NULL
Les conselleres de Transició Ecològica i de Sanitat visiten els nous equips de gestió que redueixen el volum i esterilitzen aquest tipus de residus
Les conselleries d’Agricultura, Desenvolupament Rural, emergència Climàtica i Transició Ecològica i de Sanitat Universal i Salut Pública impulsen un innovador procés pilot a l’Hospital de Sagunt per al tractament i gestió in situ dels residus sanitaris, amb l’objectiu de reduir el volum amb destinació a abocador.
Les conselleres de tots dos departaments, Mireia Mollà i Ana Barceló, respectivament, han visitat aquest matí els nous equips instal·lats en el recinte hospitalari en favor dels principis de proximitat i autosuficiència en la gestió d’aquest tipus de residus.
La nova tecnologia, amb un període d’execució de 6 mesos, introdueix un nou procés que permet transformar els residus sanitaris del Grup III (considerats infecciosos) en no perillosos, després d’un procés d’esterilització que elimina la càrrega bacteriana.
Mireia Mollà ha destacat que el tractament in situ elimina les emissions associades al transport dels residus, «fonamental per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic, a més de simplificar la gestió i avançar en els objectius europeus de prevenció de residus».
Per part seua, Ana Barceló ha indicat que la Conselleria de Sanitat inverteix més de 4,3 milions d’euros anuals en el tractament i a la labor de deixalla dels residus sanitaris del Grup III que es generen en els centres assistencials, que aproximadament són 3.700 tones a l’any.
La consellera de Sanitat ha indicat que aquesta nova tecnologia, en reduir els residus en volum i pes, podria oferir avantatges respecte al cost de tractament actual.
L’empresa Conversió d’Elements ha desenvolupat els equips que posen de manifest «el compromís de la Generalitat per explorar les alternatives i les noves tecnologies», per a avançar en circularitat i en els objectius d’europeus que fixen un màxim del 10% de residus amb destinació a abocador l’any 2035, han assenyalat les conselleres.
Cal recordar que el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCVA) recull en el seu articulat l’impuls a les millores tècniques disponibles per al tractament dels residus sanitaris a través de projectes com aquest.
Aquesta experiència d’innovació s’afig a la del robot de selecció i reciclatge, instal·lat en la planta de la Vall d’Uixó, que reintrodueix en la cadena de valor el plàstic dels contenidors de residus sanitaris del sistema públic valencià de salut. Entre gener i desembre de 2021 el sistema va recuperar 2,9 tones de plàstic procedent de 6.775 poals d’entre 5 i 10 litres de capacitat.