicles d’Educació Infantil, Primària i Secundària que es repartiran durant el mes de desembre als diferents centres educatius del municipi segons el nivell educatiu, de manera que cada unitat abordarà un aspecte sobre la biografia, el poemari i l’obra de Bru i Vidal. En Infantil la unitat serà Ditets i Gomets; per a primer i segon cicle de Primària, Llapis i Colors; en el tercer cicle de Primària i el primer de Secundària, Bolígrafs i Retoladors; mentre que per al segon cicle de Secundària i Batxillerat serà Ploma estilogràfica.
El Conservatori farà a la fi de març del 2022 la Ruta musical Bru i Vidal amb un recorregut pels enclavaments més significatius de la ciutat lligats a la vida de l’escriptor i en la qual es llegiran els seus poemes al costat de l’actuació i interpretació d’obres per part d’agrupacions musicals del Conservatori de Música Joaquín Rodrigo de Sagunt.
L’edil d’Educació, José Manuel Tarazona, ha explicat que «la participació en el projecte, tant per les escoles i instituts com per part del conservatori té com a objectiu fonamental que els xiquets i xiquetes i joves del municipi adquirisquen un aprenentatge significatiu de manera activa i pràctica sobre la figura i obra de Santiago Bru i Vidal». El regidor considera que esta «és una de les apostes més importants de Sagunt, com a ciutat educadora, durant este curs».
Per part de l’Agència de Promoció del Valencià de la Generalitat, AVIVA, i del Gabinet de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt es convocarà el Premi de Auca Jaume Bru i Vidal (1921-2000) al millor projecte que il·lustre la vida i obra de l’historiador i escriptor saguntí, destinat a l’alumnat de tercer cicle de Primària fins a Batxillerat i cicles formatius de la ciutat, les bases de la qual es coneixeran de manera pública pròximament. Així mateix, se celebrarà el 25é Aniversari dels Premis Literaris Bru i Vidal.
Des del departament de Turisme, conjuntament amb el Pla d’Arts Escèniques de Turisme Comunitat Valenciana, s’oferiran els dies 6, 13, 20 i 27 a les 18.00 hores rutes teatralitzades sobre Bru i Vidal en les quals es donarà a conéixer la ciutat a través de la figura d’este historiador i poeta. Totes elles partiran des de l’Oficina de Turisme de la plaça del Cronista Chabret i serà necessària reserva prèvia a través dels telèfons 96 265 58 59, 96 269 04 02 i 637 80 12 66. També es pot trobar més informació en la pàgina web de la delegació de Turisme: www.saguntoturismo.com
Per part seua, el Col·lectiu pel Patrimoni ha iniciat una ruta literària creada i guiada per Olga Gargallo i ha organitzat per al dia 18 una xarrada a càrrec de l’escriptor Antoni Gómez al Consell Agrari. El Centre Arqueològic farà una recopilació i reedició de tots els articles i de les seues publicacions. D’altra banda, l’Arxiu del Camp de Morvedre ha dissenyat la imatge i grafia corporatives del centenari de Bru i Vidal i, amb la col·laboració del departament de Manteniment es col·locarà un mural commemoratiu a l’ascensor de l’aparcament subterrani de la plaça de la Travessa. Antoni Gómez i Olga Gargallo han realitzat amplis estudis i recopilacions de la vida i obra del poeta i historiador que han servit per a diferents publicacions i la Ruta Literària.
Asun Moll i Darío Moreno han aprofitat la roda de premsa per a convidar a tots aquells col·lectius que vulguen preparar qualsevol activitat al voltant de la figura de Santiago Bru i Vidal a contactar amb l’Ajuntament i la família per a proposar els projectes i donar-los difusió.
«Només tinc paraules d’agraïment a totes les institucions», ha manifestat Santiago Bru, fill major de l’escriptor i historiador. «És difícil parlar del meu pare, una persona de bé i tolerant», explicava al mateix temps que recordava «els esforços que ha fet per als seus treballs de recerca tant d’història, com a cronista de València i del seu poble, Sagunt, com a literaris».
Per a Bru «és un orgull també perquè ell va ser a més pioner de la primera generació literària de poetes valencians», entre els quals ha destacat a Xavier Casp, Joan Valls o Joan Fuster i ha recordat la seua pertinença al Grup Torrent. «La família estem gaudint d’un any d’esperances i d’amor», ha conclòs el fill del poeta i historiador.