NULL
Segons l’enquesta de l’institut Roger Cerdà repetiria el resultat de 10 regidora, Xàtiva Unida es veuria superada pel PP, tornaria a entrar Compromís i podria eixir Cs i debutar Vox
La clàssica enquesta de l’IES Josep de Ribera en any preelectoral marca un ajuntament de Xàtiva a partir de 2023 amb pocs canvis significatius, mantenint una forquilla ampla dels partits d’esquerres sobre la dreta, amb el PSPV al capdavant i fregant la majoria absoluta de nou, per la qual cosa encara necessitaria de pactes per quallar un govern.
En xifres concretes el PSPV repetiria els seus 10 regidors augmentat en 1,5 punts respecte a 2019. A continuació el PP es quedaria segon amb 6/5 regidors (1 o 2 més que ara) comptant amb un augment de 8,3 punts en els vots, millorant així els resultats des que va perdre el govern local.
Xàtiva Unida perd força i es quedaria entre 3 i 4 regidors (1 o 2 menys que actualment). En canvi Compromís tornaria al ple municipal amb una regidoria després d’una legislatura d’absència, encara que amb poc de marge (5,4% dels vots). Finalment hi hauria un canvi en la dreta amb la possible desparició de Ciudadanos que actualment té dos regidors, mentre que entraria l’extrema dreta de Vox amb un regidor que entraria amb marge (7,5% dels vots).
Per blocs l’esquerra mantindria un llarg marge sobre la dreta amb 14/15 regidors contra 7/6, és a dir, com a màxim es prevu un retall d’un regidor a l’arc polític municipal.
En el treball han participat 98 alumnes de 1r de Batxillerat, que el 6 de maig van practicar 376 entrevistes en els cinc districtes de Xàtiva. El percentatge de fiabilitat del resultat és del 95%.
Des de l’Institut, volen deixar ben clar que aquesta enquesta forma part d’una activitat didàctica que s’emmarca en la programació del Departament de Geografia i Història i que les entrevistes i tota l’elaboració del projecte han estat protagonitzats per alumnes de 16-17 anys: “no podem comparar el seu treball amb el dels professionals de l’àmbit dels estudis sociològics“. Aquesta enquesta significa la realització d’un treball pedagògic que aporta una informació d’interés social i que volen compartir amb la ciutadania, però especialment amb els partits polítics i els mitjans de comunicació.
Fidelització de vot
El PSPV seria el partit que més fidelitza els seus votants, ja que el 90,3% dels seus votants ja ho van fer en 2019. Això pot considerar-se positiu a primera vista, però cal fer veure també que no ha aconseguit captar massa votants d’altres opcions polítiques i tampoc ha absorbit la fuga de votants de Ciudadanos.
En el PP sí que observem que obté part del seu electorat de Vox i del PSPV, però sobretot obté un 9,5% de procedència no manifesta i que molt probablement provenen de Ciudadanos.
Compromís manté una taxa de fidelització gens menyspreable, que garantiria una base mínima de suport per aconseguir el regidor que preveu l’enquesta.
Pel que fa a Xàtiva Unida, sembla que aconseguiria algun votant socialista i també una part de procedència no manifesta, tot i que es fa difícil pensar que provinguera de Ciudadanos.
Valoració
La valoració que fan els veïns de la gestió de l’equip de govern de Xàtiva es manté per damunt de l’aprovat, encara que es redueix considerablement respecte a l’últim sondeig practicat per l’IES Josep de Ribera en 2019, en passar d’un 6,4 a un 5,6 en 2022.
Pel que fa a la valoració dels portaveus es pot fer constar que es perceben sensibles diferències. Dels líders dels partits del govern trobem els dos extrems. El més ben valorat és l’actual alcalde Roger Cerdà amb una puntuació de 5,8 però el pitjor valorat és Juan Giner amb un 4,4. Pel que fa als portaveus de l’oposició Miquel Lorente aprova amb un 5,1 mentre que María José Pla es quedaria amb un 4,7.