NULL
Es tracta d’un projecte de les regidories de Manteniment i Medi Ambient, en col·laboració amb la d’Educació, que s’ha posat en marxa inicialment en este centre i en el CEIP Maestro Tarrazona
El CEIP Ausiàs March de Sagunt ja té instal·lades i funcionant les plaques fotovoltaiques per al seu autoproveïment elèctric, una vegada conclosos els treballs de col·locació dels sistemes, sufragats per l’Ajuntament de Sagunt i l’IVACE.
Es tracta d’un projecte gestionat a través de les regidories de Medi Ambient i Manteniment, amb la col·laboració de la Delegació d’Educació, que va començar el passat 23 de desembre en este centre escolar i en el CEIP Maestro Tarrazona del Port de Sagunt i que ha tingut té un cost total de 60.432,42 euros, dels quals més de la meitat, 32.567,95 euros, estan subvencionats per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), mentre que el muntant restant, prop de l’altra meitat, són a càrrec del Consistori.
L’alcalde de Sagunt i regidor de Medi Ambient, Darío Moreno, ha visitat este dijous el CEIP Ausiàs March de Sagunt per a comprovar el resultat final de l’obra acompanyat per l’edil delegat de Manteniment, Pepe Gil, i el regidor delegat d’Educació, José Manuel Tarazona, al costat de tècnics de les àrees del Consistori implicades i representants de les empreses adjudicatàries de la intervenció.
Moreno ha explicat que amb esta acció es busca «continuar avançant en sostenibilitat» i ha recordat que encara que, «l’Ajuntament és una xicoteta part del consum energètic que es dona en tota la ciutat», resulta «imprescindible» que siga «un exemple, més encara en una instal·lació educativa, amb la qual cosa permet que hi haja una divulgació, una didàctica, cap a tota la població i particularment cap a les noves generacions».
«Parlem de plaques solars que evitaran que emetem tones de CO? i que, al seu torn, redueixen el consum energètic de les nostres instal·lacions públiques», ha assenyalat el primer edil.
Gil, per part seua, ha mostrat la seua satisfacció amb el resultat final de la intervenció. «Pensem que és el camí a seguir de cara a anar disminuint la petjada de carboni i,
a més, rebaixar la factura elèctrica que tan important és en estos dies», ha indicat el regidor de Manteniment.
En este centre educatiu s’han col·locat 99 mòduls de 445W amb una potència de 40kWp i que s’estima que produiran 70.559 kWh/any. L’import d’execució en este cas se situa en 33.446,67 euros dels quals 17.567,95 són a càrrec de l’IVACE. D’igual manera, en el CEIP Maestro Tarrazona s’han situat 72 mòduls de 445W amb una potència de 30kWp, l’estimació de producció de la qual d’energia es calcula en 51.160 kWh/any. L’import d’execució de la instal·lació en este altre centre és de 26.985,75 euros, dels quals l’IVACE subvenciona 15.000 euros.
«Són sistemes autònoms que no suposen cap mena d’actuació per part del professorat dels centres; senzillament s’activen o desactiven en funció de la llum solar i, per tant, tot són avantatges», ha explicat l’edil de Manteniment.
Ambdues intervencions s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i pretenen reduir l’emissió de CO? en els edificis públics municipals així com disminuir la despesa que suposa la factura elèctrica dels mateixos per a les arques de l’Ajuntament. Així mateix, en alineació amb els mateixos ODS, es treballarà a estendre esta mesura a més col·legis del municipi.
«Continuarem amb projectes d’este tipus en instal·lacions públiques per a continuar liderant el canvi sostenible, el canvi cap a un món millor», ha avançat l’alcalde.
Les plaques solars ja estan completament operatives i funcionen a ple rendiment. Per a això, les empreses encarregades de col·locar-les van treballar durant les vacances nadalenques per a no interferir, interrompre ni causar molèsties a l’alumnat ni a la comunitat educativa de tots dos centres.
D’altra banda, ja estan col·locades instal·lacions similars en l’aparcament del Poliesportiu Municipal (internuclis), amb una potència, després de l’ampliació de 15kWp executada al desembre de 2020, de 25kWp i que han produït en 2021 un total de 39.379,57 kWh/any i han estalviat 21 tCO2 en emissions. En total existeixen en l’actualitat 95 kWp instal·lats en edificis municipals amb una capacitat per a produir 160 MWh/any i d’estalviar en emissions fins a 85 tCO2/any.
A més, estan ja redactats els projectes i pendents d’execució una instal·lació de 45 kWp en el CEIP María Yocasta i una altra de 75kWp en el pavelló del Poliesportiu Municipal (internuclis), que en conjunt fan un total de 120 kWp.
Estos sistemes permeten, a més d’autoproveir-se d’electricitat, injectar energia al sistema general i funcionen automàticament.