NULL
Demanen que es presente un recurs de cassació i que es corregisquen els aspectes que permetrien mantindre la declaració de Paratge Natural Municipal
Diversos col·lectius de Sagunt han instat a l’Ajuntament i a la Generalitat a que recòrreguen la fallada del TSJCV (Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana) amb el qual tombava el Decret del Consell pel qual es protegia i es declarava el Paratge Natural Municipal (PNM) de Romeu, a instàncies de l’empresa Lafarge que explota la pedrera de la zona.
Concretament han estat les associacions de veïns Bonilles-Romeu i Tres Barrancs i el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre que es presente un recurs contra aquesta fallada que no és ferma.
Explilquen que no comparteixen la decisió del TSJCV afirmant que «és poc comprensible que dels huit fonaments i arguments al·legats per Lafarge contra la protecció del PNM sis hagen sigut desestimats pel TSJCV, i tan sols 2 arguments hagen sigut estimats en favor dels interessos de Lafarge (amb molts dubtes per part del TSJCV) i en canvi el resultat de la sentència siga que s’anul·la íntegrament el Decret de protecció del PNM.
Respecte a l’argument per a anul·lar el PNM que el Decret de protecció manca d’una memòria econòmica concreta i mecanismes de finançament definits per a la gestió del PNM «resulta xocant i estrany que quan l’objectiu primordial i bàsic de la protecció de tot espai natural és blindar mitjançant un planejament urbanístic i una normativa de regulació restrictiva d’usos i activitats que puguen alterar o destruir els valors naturals, paisatgístics, patrimonials i d’ús públic pels quals es vol protegir un espai natural (qüestió que no té un cost econòmic afegit per a l’administració que gestiona un espai natural), el TSJCV s’haja centrat per a anul·lar la protecció del PNM que, al seu judici, no existeix una partida econòmica concreta per a la gestió del PNM per part de l’ajuntament de Sagunt».
Afegeixen així que aquesta dotació econòmica concreta per al finançament i gestió del PNM «és un aspecte totalment subjectiu i secundari que, en tot cas, depén de la disponibilitat pressupostària i de les prioritats polítiques del moment. Per tot això considerem molt estranya aquesta consideració del TSJCV, no obstant això, aquesta qüestió és molt fàcilment corregible per part de l’Ajuntament de Sagunt i la Conselleria implicada».
Respecte a l’argumentació de la suposada manca de suficient motivació de la protecció del PNM de Romeu i ponderació dels interessos mediambientals i públics enfront dels interessos econòmics miners de Lafarge, afirmen que la resolució «ens sembla impròpia del segle XXI i es basa en la interpretació d’una llei totalment obsoleta, desfasada i preconstitucional (la Llei de Mines de 1973) que ja hauria d’haver sigut derogada o profundament modificada, sent una de les escasses lleis de la Dictadura que encara continuen vigents sense modificació quan les necessitats i circumstàncies socials, econòmiques, polítiques i sobretot de conscienciació i valoració del medi ambient res tenen a veure entre 1973 i l’actualitat. Malgrat reconéixer el TSJCV dubtes respecte a la decisió presa i reconéixer que el PNM de Romeu té valors ecològics d’importància incomprensiblement ha decidit anul·lar la protecció del PNM». No obstant això consideren que, malgrat la interpretació del TSJCV, «amb una millor i major especificitat de la justificació dels valors a protegir del PNM de Romeu i amb una ponderació també més clara de la necessitat de prevalença de la preservació dels interessos públics i mediambientals enfront dels interessos miners d’una empresa es deu, i es podrà, aconseguir la protecció definitiva del PNM de Romeu».
Amb tot extrauen conclusions «positives i esperançadores» per a la conservació i protecció integral i definitiva del PNM. Així apunten que amb l’anul·lació de la protecció «no es reconeix en cap cas la compatibilitat entre l’activitat extractiva de Lafarge i la protecció dels valors ambientals», com demanava l’empresa. Afirmen així els col·lectius que «l’activitat extractiva suposa la destrucció total i irreversible a escala temporal humana de tot el medi natural previ2, d’igual manera, la resolució del TSJCV tampoc reconeix que hagen de prevaldre els interessos econòmics miners enfront dels interessos públics i mediambientals.
Per tot l’exposat els col·lectius apunten que «esperem amb optimisme un recurs de cassació enfront d’aquesta i/o l’elaboració d’un nou Decret de protecció del PNM de Romeu millorat que esmene les possibles deficiències i mantinga el perímetre, superfícies i garanties de protecció de l’actual».
En aquest sentit, i arran d’aquesta sentència, han anunciat que sol·licitaran de manera urgent una reunió formal amb l’alcalde de Sagunt, també en la seua condició de regidor de medi ambient, «i perquè considerem que té sensibilitat mediambiental perquè ens explique quina és la situació i quines mesures pensa adoptar des de l’ajuntament de Sagunt, així mateix li exposarem les nostres propostes i exigències d’actuació sobre aquest tema».
Concretament demanen a la Conselleria i a l’Ajuntament de Sagunt posen en marxa amb celeritat l’elaboració i aprovació d’un nou Decret del protecció del PNM de Romeu que corregisca i esmene les possibles deficiències existents que ha considerat el TSJCV.
D’una altra banda tammbé conviden a l’alcalde Dario Moreno a que es posen en marxa algunes de les actuacions (creació de noves rutes, senyalització, etc) en el paratge de Romeu que es va comprometre públicament a iniciar en una visita de treball al paratge i de les quals no tenim cap notícia quan ens acostem ja cap al final de la legislatura. Igualment sol·liciten que es convoque de nou el Consell de Participació del PNM de Romeu per a tractar aquests assumptes, «perquè aquest Consell assessor i Participació del PNM es va crear amb molt de retard i tan sols s’ha convocat en una ocasió sense resultats coneguts».
En definitiva, consideren que la protecció definitiva i integral del PNM de Romeu es finalitzarà i encara que es retarde alguna cosa més «acabarà aconseguint-se perquè l’interés general i les necessitats ambientals han de prevaldre». Recorden així que «ens trobem en una situació d’emergència climàtica i als considerables beneficis econòmics, i de creació de milers d’ocupacions, que generarà una indústria tecnològica més neta, com la megafactoria Volskwagen a Sagunt, i l’arribada d’altres nombroses empreses, ha de sumar-se la protecció i conservació dels nostres espais naturals més pròxims per a compensar els possibles impactes ambientals negatius que puguen derivar-se (augment del consum de recursos, aigua, energia, pèrdua de sòl fèrtil, necessitat de noves infraestructures)». És per això que «més que mai les administracions públiques han de ser responsables i protegir les nostres masses forestals i espais naturals per a lluitar contra el canvi climàtic i compensar possibles efectes adversos de l’arribada de noves empreses i infraestructures».