NULL
Este curs organitzat per l’Ajuntament de Sagunt i la Policia Local es realitzarà en el municipi fins al divendres amb l’objectiu de prestar l’adequada atenció en este tipus de fets delictius
La Policia Local de l’Ajuntament de Sagunt ha organitzat el ‘Curs delictes d’odi i altres manifestacions de discriminació’ dirigit als Cossos de Seguretat referent a l’adequada atenció que s’ha de prestar en este tipus de fets delictius.
El curs, que s’ha inaugurat este matí en el Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt, s’impartirà des de hui, 31 de maig, fins divendres que ve 3 de juny, i té una duració de 20 hores. Així mateix, compta amb professorat expert en cadascun dels camps i conceptes a tractar, així com amb una extensa experiència professional. En l’acte inaugural han participat l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari autonòmic de Seguretat i Emergència, José María Ángel Batalla i el comissari principal i cap de la Policia Local de Sagunt, Rafael de Manuel.
Algunes de les ponències que acull la programació són ‘Plan de acción de lucha contra los delitos de odio’, ‘Potenciales víctimas y colectivos vulnerables’, ‘Ciberodio’, ‘Radicalismos/ Grupos juveniles violentos’, ‘Incidentes de odio en el deporte’ i ‘Colectivo LGTBIPol’, entre moltes altres. Així mateix, en el curs participen agents de 19 municipis de la Comunitat Valenciana.
Darío Moreno ha indicat que este curs és «important per continuar fent passos en la bona direcció» i ha explicat que «este curs pioner ens acosta a prestar un millor servici» per a «garantir una millor qualitat de vida», i per a això és «important» que la Policia Local «conega les diferents realitats». «Personalment, com a persona LGTBI, agraïsc l’alt grau de compromís mostrat per part de la plantilla i el gran interés d’este curs, ja que no es tracta només d’empatia, sinó també es tracta de poder conéixer-la en profunditat i sobre la base d’ella garantir que donem la resposta adequada a cadascuna de les situacions», ha destacat.
D’altra banda, la regidora de Policia Local, Natalia Antonino, ha indicat que «la formació i l’especialització de la nostra Policia Local ha sigut un dels objectius en esta legislatura i màximament en la detecció de delictes d’odi, són moltes les actuacions que es donen sobre delictes d’odi i per a nosaltres tindre un protocol de detecció ens ajudarà a realitzar millor este tipus de servicis i a tindre una ciutat conscienciada i formada en estos delictes perquè vagen desapareixent».
El curs té la finalitat d’oferir un coneixement directe i en primera persona pels col·lectius vulnerables potencialment destinataris d’esta particular modalitat delictiva, de les seues inquietuds, preocupacions i demandes a les Forces i Cossos de Seguretat. També compartir i mostrar les particularitats i dificultats per a abordar la seua investigació i tractament, amb l’objectiu de contribuir a un acostament i comprensió de la labor policial.
En este sentit, el curs pretén eixe acostament des d’un concepte multidisciplinari i transversal que aporte als funcionaris policials, ferramentes i coneixements de com afrontar esta especialitat delictiva, així com a la víctima, confiança i seguretat a l’hora de denunciar els fets.
El cap de la Policia Local de Sagunt ha assenyalat la importància d’actuar eficaçment sobre estos delictes i ha explicat les diferents línies d’actuació que es realitzen conjuntament amb altres departaments de l’Ajuntament de Sagunt per a frenar i atendre esta problemàtica. Ha destacat el «gran acolliment del curs» i ha indicat que la principal expectativa del curs és que «ens sensibilitzem com a col·lectiu, perquè eixa sensibilitat li la puguem traslladar a la ciutadania».
D’altra banda, el secretari Autonòmic de Seguretat i Emergència ha exposat que «la formació contínua és un dels actius que tenim els servidors públics per a la millora en la tipologia de resposta que donem a la ciutadania». A més, ha destacat que des de la Conselleria «estem molt contents que Sagunt haja realitzat este curs».
Este curs és d’especial interés per a les poblacions de més de 50.000 habitants, ja que ha de comptar amb un grup especialitzat en la prevenció de delictes d’odi abans de l’1 de gener del 2023, segons allò que s’ha fixat en l’article 35.5 de la Llei 17/2017 i en una de les seues disposicions transitòries.